Saturejková sůl není sice tak obvyklá jako jiné bylinkové soli, avšak získá si vás svým aromatem, chutí a nakonec i jednoduchostí přípravy.
Co budete potřebovat
K výrobě saturejkové soli budete potřebovat:
- hrst sušených lístků saturejky horské nebo saturejky zahradní (saturejka horská je více aromatická, saturejka zahradní zase jemnější),
- cca 100 g soli, nejlépe hrubé,
- malé skleničky se šroubovacím uzávěrem.
Jaký je postup
Saturejkové větvičky natrhejte dopoledne nebo brzy odpoledne za slunného počasí (měly by mít kvítky). Větvičky nechte na slunci zavadnout. Poté je usušte klasickým způsobem, nejlépe zavěšené v kytičkách. Suché větvičky buď rozstříhejte, anebo ponechte vcelku a střídavě jimi a solí naplňte skleničky. Aroma sůl získá za pár týdnů, větvičky saturejky však nevyhazujte. Můžete je použít opakovaně na provonění soli, anebo vložit do pokrmů – například luštěniny jsou díky saturejce stravitelnější.
Na co se saturejková sůl hodí?
Saturejková sůl vám díky svému citronovému aromatu ozvláštní grilovaná jídla (masa i zeleninu), hodí se do zeleninových jídel a k přípravě marinád.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz