Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Rady a návody

Efektivní způsob uchování zeleniny. Co a jak správně zmrazit?

Kateřina Lulková od Kateřina Lulková
8.12.2020
v Rady a návody, Zelenina
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
zamrazit t

Čerstvá zelenina je samozřejmě nejcennějším zdrojem vitamínů a důležitých látek. Nicméně jak účelně zpracovat zeleninu, abyste si ji mohli dopřát i v zimním období? Která metoda je ideální a proč?

Ideální je zmrazení. Při adekvátním postupu si zelenina uchová většinu cenný látek i vitamínů. Pozitivní je, že prakticky po vyjmutí z mrazáku je zelenina hned připravena k použití. Což samozřejmě ocení nejen domácí hospodyňky.

Zmrazit se dát takřka jakákoliv zelenina. Nicméně vše se do mrazáku nevejde. V případě rozhodování, je dobré zvážit, co upřednostnit. K mrazení jsou ideální bylinky, křehká zelenina i mladé klíčky. Pro veškerou zeleninu platí, že ji nejprve omyjeme, zbavíme slupky, jadérka.

Prvním krokem je blanšírování

Tato metoda je vhodná u zeleniny. Bylinky a klíčky se nedoporučuje blanšírovat. Tato technika spočívá v prudkém ohřátí a poté v následném zchlazení. Výsledkem je, že je zelenina zbavena přítomných bakterií a prodlouží se doba skladování. Takto ošetřená zelenina v mrazáku vydrží až 1 rok. V opačném případě pouze zmrazená zelenina bez předvaření má lhůtu skladování okolo 3 až 5 měsíců.

Jak správně blanšírovat?zamrazit

 Připravenou zeleninu, která je zbavena slupky, jadýrek, vložíme do cedníku a ponoříme na dobu 1 minuty do hrnce s vroucí vodou. U kořenové zeleniny můžeme interval zvýšit na 2 minuty. Poté cedník vyndáme a okamžitě propláchneme pod studenou vodou. Místo cedníku je možné použít plátěný pytlík.

Adekvátní uskladnění

Zeleninu je nejlepší ukládat do mrazáku v igelitovém sáčku. Ideální je takové množství, které se zpracuje najednou. Ne vždy opětovně otevíraný pytlík je dobrou volbou, neboť může nasát do sebe pachy.

Jak zpracovat bylinky?

Čerstvé bylinky je vhodné nasekat na požadovanou velikost. Ideální je uchování v alobalové vaničce. Oblíbená a praktická je i výroba bylinkových kostek. Do tvořítka na led se namačká co největší množství nasekaných bylinek a zalije vodou. Ale ne až po okraj. Hotovou kostku stačí jen vymáčknou a použít do omáčky, polévky apod.

Tip, který se vám může hodit

Sáčky se zmrazenou zeleninou je dobré si nejen nadepsat názvem, o kterou zeleninu se jedná. Efektivní je připsat i datum uložení do mrazáku.

Bylinky ve tvořítku na led můžete zalít i vývarem z masa či zeleniny. Výsledkem bude výtečný domácí bujón.

 

TIP:

Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: blanšírovánískladování zeleninyuchování zeleninyzmražená zeleninazpracování bylinek
SdíletTweetPin
Kateřina Lulková

Kateřina Lulková

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Podobné články

habanero

Pěstování exotické zeleniny ve skleníku

od Jitka Chvapilova
8.5.2025
0

Pěstování exotické zeleniny se v posledních letech stává stále populárnější nejen mezi zkušenými zahrádkáři, ale i mezi začátečníky, kteří hledají...

salát

Jak pěstovat různé druhy zeleniny pro celoroční sklizeň

od Jitka Chvapilova
7.5.2025
0

Pěstování zeleniny po celý rok je snem mnoha zahrádkářů. S trochou plánování, znalostí a vhodnými metodami je možné tento sen...

Další příspěvek
terárium t

Květinová terária není těžké vytvořit. Jakých chyby je důležité se vyvarovat

Latanier rouge Mascarin

Existují suchomilné palmy vhodné do bytu?

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three − 2 =

Mohlo by vás zajímat

brutnák lékařský

Brutnák lékařský je bylinka a zároveň okrasná rostlina

5.5.2022
Ovocné nápoje: zdravé zimní alternativy

Ovocné nápoje: zdravé zimní alternativy

17.1.2024
motorove naradi

Jak chránit motorové zahradní nářadí před chladem

3.10.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena