Různé druhy oříšků a také mandle obsahují spoustu vitamínů a stopových prvků, které naše tělo potřebuje. I když nejste zrovna vegetariáni nebo vegani, nevyhýbejte se konzumaci těchto plodů, protože vám dodají velké množství energie, zejména teď v zimě.
Lískové oříšky
Lískové oříšky jsou odpradávna známé v našich zemích. Jsou velmi dobře stravitelné a obsahují vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vápník, fosfor, hořčík a mangan. Léčivé účinky lískových oříšků spočívají především v tom, že dokážou předcházet ledvinovým kamenům i je léčit. Lískové oříšky můžeme konzumovat syrové i pražené a používat je do pečení i na zdobení cukroví.
Vlašské ořechy
Dalšími ořechy, které jsou doma v našich zeměpisných šířkách, jsou vlašské ořechy. Jedná se o plod ořešáku královského, který si můžeme pěstovat i v našich zahradách. Jen pozor na velký vzrůst a také na nutnost hrabání listí. Jinak vlašské ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín E, kyselinu listovou, hořčík a zinek. Konzumace vlašských ořechů snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá našemu soustředění a má pozitivní vliv na mozek a celou nervovou soustavu a má antioxidační účinek.
Pistáciové oříšky
Pistáciové oříšky pocházejí i oblasti Střední Asie a mají typicky zelenou barvu. Obsahují vitamíny A, B, E a prvky draslík, fosfor, vápník, zinek a selen. Pistácie napomáhají zdravým kostem, tvorbě červených krvinek, snižování hladiny cholesterolu v krvi a jsou dobrými antioxidanty.
Kešu ořechy
Kešu ořechy pocházejí z tropů – z rostliny, která se jmenuje ledvinovník západní. Nejedná se ve skutečnosti o ořechy, jsou to nažky plodů. Jsou vhodným zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitamínů skupiny B, hořčíku, zinku, manganu a železa. Kešu ořechy jsou považovány za přírodní antidepresivum, protože obsahují velké množství hořčíku. Dále dokážou snižovat hladinu cholesterolu v krvi a pomáhají při anémii.
Piniové oříšky
Piniové oříšky jsou plody borovice a jejich domovem je Jižní Amerika. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamín B1 a železo. Pomáhají při stresu a depresi a jsou také velkou zásobárnou energie pro těžce pracující lidi. Mají příznivé účinky na tepny a cévy.
Mandle
Mandle jsou plody mandlovníku, který je domovem v subtropech a je příbuzný broskvoní a meruněk. Mandle nejsou ořechy, ale jsou minimálně stejně zdravé. Obsahují flavonoidy, nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, vápník, draslík a hořčík. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a chrání před rozvojem aterosklerózy. Rovněž pomáhají snižovat krevní tlak. Také mandle patří mezi antioxidanty.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz