Nechce-li se vám vyrábět s medem pampeliškovým či jiným, bude pro vás výbornou náhradou ochucený med s bylinkami. Vystačíte s pravým včelím medem a svými oblíbenými bylinkami.
Jaký med vybrat
Z medů vybírejte pozorně ten, který je vyrobený v České republice, případně alespoň v Evropské unii. Rozhodně to nesmí být nějaká směs medů z EU a mimo EU. Máte-li svého oblíbeného včelaře, máte vyhráno. Pokud je med od včelaře, pak již nezáleží na tom, zda je z lesních či lučních květů apod. Rovněž konzistence může být od tekuté až po tuhou, protože med budeme rozehřívat.
Které bylinky se hodí do ochuceného medu
Do medu můžeme nakládat mnoho různých bylin. Vhodné jsou: lípa srdčitá, levandule, tymián, mateřídouška, rozmarýn, bazalka, meduňka, máta. Pokud chcete přidat koření, doporučujeme skořici, vanilku nebo zázvor. Bylinky i koření lze libovolně kombinovat, až dosáhnete chuti, která vám bude příjemná.
Jak postupujeme při výrobě medu
Med zahřejeme v malém kastrůlku ve vodní lázni. Zahříváme na mírném plameni, aby se med rozpustil pomalu. Jakmile je zcela tekutý a stále teplý, přidáme do něj čerstvé bylinky (viz výše). Naplníme do sklenic, uzavřeme a necháme uležet alespoň týden, aby se uvolnilo aroma a léčivé látky z bylinek. Med poté můžeme přecedit přes sítko, anebo ponechat bez přecezení, protože bylinky se budou nejspíše držet u dna.
K čemu se ochucený med hodí
Ochucený med má široké využití. Od mazání přímo na chléb s máslem, přes slazení ovocných a bylinkových čajů až po léčení nemocí a neduhů podle druhu bylinky, který jste do medu přidali. Je to další velmi jednoduchý způsob, jak využít bylinky z přírody i ze zahrádky pro své zdraví.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz