skleník

Jak na první letošní skleníkové pěstování?

Leden i únor jsou měsíce, kdy již všichni zahrádkáři netrpělivě očekávají, kdy budou moci si užít kontakt se zeminou, sázet, vysévat apod. Zkrátka rýpat se v hlíně. Avšak díky skleníku je možné začít s pěstováním vskutku velmi brzy. Před prvním vysetím musí být skleník náležitě připraven. Co je důležité neopomenout? Jakou zeleninu je možné sázet coby první?

Příprava skleníku v průběhu zimy

Podstata spočívá v odstranění všech rostlinných zbytků ze skleníku, jedná se o všechny typy skleníků, dále je nutné omýt skleník, nejen strop či stěny, ale i zevnitř. Mějte na paměti, že rostliny potřebují světlo, tak v tomto případě umytí stěn není jen efektivní po dezinfekční stránce.

Zapotřebí je nachystat výživnou půdu, kdy je možné buď provést kompletní výměnu, když se ta stará vyveze a do skleníku se naveze zcela nová, předem již vyživená. Druhou variantou je půdu ve skleníku dostatečně prohnojit a hnojivo zarýt do stávající zeminy. Důležité je i řádné vlhčení půdy a potenciální dezinfikování prostřednictvím dusíkatého vápna, což je však nutné udělat minimálně měsíc před první výsadbou. Tato dezinfekce je efektivní tam, kde se půda nevyměňuje. Dusíkaté vápno je nutné řádně vpravit do půdy, prolít a jestliže je to reálné, tak překrýt nepropustnou vrstvou, jakou je například folie.

Zelenina, kterou lze vyset přímo do skleníku

Některé druhy zeleniny nesnáší přesazení, ale bez problému zvládnou nízké noční teploty. A to je důvod, proč je sejeme rovnou do skleníku. Mezi typické zástupce patří mrkev, cibule ze semínka, ředkvičky, salát polníček apod. Cibule sazečka se sází rovněž přímo do skleníku ihned po skončení nejchladnějších dní, neboť je velmi odolná a díky tomu lze sklízet první zelené cibulové listy záhy po zasazení.

konev - Jak na první letošní skleníkové pěstování?

Přestože vysazování probíhá v zimě, první klíčky zaseté zeleniny se ve skleníku objeví již v únoru. I tak však skleníková zahrádka bude muset čelit mnoha mrazivým a chladným nocím. U vytápěného skleníku probíhá regulace automaticky, ale v klasickém skleníku je zapotřebí zkrátka přes noc zatopit, aby rostliny neumrzly. Jak na to?

V případě mírných mrazů je doporučováno dát vodu, kdy tak se topí prostřednictvím nádob naplněných vodou, které se dají do skleníku brzy ráno, aby se voda mohla dostatečně nahřát slunečním svitem. Tento systém je znám také coby vytápění prostřednictvím PET láhví. V noci se teplo uvolňuje a ve skleníku tak nebude mrznout. Tento způsob je možný po alespoň pár částečně prosluněných dnech a kdy teplota neklesá nad ránem pod 3 °C. Jistější však je pořízení adekvátního topení či ohřívače. Záleží na každém pěstiteli.

Zelenina, kterou je nutné předpřipravit, tj. vyset doma

Mnoho druhů zeleniny je vhodných pro první skleníkové pěstování, ale nutností je, aby se vše nejprve náležitě připravilo, vypiplalo doma v teple. Díky tomu již je možné koncem zimy do skleníku vysadit salát hlávkový, listový i chřestový, kedlubnu, květák, kapustu, zelí.

Ve skleníku se bude dařit také předpěstovaným bylinkám i asijské listové zelenině. Tuto zeleninu je nutné nejdříve doma předpěstovat, můžete tak učinit i nyní. Jen pozor na to, že některé druhy salátu v teplejších dnech mají tendenci zahnívat. Některé druhy klíčí velmi rychle a na jiné je si třeba počkat. Nicméně i v únoru můžete si můžete předpěstovat zeleninu ještě doma.

 

TIP:

Zahradní nábytek, altány a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář

5 + seventeen =