Poněkud jiný štrůdl s jablky a švestkami, než na který jste zvyklý, vyniká skvělou chutí, jemnou vůní a hlavně jednoduchou přípravou. To vše jistě oceníte, až budete potřebovat rychlý zákusek ke kávě!
Co budete potřebovat na 2 záviny
Na 2 záviny si připravte:
300 g hladké mouky,
45 g moučkového cukru,
100 g změklého másla,
špetku soli,
teplou vodu na zadělání těsta,
cca 1 kg nahrubo nastrouhaných jablek,
cca 200 g švestek (mohou být i zmražené),
cca 3 lžíce cukru (podle sladkosti jablek),
půl lžičky mleté skořice,
1 balíček vanilkového cukru,
strouhanka,
vajíčko na potření závinů.
Postup
Z mouky, moučkového cukru, změklého másla, soli a teplé vody rychle zaděláme vláčné těsto. Necháme jej odstát jen tak dlouho, než si připravíme náplň. Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo, zakápneme citronem, aby nezhnědla. Přidáme cukr, skořici, vanilkový cukr a dobře promícháme. Z těsta vyválíme 2 pláty, které uprostřed posypeme strouhankou, aby jablka při pečení neprotekla. Na strouhanku navršíme náplň a posypeme na kostičky nakrájenými švestkami. Záviny zabalíme, na koncích ohneme a přimáčkneme, svrchu propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut.
TIP: Když máme opravdu málo času, použijeme koupené listové těsto.
TIP 2: Příště můžeme vyzkoušet náplň ze strouhaných hrušek, v létě i z třešní a lískových oříšků.
Vyzkoušeli jste náš recept? A chutnal vám?
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz