dyne

Dýňová semínka a olej – pro zdraví i krásu


Dýňová semínka a olej: Dýně už dnes neznamená jen vydlabané strašidlo na Halloween. Dá se výborně zpracovat v kuchyni, kromě dužiny nám dýně dává i semínka a výborný dýňový olej. Obojí nejen blahodárně působí na naše zdraví, lze je využít v kosmetice a na své si přijdou i pánové.

Dýňová semínka

Dýňová semínka mají nazelenalou barvu a specifickou oříškovou chuť. Semínka se dají už dnes sehnat v obchodě, jistotu máte v prodejnách zdravé výživy. Proč bychom je měli jíst? Jsou bohaté na minerální látky, vitamíny a nenasycené mastné kyseliny. Obsahují zinek, který je důležitý pro náš imunitní systém a v prevenci osteoporózy. Dokonce je dýně nejvýznamnějším rostlinným zdrojem zinku. Na jeho deficit jsou náchylní právě muži, kteří nevedou úplně zdravý životní styl. Konzumace je pánům doporučena hlavně pro zlepšení potíží s prostatou.

Zinek je zároveň protizánětlivý a pozitivně působí na nehty, vlasy a kůži. Podporuje hojení zlomenin a ran. Má uklidňující účinek a snižuje nutkání na močení. Dále semínka obsahují L-tryptofan, který předchází depresím a zlepšuje spánek. Jsou významným zdrojem vitamínu E a vitamínů skupiny B.

Slané zobání

Semínka si můžeme připravit sami jako pochoutku. Šálek semínek povaříme v 1 l vody, do které nasypeme 2 lžíce soli. Osušíme je, promícháme s olivovým olejem a rozložíme na pečící papír. Pečeme v troubě 30 minut na 1500 C, dokud nezezlátnou, občas promícháme.

Semínka s příchutí slaného karamelu

Poněkud netradiční, ale originální recept na přípravu semínek, je s příchutí slaný karamel. V míse smícháme 3 lžíce cukru krupice (můžete použít i třtinový cukr) s ¼ lžičkou soli. Kdo má rád ostřejší chutě, může přidat špetičku chilli a skořice.

Připravíme si pánev s 1 a ½ lžící oleje. Pánev rozpálíme a nasypeme zhruba šálek semínek, do kterých přidáme 2 lžíce krupicového cukru. Mícháme, dokud směs nezačne karamelizovat. Nakonec přesypeme do mísy s cukrem a kořením, mícháme, dokud směs nevychladne.

seminka - Dýňová semínka a olej – pro zdraví i krásu

Zdroj foto: pixabay

Dýňový olej

Olej z dýní patří mezi velmi zdravé oleje, na které bychom neměli zapomínat jak v kuchyni, tak v kosmetice. Získává se slisováním semínek dýně za studena. Má charakteristickou zeleno-hnědou barvu a jemnou oříškovou chuť.

Stejně jako semínka obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Zejména hořčík, draslík, fosfor, selen, mangan, zinek a měď. Z vitamínu je to A, E, D a skupina B. Jako většina panenských olejů obsahuje nenasycené mastné kyseliny.

Velmi důležitý je obsah tryptofanu, pokles jeho hladiny v našem těle ovlivňuje nepříznivě náladu, odolnost vůči stresu a spánek. Olej je silným antioxidantem, bojuje proti kornatění tepen a ateroskleróze, střevním parazitům, zlepšuje paměť a koncentraci, podporuje spermatogenezi u mužů. Upravuje hladinu cholesterolu a pány chrání před problémy s prostatou. Umí likvidovat střevní parazity.

Má vysoký obsah hořčíku, zabraňuje křečím a napomáhá zabránit nežádoucím komplikacím v těhotenství z důvodu jeho deficitu. Zároveň je výborný pro kosmetické použití. Zejména napomáhá při suché pokožce, atopickém ekzému, léčí akné, maže se v těhotenství proti striím, hydratuje, zvláčňuje a zjemňuje.

Vyživuje nehtové lůžko, zabraňuje lámavosti nehtů, bojuje proti lámavosti vlasů, roztřepených konečkům, dodává vlasové pokožce potřebný zinek. Má tišící účinky na pleť, omlazuje a zpomaluje stárnutí. Zvláčňuje suché rty a podporuje hubnutí.

Dýňový olej v kuchyni

Olej má příjemnou oříškovou chuť. V obchodech se dá poměrně dobře sehnat, pokud chcete jít na jistotu, většina prodejen zdravé výživy ho má ve svém sortimentu. Využívá se k dochucení salátů nebo jako součást dresinků.

Pokud zpracujeme dohromady olej a semínka, vyrobíme si výborné pesto. Skvěle se dá použít jako dochucovadlo do kaší, rýže, grilované zeleniny, pomazánek, polévek, k sýrům a masu.

Své uplatnění najde i ve sladké kuchyni, dochucují se sním dezerty, moučníky a sladké saláty. Velmi chutné jsou pokapané palačinky a lívance dýňovým olejem. Jen pozor, nehodí se na smažení, neměl by se zahřívat na vysoké teploty.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz


Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Zanechte komentář

Zavřít