• Nákupní galerie
  • Inzertní portál
  • Kuchařka
  • Databáze rostlin
  • Databáze bylinek
  • Videoportál
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
  • Pěstování dle druhu
  • Pěstování dle místa
  • Praktické tipy
  • Recepty
  • Rady a návody

Rady a návody

sušené ovoce

Nejlepší způsoby uchovávání potravin, pokud se nám toho více urodilo

Jana Hlaváčová Čvc 20, 2018
20.7.2018
1 komentář
2 586 Zobrazení
Rady a návody
Jana Hlaváčová
Sdílet na sociálních sítích
Sdílet na Facebooku Share
0
Sdílet na TwitteruTweet

Pravdou je, že čerstvé ovoce a zelenina jsou nejlepším způsobem konzumace. Avšak když se nám v jedno období urodí příliš mnoho jednoho druhu zeleniny, může se stát, že ji v čerstvé podobě prostě nestihneme zkonzumovat. Jak ji tedy uchovávat a zpracovávat tak, abychom si ji mohli užít i později, třeba i v zimě?

Techniky konzervace potravin jsou asi tak dlouhé, jako lidstvo samo. Jsou stále nejlepším způsobem, jak se ujistit, že budete mít své ovoce i zeleninu ještě dlouho po ukončení zahradnické sezóny. Avšak ne všechny metody konzervace potravin jsou stejné. Některé jsou jednodušší než jiné, některé jsou bezpečnější než jiné, a některé plodiny mohou být zachovány pouze určitými způsoby.

Bez ohledu na to, kterou metodu si vyberete, je nutná dezinfekce a dodržování všech bezpečnostních opatření, neboť nesprávně konzervované potraviny mohou způsobit vážné zdravotní problémy.

Sušení

Sušení je asi jednou z nejstarších metod uchovávání potravin. V současné době se sušení opět vrací do módy, prodávají se speciální sušičky na ovoce i zeleninu. Sušení je velice praktickou záležitostí, která je navíc velice levná. Tato metoda je známá také jako dehydratace, a má několik výhod:

  • Zachovává celý nutriční profil.
  • Zvyšuje chuť.
  • Nestojí téměř nic.
  • Snižuje velikost konzervovaných potravin.

I když můžete sušit své potraviny v sušičce nebo v troubě, nejjednodušší metodou je sušení na slunci. Sušit můžete i v podmínkách České republiky v průběhu horkého léta. Právě sušení na slunci nestojí vůbec nic, jen několik jednotek vašeho času (v závislosti na velikosti úrody). Abyste svou úrodu mohli nasušit, je důležité ji nakrájet na menší kusy, nejlépe na plátky v tloušťce asi 1 cm (ale to záleží na druhu ovoce/zeleniny). To celý proces urychlí, takže bude menší nebezpečí plísně a dalších chorob.

Zavěšení

Jedná se o další způsob sušení, který ale využijete nejlépe pro bylinky. Klíčem je svázat svazek bylinek do „kytice“ a pověsit ho vzhůru nohama v místnosti, kde proudí vzduch. Místnost by neměla být vlhká, protože pak hrozí, že vaše bylinky chytí plíseň. Vzduch v místnosti musí cirkulovat, což docílíte například tím, že otevřete dveře a okno do průvanu. Pozor, příliš silné proudění také není vhodné, protože usušené listy by vám mohly uletět. Po vysušení přesuňte bylinky do vzduchotěsné nádoby.

Sušení v troubě

Pokud nevěříte metodě sušení na slunci, nebo není dostatečné množství slunečního záření v době, kdy potřebujete sušit, můžete svou sklizeň usušit také v troubě. Troubu předehřejte na 60 °C a umístěte do ní své tácy s připraveným jídlem. Každá potravina má jiný čas sušení, takže budete muset pravidelně kontrolovat.

konzervace ovoce - Nejlepší způsoby uchovávání potravin, pokud se nám toho více urodilo
Sušení na slunci

Dobré je sušit potraviny na takovém místě, ke kterému se nepřilepí. Vhodný je proto pečící papír. Své plodiny nakrájejte na kousky a naskládejte na pečicí papír. Sušení bude trvat dva až čtyři dny v závislosti na druhu potravin. Před uskladněním musí být potraviny dokonale suché, jinak jsou náchylné k plísním.

Skladování ve sklepě

Skladování ve sklepě je jakousi obdobou skladování potravin v lednici. Sklep je chladný, dobře větraný, ale prostorný, čímž má oproti lednici velkou výhodu. Téměř všechny sklepy jsou stavěny pod úrovní země, což jim zajišťuje chlad. Sklepy jsou vhodné pro kořenovou zeleninu, jako jsou brambory, mrkev, celer, petržel, které můžete skladovat na jednotlivých hromadách nebo zapíchané v hromadě hlíny. Pokud máte pochybnosti o zdraví třeba jen jednoho kusu mrkve, do sklepa jej nedávejte, aby nenakazil ostatní potraviny. Taktéž uchovávejte jen ty plodiny, které jsou celé.

Konzervování

Konzervování je pravděpodobně to první, co vás napadne, když se řekne uchovávání potravin. Jedná se o velice populární metodu, kterou dělají lidé po celém světě. Konzervovat můžete jenom kyselou zeleninu – u zeleniny, která není kyselá, je tato metoda nebezpečná. Konzervovat můžete rajčata, okurky, citrusy a další.

Mražení

Díky mražení můžete několikanásobně prodloužit životnost své úrody. U zeleniny se vyplatí, pokud ji před zmražením krátce podusíme. Zeleninu nakrájejte na takové kousky, které budete potřebovat na vaření, abyste je mohli hodit přímo do připravovaného pokrmu – například do polévky.
 

Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky
co a jak skladujeme ve sklepě, jak zamrazit zeleninu, sušení ovoce, uchovávání potravin, způsob sušení bylinek, způsob sušení ovoce

Jana Hlaváčová

Zajímám se o bylinky a alternativní medicínu. Zabývám se tradiční čínskou medicínou, jihoamerických bylinek či klasických českých léčivek. Dalším mým koníčkem je zahrada a pěstování rostlin, nebo právě bylinek. Ráda píšu právě o těchto tématech.

Podobné příspěvky

stehovani

Stěhování firmy – od nábytku po rostliny

Úno 14, 2023Žádné komentáře

Stěhování určitě pro většinu lidí nepatří mezi nejoblíbenější činnosti. Při představě, co vše je potřeba zařídit, zajistit a zorganizovat tak, aby stěhování mělo hladký průběh a proběhlo

kolagen v prasku

K čemu slouží kolagen v prášku?

Kolagen v organismu působí především jako pojivo buněk, což pomáhá

Úno 14, 2023
pelargonie

Únor v zahradě – zdá se vám, že je na práci ještě brzy?

Únor v zahradě: Ne, již v únoru můžete začít

Úno 05, 2023
psi bouda

Jak zateplit psovi boudu v mrazech

Máte-li venkovního psa, který hlídá, a tedy nepobývá s vámi

Led 28, 2023

1 Komentářů

Zanechte komentář Zrušit odpověď na komentář

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Nejnovější články

zdravi caj

Zelený čaj je požehnáním pro naše zdraví

Bře 29, 2023
cernucha damasska

Zakládáme květinovou zahrádku na zásadité půdě

Bře 25, 2023
bob rostlina

Jak pěstovat a sklízet bob?

Bře 09, 2023

E – Časopis SAZENIČKA

Přečíst nebo stáhnout si ho můžete ZDARMA ZDE

Přidejte se k nám na Facebooku:


Bylinkopedie v kuchyni

Portál Sazenička.cz je praktický rádce a pomocník pro všechny pěstitele a zahrádkáře. Denně Vám přinášíme návody, rady, tipy a informace, které se Vám při pěstování budou jistě hodit. Připravili jsme pro vás rovněž databázi bylinek a rostlin, které najdete v jednotlivých kategoriích portálu
  • Kontakt
  • Reklama na Sazenicka.cz
  • Bylinkopedie.cz – Databáze bylinek a magazín
  • Magazín nejen pro maminky
  • zahonky.cz – Magazín pro zahrádkáře
K chodu našeho webu nám pomáhají soubory cookies. Používáním webu s tímto souhlasíte. OK Další informace
Soukromí & Cookies podmínky
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
ULOŽIT A PŘIJMOUT