Mišpule obecná (Mespilus germanica) je jedním z nejkrásnějších malých zahradních stromů. Dříve se pěstovala hodně často, dnes se na ni poněkud zapomnělo. A to je škoda, protože nejen krásně vypadá, ale poskytne i zdravé a na vitamíny bohaté plody.
Odkud pochází
Mišpule pochází z Orientu, ale již ve starověku se rozšířila až do Evropy (zřejmě díky římským výbojům). Ve středověku byla velmi ceněna jako léčivka.
Jak mišpule vypadá
Mišpule je keř nebo strom dorůstající výšky 3–5m. Listy má dlouhé a leskle zelené, na podzim se zbarvují do žluta a hnědočervena. Květy jsou bílé miskovité a kvetou na koncích větví od května do června. Během léta se z nich stávají světle hnědé chlupaté malvice. Nejlepší je nechat je přemrznout prvním mrazem, pak jsou nejchutnější.
Kde mišpuli pěstovat
Mišpule potřebuje slunné stanoviště, teplejší polohu a lehčí, vápenitou půdu. Snese vítr i mráz. Další množení je možné ze semen, nebo roubováním či očkováním.
Choroby a škůdci
Mišpule obvykle nebývá napadána chorobami ani škůdci. Výjimkou je bakterie Erwinia amylovora, která by se z ní mohla rozšířit na další ovocné stromy v zahradě. Tato bakterie způsobuje bakteriální spálu růžovitých, závažnou nemoc, která napadá květy, listy i plody a za jediné vegetační období dokáže zničit celý ovocný sad. Z tohoto důvodu ji raději vysazujeme mimo ovocné stromy.
Co obsahují plody a co s nimi v kuchyni
Plody obsahují hodně vody, dále cukr, vlákninu, kyselinu jablečnou, vitamíny C a B, minerální látky vápník, hořčík, sodík a draslík. Plody můžeme jíst čerstvé, nebo z nich vařit marmelády, kompoty, je možné je také sušit nebo kandovat.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz