Milovníkům levandule asi nemusíte dlouze představovat rafinovanou chuť levandulového oleje, hodící se ke zvěřině nebo skopovému, ani skvělou vůni levandulového cukru. Ale co takhle levandulová zmrzlina s bílou čokoládou nebo zapečený hermelín s levandulí? Nechte se pozvat do naší levandulové kuchyně!
Levandulová zmrzlina s bílou čokoládou – recept
Ingredience:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 90 gramů moučkového cukru
- 100 gramů bílé čokolády
- jedna lžička sušených levandulových květů
Postup:
Nalijeme smetanu do pánve (pouze 100 ml) a přidáme levanduli. Zahřejeme až k varu. Pak vše jemně přecedíme. Necháme vychladnout přes noc. Nyní budeme pracovat s vodní lázní a to hned se dvěma.
V jednom hrnci vyšleháme žloutky s cukrem na nadýchanou hmotu a přilijeme levandulovou smetanu. Ve druhém hrnci rozpustíme čokoládu. Vyšleháme šlehačku a opatrně všechny ingredience smícháme (vaječný krém i čokoláda by měly trochu vychladnout). Nalijeme hmotu do výrobníků na zmrzlinu a necháme ztuhnout. Servírujeme mírně povolené.
Levandulový dort s borůvkami a jahodovým přelivem:
Ingredience:
- špaldová mouka 220 gramů
- 3 vejce
- třtinový cukr 75 gramů
- 90 ml oleje
- podmáslí 30 ml
- 1 prášek do pečiva
- jedna lžička sušené levandule
- borůvky 350 gramů
- jahodový džem 140 gramů
- citronová šťáva
Postup:
Omyjte borůvky a odložte je na sítko nebo papírový ručník, aby oschly. Levandulové květy rozemelte s cukrem, mouku prosijte s práškem do pečiva. Levandulový cukr vyšlehejte s vejci, souběžně přidávejte podmáslí a olej. Nakonec nasypte mouku a nalijte do předem vymazané formy. Posypte borůvkami. Pečte 30 minut při 195 stupních.
Vyjměte z trouby, pocukrujte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte jahodovou omáčku: džem zřeďte trochou vody a přidejte citronovou šťávu. Levandulový dort s borůvkami podávejte s jahodovou omáčkou.
Levandulová krupice na snídani – recept
Ingredience:
- 100 gramů krupice
- 1/2 šálku rostlinného mléka (v závislosti na preferenci konzistence může být méně nebo více mléka)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička sušených levandulových květů
- 2 lžíce xylitolu nebo cukru
Uvařte krupicovou kaši tak, jak jste zvyklí. Krupice tedy můžete ubrat i přidat podle chuti. Citronovou šťávu a levanduli přidejte až na samém konci vaření. Nalijte do menších misek a nechte hodinu vychladnout. Jezte jen tak nebo posypané třeba ořechy nebo chia semínky.
Hermelín s levandulí – recept
Ingredience:
- 1 hermelín
- 3-4 hrsti rukoly
- olej z lískových oříšků
- olivový olej
- med
- špetka sušených levandulových květů
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 ° C. Plech vymažeme olivovým olejem a vložíme na něj hermelín, který jsme předtím rozkrojili do kříže. Jemně pokapeme oříškovým olejem, zalijeme asi 3/4 lžičky medu a posypeme levandulí. Pečeme asi 5-10 minut v závislosti na velikosti sýra. Jakmile je hermelín měkký a začne vytékat, máme hotovo. Servírujeme s rukolou, rovněž lehce pokapanou oříškovým olejem. Zakousnout lze i pečivo.
Zelený čaj s levandulí a melounem – recept
Ingredience:
- 1 lžička dobrého japonského zeleného práškového čaje
- 4 šálky pramenité vody
- 200 gramů velmi zralého melounu
- 3 velká květenství levandule
- kostky ledu
Čaj zalijeme vodou o teplotě 80 ° C. Zakryjeme víčkem a po 3 minutách slijeme (čaj lze použít i na další nálev). Přidáme levandulové květy a necháme vychladnout. Poté přidáme oloupaný meloun a necháme ještě 15 minut odležet. Přidáme kostky ledu a servírujeme, nebo nápoj ještě před servírováním vložíme na 30 minut do lednice. Poslouží jako skvělé letní osvěžení a vyrobit si ho můžete klidně i do zásoby. Chutná i větším dětem.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz