Dýňová semínka a olej: Dýně už dnes neznamená jen vydlabané strašidlo na Halloween. Dá se výborně zpracovat v kuchyni, kromě dužiny nám dýně dává i semínka a výborný dýňový olej. Obojí nejen blahodárně působí na naše zdraví, lze je využít v kosmetice a na své si přijdou i pánové.
Dýňová semínka
Dýňová semínka mají nazelenalou barvu a specifickou oříškovou chuť. Semínka se dají už dnes sehnat v obchodě, jistotu máte v prodejnách zdravé výživy. Proč bychom je měli jíst? Jsou bohaté na minerální látky, vitamíny a nenasycené mastné kyseliny. Obsahují zinek, který je důležitý pro náš imunitní systém a v prevenci osteoporózy. Dokonce je dýně nejvýznamnějším rostlinným zdrojem zinku. Na jeho deficit jsou náchylní právě muži, kteří nevedou úplně zdravý životní styl. Konzumace je pánům doporučena hlavně pro zlepšení potíží s prostatou.
Zinek je zároveň protizánětlivý a pozitivně působí na nehty, vlasy a kůži. Podporuje hojení zlomenin a ran. Má uklidňující účinek a snižuje nutkání na močení. Dále semínka obsahují L-tryptofan, který předchází depresím a zlepšuje spánek. Jsou významným zdrojem vitamínu E a vitamínů skupiny B.
Slané zobání
Semínka si můžeme připravit sami jako pochoutku. Šálek semínek povaříme v 1 l vody, do které nasypeme 2 lžíce soli. Osušíme je, promícháme s olivovým olejem a rozložíme na pečící papír. Pečeme v troubě 30 minut na 1500 C, dokud nezezlátnou, občas promícháme.
Semínka s příchutí slaného karamelu
Poněkud netradiční, ale originální recept na přípravu semínek, je s příchutí slaný karamel. V míse smícháme 3 lžíce cukru krupice (můžete použít i třtinový cukr) s ¼ lžičkou soli. Kdo má rád ostřejší chutě, může přidat špetičku chilli a skořice.
Připravíme si pánev s 1 a ½ lžící oleje. Pánev rozpálíme a nasypeme zhruba šálek semínek, do kterých přidáme 2 lžíce krupicového cukru. Mícháme, dokud směs nezačne karamelizovat. Nakonec přesypeme do mísy s cukrem a kořením, mícháme, dokud směs nevychladne.

Zdroj foto: pixabay
Dýňový olej
Olej z dýní patří mezi velmi zdravé oleje, na které bychom neměli zapomínat jak v kuchyni, tak v kosmetice. Získává se slisováním semínek dýně za studena. Má charakteristickou zeleno-hnědou barvu a jemnou oříškovou chuť.
Stejně jako semínka obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Zejména hořčík, draslík, fosfor, selen, mangan, zinek a měď. Z vitamínu je to A, E, D a skupina B. Jako většina panenských olejů obsahuje nenasycené mastné kyseliny.
Velmi důležitý je obsah tryptofanu, pokles jeho hladiny v našem těle ovlivňuje nepříznivě náladu, odolnost vůči stresu a spánek. Olej je silným antioxidantem, bojuje proti kornatění tepen a ateroskleróze, střevním parazitům, zlepšuje paměť a koncentraci, podporuje spermatogenezi u mužů. Upravuje hladinu cholesterolu a pány chrání před problémy s prostatou. Umí likvidovat střevní parazity.
Má vysoký obsah hořčíku, zabraňuje křečím a napomáhá zabránit nežádoucím komplikacím v těhotenství z důvodu jeho deficitu. Zároveň je výborný pro kosmetické použití. Zejména napomáhá při suché pokožce, atopickém ekzému, léčí akné, maže se v těhotenství proti striím, hydratuje, zvláčňuje a zjemňuje.
Vyživuje nehtové lůžko, zabraňuje lámavosti nehtů, bojuje proti lámavosti vlasů, roztřepených konečkům, dodává vlasové pokožce potřebný zinek. Má tišící účinky na pleť, omlazuje a zpomaluje stárnutí. Zvláčňuje suché rty a podporuje hubnutí.
Dýňový olej v kuchyni
Olej má příjemnou oříškovou chuť. V obchodech se dá poměrně dobře sehnat, pokud chcete jít na jistotu, většina prodejen zdravé výživy ho má ve svém sortimentu. Využívá se k dochucení salátů nebo jako součást dresinků.
Pokud zpracujeme dohromady olej a semínka, vyrobíme si výborné pesto. Skvěle se dá použít jako dochucovadlo do kaší, rýže, grilované zeleniny, pomazánek, polévek, k sýrům a masu.
Své uplatnění najde i ve sladké kuchyni, dochucují se sním dezerty, moučníky a sladké saláty. Velmi chutné jsou pokapané palačinky a lívance dýňovým olejem. Jen pozor, nehodí se na smažení, neměl by se zahřívat na vysoké teploty.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz