Vídeňská káva je jednoduše řečeno káva se šlehačkou. Jak ale tato káva vůbec vznikla? A jak si ji správně připravit? A můžete si ve Vídni objednat vídeňskou kávu, aby vám přinesli to, co si přejete?
Historie
V historii se musíme vypravit do 17. století, konkrétně do roku 1683, kdy Turci již poněkolikáté obléhali Vídeň. Protože nebyli úspěšní a byli od Vídně odraženi, nestihli si s sebou vzít pytle kávy, které si přivezli do války. Vídeňané toho samozřejmě využili a kávu si rádi ponechali. Protože jim ale samotná káva přišla hořká, vylepšovali si ji smetanou, mlékem a šlehačkou. A jsme doma.
Káva se ve Vídni natolik rozšířila, že si tuto variantu oblíbil i František Josef I. a jeho žena Sissi.
A jak je to dnes
Paradoxně, když si dnes budete chtít objednat ve Vídni vídeňskou kávu, musíte si objednat Einspänner nebo kávu melange. A vězte, že rakouská kavárenská kultura je zapsána od roku 2011 na Seznamu UNESCO!
Jak si správně připravit vídeňskou kávu
Vídeňskou kávu umí dokonale připravit v kavárnách, ale pokud máte domácí kávovar, připravíte si ji i doma. Budete potřebovat: 8 g kávy arabica, ze které uděláte espresso, to je lepší dolít vodou, tj. vyrobit tzv. lungo (prodloužené espresso) – 1:1, pravou 30 % šlehačku ušlehanou dotuha, vysokou silnostěnnou sklenici s ouškem o objemu aspoň 2 dl a lžičku. (Na šlehačku se dá umístit trochu cukru nebo kakaa.)
Jaký kávovar to doma zvládne
Abyste si mohli doma udělat kvalitní kávu, nestačí mít instantní kávu nebo kávovar na kapsle. Ideální je takový kávovar, který si kávu sám ze zásobníku namele a potom připraví nápoj podle vašich preferencí. Jednorázové pořizovací náklady jsou sice vyšší, ale stojí to zato.
A jak se tato káva pije
To záleží člověk od člověka. Někdo nejprve sní šlehačku a poté pije kávu. Jiný zase upíjí kávu přes šlehačku a pak dojí zbylou šlehačku lžičkou. A ještě další jedinci si třeba šlehačku rozmíchají v kávě. Co je správně? Na to opravdu neexistují žádná pravidla.
Vídeňská melange a ostatní druhy
Jedním z druhů vídeňské kávy je i vídeňská melange. Skládá se z černé kávy (espressa) s mlékem a mléčnou pěnou navrchu. Tento druh kávy si můžete dát třeba ve vídeňské kavárně Café Sperl. Ostatními druhy, které si ve Vídni můžete vyzkoušet a jsou jen varietami tradiční vídeňské kávy, jsou například: Fiaker, Verlängerter, Kleiner/Großer Brauner nebo Kleiner/Großer Schwarzer.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz