Čerstvá zelenina je samozřejmě nejcennějším zdrojem vitamínů a důležitých látek. Nicméně jak účelně zpracovat zeleninu, abyste si ji mohli dopřát i v zimním období? Která metoda je ideální a proč?
Ideální je zmrazení. Při adekvátním postupu si zelenina uchová většinu cenný látek i vitamínů. Pozitivní je, že prakticky po vyjmutí z mrazáku je zelenina hned připravena k použití. Což samozřejmě ocení nejen domácí hospodyňky.
Zmrazit se dát takřka jakákoliv zelenina. Nicméně vše se do mrazáku nevejde. V případě rozhodování, je dobré zvážit, co upřednostnit. K mrazení jsou ideální bylinky, křehká zelenina i mladé klíčky. Pro veškerou zeleninu platí, že ji nejprve omyjeme, zbavíme slupky, jadérka.
Tato metoda je vhodná u zeleniny. Bylinky a klíčky se nedoporučuje blanšírovat. Tato technika spočívá v prudkém ohřátí a poté v následném zchlazení. Výsledkem je, že je zelenina zbavena přítomných bakterií a prodlouží se doba skladování. Takto ošetřená zelenina v mrazáku vydrží až 1 rok. V opačném případě pouze zmrazená zelenina bez předvaření má lhůtu skladování okolo 3 až 5 měsíců.
Jak správně blanšírovat?
Připravenou zeleninu, která je zbavena slupky, jadýrek, vložíme do cedníku a ponoříme na dobu 1 minuty do hrnce s vroucí vodou. U kořenové zeleniny můžeme interval zvýšit na 2 minuty. Poté cedník vyndáme a okamžitě propláchneme pod studenou vodou. Místo cedníku je možné použít plátěný pytlík.
Adekvátní uskladnění
Zeleninu je nejlepší ukládat do mrazáku v igelitovém sáčku. Ideální je takové množství, které se zpracuje najednou. Ne vždy opětovně otevíraný pytlík je dobrou volbou, neboť může nasát do sebe pachy.
Jak zpracovat bylinky?
Čerstvé bylinky je vhodné nasekat na požadovanou velikost. Ideální je uchování v alobalové vaničce. Oblíbená a praktická je i výroba bylinkových kostek. Do tvořítka na led se namačká co největší množství nasekaných bylinek a zalije vodou. Ale ne až po okraj. Hotovou kostku stačí jen vymáčknou a použít do omáčky, polévky apod.
Tip, který se vám může hodit
Sáčky se zmrazenou zeleninou je dobré si nejen nadepsat názvem, o kterou zeleninu se jedná. Efektivní je připsat i datum uložení do mrazáku.
Bylinky ve tvořítku na led můžete zalít i vývarem z masa či zeleniny. Výsledkem bude výtečný domácí bujón.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz