Angrešt má velký obsah vitamínů a minerálů, dodává zdraví po mnoho let. Dnes je nákup čerstvých bobulí možný po celý rok. Chladnička s velkou mrazničkou umožňuje uložit užitečné ovoce pro budoucí použití. Je dobré, že zmrazené angrešty jsou stejně chutné jako čerstvé.
Chuť angreštu je sladká, trochu jako směs jahod a ananasu. Bobule mají různé odstíny: zelená, bílá, žlutá, červená, růžová, fialová a dokonce téměř černá.
Existuje mnoho druhů angreštů, nejznámější jsou:
Evropský ( Ribes grossulara ) roste divoce v horách Kavkazu a severní Afriky. Dává velké plody, velikosti malého švestkového ovoce.
Americký ( Ribes hirtellum ) je charakteristický pro severovýchodní a centrální části Spojených států a části Kanady. Bobule jsou, téměř dokonale kulaté, menší a sladší.
Aktivně kultivovat se angrešt začal ve středověku, ale až do dnešní doby zájem o tyto hojivé bobule přetrvává.
Nutriční hodnota
- Angrešt obsahuje: vitaminy A, skupiny B, C, PP, E, stejně jako stopové prvky: vápník, draslík, hořčík, zinek, železo a další.
- Bohatá minerální složka těchto smaragdových bobulí pomáhá zlepšovat krevní oběh a metabolické procesy v těle, zvyšuje svalovou hmotu, usnadňuje menopauzu, normalizuje hormonální funkce a posiluje nervový systém.
- Nejdůležitější výhodou je posílení křehkých cév a prevence vnitřních krvácení. Díky vitamínu PP, angrešt může ušetřit mnoho životů tím, že zabrání mrtvici a infarktu. Také úspěšně léčí účinky těchto nebezpečných lékařských jevů.
- Vitamín C a vitamíny skupiny B přítomné v angreštu minimalizují riziko kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, aterosklerózy a žilní nedostatečnosti.
- Vzhledem k tomu, že angrešt výrazně zlepšuje metabolické procesy, doporučuje se při obezitě. Vysoká koncentrace vitaminu C přispívá k aktivnímu spalování tělesného tuku v těle.
Angrešt – užitečné vlastnosti
- Ovoce pomáhá se zánětlivými procesy horních cest dýchacích, se zánětem hrdla, otitis a sinusitidou.
- V zimě jsou schopni obnovit tělo po nachlazení a dát sílu.
- U anémie doporučuje lékař zahrnout do jídelníčku angrešty.
- Bobule dodají vitaminovou a minerální podporu tělu, zvyšují hladinu hemoglobinu na normální úroveň.
- Čerstvé bobule se doporučují používat jako přírodní choleretikum (pro jaterní onemocnění), jako diuretikum (při onemocnění ledvin) a jako projímadlo (u chronické zácpy).
- Pro gastritidu s nízkou kyselostí jsou také užitečné, protože jsou schopné normalizovat kyselost a udržovat ji na správné úrovni.
- Vitamin E obsažený v angreštu zabraňuje stárnutí buněk a vzniku rakoviny.
Angrešty – během těhotenství
- Schopnost angreštu bojovat proti chudokrevnosti pomáhá i těhotným ženám.
- Použití těchto plodů zabrání možnému onemocnění ledvin, které během těhotenství nese další zátěž.
- Máte během těhotenství mírné otoky nohou? I v tomto případě, angrešt může poskytnout dobrou službu – pomůže tělu zbavit se nadměrných tekutin.
- Anémie u těhotných žen je poměrně častá, protože tělo nemá čas okamžitě doplnit zásoby vitamínů a minerálů pro matku a budoucí dítě. Je nutné přijímat kvalitnější zeleninu, ovoce a bobule.
Kosmetické použití
- Angrešty se mohou aktivně využívat i pro kosmetické účely.
- Zralé plody vám pomohou zbavit se věkových skvrn a pih. Pro tento účel je nutné mazat problémové oblasti pokožky šťávou z angreštů 1-2x denně.
- Angreštová maska je velmi dobrá díky svým výživovým kvalitám. Doporučuje se aplikovat 2-3 krát během růstu bobulí. Chcete-li si ji udělat, použijte nezralé bobule, které musíte důkladně rozmělnit na kaši, a poté rozprostřít na obličej. Doba procedury: 15-20 minut, pak se doporučuje opláchnout masku studenou vodou.
- Angrešt je skvělý obránce těla. Je schopen odrazit mnoho nemocí, které nás ohrožují, a navíc chutná.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz