Pravdou je, že čerstvé ovoce a zelenina jsou nejlepším způsobem konzumace. Avšak když se nám v jedno období urodí příliš mnoho jednoho druhu zeleniny, může se stát, že ji v čerstvé podobě prostě nestihneme zkonzumovat. Jak ji tedy uchovávat a zpracovávat tak, abychom si ji mohli užít i později, třeba i v zimě?
Techniky konzervace potravin jsou asi tak dlouhé, jako lidstvo samo. Jsou stále nejlepším způsobem, jak se ujistit, že budete mít své ovoce i zeleninu ještě dlouho po ukončení zahradnické sezóny. Avšak ne všechny metody konzervace potravin jsou stejné. Některé jsou jednodušší než jiné, některé jsou bezpečnější než jiné, a některé plodiny mohou být zachovány pouze určitými způsoby.
Bez ohledu na to, kterou metodu si vyberete, je nutná dezinfekce a dodržování všech bezpečnostních opatření, neboť nesprávně konzervované potraviny mohou způsobit vážné zdravotní problémy.
Sušení
Sušení je asi jednou z nejstarších metod uchovávání potravin. V současné době se sušení opět vrací do módy, prodávají se speciální sušičky na ovoce i zeleninu. Sušení je velice praktickou záležitostí, která je navíc velice levná. Tato metoda je známá také jako dehydratace, a má několik výhod:
- Zachovává celý nutriční profil.
- Zvyšuje chuť.
- Nestojí téměř nic.
- Snižuje velikost konzervovaných potravin.
I když můžete sušit své potraviny v sušičce nebo v troubě, nejjednodušší metodou je sušení na slunci. Sušit můžete i v podmínkách České republiky v průběhu horkého léta. Právě sušení na slunci nestojí vůbec nic, jen několik jednotek vašeho času (v závislosti na velikosti úrody). Abyste svou úrodu mohli nasušit, je důležité ji nakrájet na menší kusy, nejlépe na plátky v tloušťce asi 1 cm (ale to záleží na druhu ovoce/zeleniny). To celý proces urychlí, takže bude menší nebezpečí plísně a dalších chorob.
Zavěšení
Jedná se o další způsob sušení, který ale využijete nejlépe pro bylinky. Klíčem je svázat svazek bylinek do „kytice“ a pověsit ho vzhůru nohama v místnosti, kde proudí vzduch. Místnost by neměla být vlhká, protože pak hrozí, že vaše bylinky chytí plíseň. Vzduch v místnosti musí cirkulovat, což docílíte například tím, že otevřete dveře a okno do průvanu. Pozor, příliš silné proudění také není vhodné, protože usušené listy by vám mohly uletět. Po vysušení přesuňte bylinky do vzduchotěsné nádoby.
Sušení v troubě
Pokud nevěříte metodě sušení na slunci, nebo není dostatečné množství slunečního záření v době, kdy potřebujete sušit, můžete svou sklizeň usušit také v troubě. Troubu předehřejte na 60 °C a umístěte do ní své tácy s připraveným jídlem. Každá potravina má jiný čas sušení, takže budete muset pravidelně kontrolovat.

Sušení na slunci
Dobré je sušit potraviny na takovém místě, ke kterému se nepřilepí. Vhodný je proto pečící papír. Své plodiny nakrájejte na kousky a naskládejte na pečicí papír. Sušení bude trvat dva až čtyři dny v závislosti na druhu potravin. Před uskladněním musí být potraviny dokonale suché, jinak jsou náchylné k plísním.
Skladování ve sklepě
Skladování ve sklepě je jakousi obdobou skladování potravin v lednici. Sklep je chladný, dobře větraný, ale prostorný, čímž má oproti lednici velkou výhodu. Téměř všechny sklepy jsou stavěny pod úrovní země, což jim zajišťuje chlad. Sklepy jsou vhodné pro kořenovou zeleninu, jako jsou brambory, mrkev, celer, petržel, které můžete skladovat na jednotlivých hromadách nebo zapíchané v hromadě hlíny. Pokud máte pochybnosti o zdraví třeba jen jednoho kusu mrkve, do sklepa jej nedávejte, aby nenakazil ostatní potraviny. Taktéž uchovávejte jen ty plodiny, které jsou celé.
Konzervování
Konzervování je pravděpodobně to první, co vás napadne, když se řekne uchovávání potravin. Jedná se o velice populární metodu, kterou dělají lidé po celém světě. Konzervovat můžete jenom kyselou zeleninu – u zeleniny, která není kyselá, je tato metoda nebezpečná. Konzervovat můžete rajčata, okurky, citrusy a další.
Mražení
Díky mražení můžete několikanásobně prodloužit životnost své úrody. U zeleniny se vyplatí, pokud ji před zmražením krátce podusíme. Zeleninu nakrájejte na takové kousky, které budete potřebovat na vaření, abyste je mohli hodit přímo do připravovaného pokrmu – například do polévky.
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz