Jahoda (Fragaria) je sladké, červené ovoce ve tvaru srdce, které je velmi oblíbené pro svou lahodnou chuť. Roste v mnoha částech světa, má výraznou vůni a nádhernou barvu. Její povrch tvoří drobná semínka. Také jahodové listy lze konzumovat – syrové, vařené nebo v podobě čaje. Jahody rostou v keřích a je třeba je pravidelně sbírat pro co největší užitek. Sbírejte jahody vždy i se zeleným stonkem, abyste nelákali k rostlině hmyz.
Výživová hodnota jahod
Jahody jsou nabité vitamíny a minerály, jako jsou vitamíny C a K, kyselina listová, draslík, mangan a hořčík. Je to nízkokalorické, na vlákninu bohaté ovoce, které je bohaté na antioxidanty a polyfenoly. Šálek jahod obsahuje pouze 49 kalorií, ale 3 g vlákniny a 12 g sacharidů.
Zdravotní přínosy jahody
Podívejme se na nejpopulárnější ze zdravotních přínosů jahod.
Jahody mají vysoké hladiny zdravých antioxidantů, včetně flavonoidů. Tyto fenolické sloučeniny snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění tím, že inhibují tvorbu celkového a LDL (špatného) cholesterolu. Také uvolňují krevní cévy, způsobují lepší průtok krve a předcházejí kardiovaskulárním problémům. Navíc vysoký obsah vlákniny, vitamín C a kyselina listová tvoří ideální kardiální zdraví, protože účinně snižují hladinu cholesterolu v tepnách a cévách.
Péče o kůži
Jahody obsahují kyselinu salicylovou, alfa hydroxykyselinu (AHA) a kyselinu ellagickou, které snižují hyperpigmentaci, zabraňují akné a odstraňují mrtvé kožní buňky. Abyste projasnili svou pokožku, rozdrťte 4-5 jahod, smíchejte je se lžící medu a aplikujte na obličej. Nechte vyschnout a poté omyjte.
Proti stárnutí
Vitamin C v jahodách zvyšuje tvorbu kolagenu, tónuje pokožku a má účinek proti stárnutí. Extrakt vitamínu C je bohatý na antokyany a chrání před ultrafialovým zářením.
Péče o oči
Antioxidanty obsažené v jahodách pomáhají vyhnout se téměř všem problémům s očima, protože chrání proti volným radikálům. Mimo to mohou jahody také předejít narušení očního tlaku, který může být škodlivý. Obsahují draslík, který pomáhá udržovat správný tlak očí.
Snižují hypertenzi
Jahody jsou bohaté na draslík a hořčík, které jsou vazodilatátory, což znamená, že snižují hypertenzi a tuhost arterií a cév. To usnadňuje tok krve do různých částí těla a udržuje je v plném výkonu.
Zabraňují rakovině
Vitamín C, kyselina listová, antokyany, kvercetin a kaempferol jsou jen některé z mnoha flavonoidů v jahodě, které působí jako vynikající antioxidanty. Společně tvoří vynikající obrannou linii v boji proti rakovině a růstu nádorů. Denní příjem jahod je spojen s drastickým snížením přítomnosti a metastáz rakovinných buněk.
Posilují imunitu
Vitamin C posiluje imunitní systém a pomáhá při léčbě běžného kašle a nachlazení. Jediná porce má přibližně 150 % denní potřeby vitamínu C!
Léčí artritidu a dnu
Jahody jsou bohaté na antioxidanty a detoxikační látky, které pomáhají redukovat bolesti pocházející z artritidy a dny. Pomáhají také při prevenci artritických příznaků, jako je degenerace svalů a tkání, vysychání mazacích tekutin v kloubech a akumulace toxických látek a kyselin (jako je kyselina močová) v těle.
Zvyšují funkci mozku
Jahody jsou bohaté na jód, vitamín C a fytochemikálie, které pomáhají udržovat správné fungování nervového systému. Draslík zlepšuje kognitivní funkce zvýšením průtoku krve do mozku.
Hubnutí
Jahody povzbuzují produkci adiponektinu a leptinu, obojí jsou hormony spalující tuky. Pomáhají snižovat chuť k jídlu, snižují glukózu a snižují tělesnou hmotnost a tuk, což všechno podporuje snížení tělesné hmotnosti.
Zabraňují vzniku vrozených vad
Kyselina listová obsažená v jahodě je nezbytnou živinou, zejména během těhotenství, protože pomáhá předcházet vrozeným vadám. Je také důležité zajistit optimální zdraví během těhotenství.
Snižují zánětlivost
Jahody snižují zvýšené hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) v krvi, což je látka produkovaná játry, která zvyšuje zánětlivost v těle.
Mrtvice
Protizánětlivá síla antioxidantů v jahodách pomáhá omezit tvorbu krevních sraženin spojených s mrtvicí.
Zácpa
Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají jahody zlepšit trávení a zabránit zácpě. Zabraňují také divertikulitidě, zánětu trávicího traktu, který může způsobit horečku a nevolnost.
Diabetes
Jahody mají nízký glykemický index, mohou tak snížit riziko vzniku diabetu 2. typu.
Zdraví vlasů
Bohatá paleta antioxidantů, kyseliny ellagické a vitamínů pomáhají bojovat se ztrátou vlasů, hydratují vlasy a zabraňují vzniku lupů. Abyste dosáhli lesklých vlasů, smíchejte 5-6 rozdrcených jahod s 1 lžící jogurtu. Vmasírujte do vlhkých vlasů a nechte 10-15 minut působit. Poté smyjte a vlasy ještě umyjte šamponem.
Zdraví kostí
Mangan, vitamíny C a K a draslík pomáhají zlepšit zdraví kostí. Vitamín K a draslík napomáhají vyšší hustotě kostí udržováním vápníku v těle.
Bělidlo na zuby
Jahody obsahují kyselinu jablečnou pro přirozené bělení zubů. Smíchejte rozdrcené ovoce se sodou na pečení a naneste na zuby. Nechte působit po dobu 5 minut a lehce použijte zubní kartáček na bělení zubů.
Léčí napuchlé oči
Jahody pomáhají snižovat vzhled napuchlých očí. Pro rychlou fixaci položte plátky ovoce na oční víčka a relaxujte deset minut.
Použití jahod
Jahody jsou často konzumovány přímo syrové nebo se přidávají do ovocných salátů, pudinků a různých dalších receptů. Jsou také značně používány v potravinářských výrobcích, včetně zmrzlin, džemů, želé, sirupů, cukrovinek, pečiva, čokolády a dokonce i léků díky své mimořádně bohaté chuti, barvě a chuti. Ale nic se nevyrovná jíst jahody jen tak.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz