Hlíva ústřičná je jednou z nejjednodušších odrůd hub, které je možné vypěstovat. Navíc jsou chuťově skvělé a zároveň zdravé. Pomocí našeho průvodce pěstování se můžete vyhnout všem chybám a potížím při začátcích kultivace a dostat se až ke konečné sklizni. Hlíva ústřičná roste ve volné přírodě na mrtvých stojících stromech nebo padlých kulatinách a nejprve byly pěstovány v Německu během druhé světové války.
Proč pěstovat hlívu ústřičnou?
V posledních letech se zvýšila komerční produkce hlívy ústřičné. Celková produkce těchto hub po celém světě se mezi lety 1965 – 1997 zvýšila přes 18násobek (z 350 000 tun v roce 1965 na 6 160 000 metrických tun v roce 1997). Výhodou je to, že hlíva roste opravdu rychle, dále pak se v poslední době lidé více zaměřili na zdravou stravu. V neposlední řadě to jsou kulinářské výhody hlívy ústřičné.
Proč pěstovat hlívu ústřičnou?
- Je to opravdu snadné.
- Hlíva roste velice rychle.
- Hlíva ústřičná je relativně odolná vůči konkurenčním organismům a může růst na široké škále substrátových materiálů.
- Hlíva patří mezi zdravé potraviny.
3 fáze růstu hlívy ústřičné
Základní proces růstu hlívy ústřičné můžeme rozdělit do tří hlavních fází:
- Očkování: podhoubí ústřice se smíchá se substrátovým materiálem (často se slámou nebo s pilinami, ale lze použít řadu dalších materiálů, viz níže). Toto rostoucí médium je pak obvykle umístěno do sáčků s malými otvory nebo vzduchovými filtry pro výměnu vzduchu.
- Inkubace: tyto sáčky se pak umístí do teplého (20-24 °C), ale temného prostoru, aby se inkubovaly a začala první fáze růstu. Je zapotřebí pouze 10-14 dní, aby se vytvořil plný pás kořenitých nití mycelií, po kterých se pak kolonizuje rostoucí substrát.
- Plození: jakmile je pěstitelské médium plně osídleno, je čas, aby houby začaly být plodné. Sáčky jsou vystaveny podzimním podmínkám s čerstvým kyslíkem, vysokou vlhkostí, nízkou hladinou světla a často chladnějšími teplotami. To signalizuje myceliu, že je čas začít vyrábět houby a začnou se objevovat malé kolíky. Tyto malé kolíky rychle rostou a rozvíjejí se v plné velikosti houby za pouhých 5-7 dní. Úroda hub může být sklizena třikrát dříve, než se mycelium vyčerpá, s novou plodinou hub, která se během této doby projevuje každých 7-14 dní.
Zdravotní přínosy hlívy ústřičné
Jednoduchost pěstování hlívy ústřičné není jediná výhoda. Zde jsou jen některé z léčebných a nutričních výhod hlívy:
- Zvyšuje imunitní systém.
- Zlepšuje sílu a regulaci.
- Má antimikrobiální účinky (pomáhá bojovat s bakteriemi E. coli, Candida, Streptococcus a Enterococcus).
- Má protinádorové vlastnosti (polysacharid v hlívě ústřičné je protinádorový ve studiích na zvířatech a in vitro).
- Působí jako antivirotika (chrání před přímou a nepřímou virovou aktivitou).
- Bohatá na bílkoviny.
- Bez cholesterolu.
- Obsahuje vysoké množství vitamínů D, D3, D5 a A.
Vyberte substrát pro pěstování hlívy ústřičné
Substráty jsou zdrojem potravy, který umožňuje růst mycelií. Mycelium je kořenovitý vegetativní růst houby a je rozhodující pro kultivaci hlívy ústřičné. Nejčastěji používaným substrátem pro hlívu je sláma. Mohou se však použít i piliny, lepenka, kávová zrna a další vedlejší produkty zemědělství, jako je bagasa z cukrové třtiny a bavlněný odpad. Pro který z nich se máte rozhodnout? Zvolte ten, který je pro vás nejjednodušší!
Nejjednodušší substrát, který můžete začít používat, jsou pravděpodobně dřevěné pelety, protože jsou již pasterizované a stačí přidat vodu, která je hydratuje. Sláma je také velmi odpouštějícím substrátem. V každém případě zvolte materiál substrátu, který můžete snadno získat a použijte níže uvedené pokyny k přípravě k očkování.
Objednejte si potřebný materiál
Než se dostanete k samotnému pěstování, připravte si vše potřebné:
- Objednejte si podhoubí hlívy ústřičné (minimálně 100 g, ideální je 1 kg).
- Sežeňte si potřebný substrát.
- Sežeňte si speciální pěstitelské pytle pro pěstování hub.

Zdroj foto: wikipedie
Připravte svůj houbový substrát
Cílem substrátu je poskytnout hydratovaný zdroj potravin bohatý na živiny, který je také čistý od jiných mikroorganismů, které by normálně konkurovaly houbovému myceliu. Zde je stručný přehled o tom, jak si je připravit.
Sláma a karton
Sláma je nejčastěji používaným substrátem pro kultivaci hlívy. Je obvykle levná, obsahuje základní živiny a hlívám se na ní daří. Pasterizujte je v horké vodě (65-80 °C) po dobu 1-2 hodin nebo ve studené vodní lázni s vysokým pH po dobu 12-18 hodin.
Dřevěné pelety
Velkou věcí je, že jsou již pasterizovány teplem a tlakem při procesu výroby pelet. Přidejte stejnou hmotnost vody k hmotnosti pelet, namočte je na dobu 30 minut. Pak promíchejte, aby se pelety rozdělily na hydratované piliny.
Kávová sedlina
Kávová sedlina je poměrně bohatým zdrojem bylin a může být skutečně dobrým podkladem pro pěstování hlívy ústřičné. Klíčem je používat pouze čerstvou půdu (do 24 hodin od vaření), které jsou již pasterizovány a hydratovány procesem vaření kávy. Za 24 hodin se začínají rozvíjet konkurenční formy a vybojují si mycelium. Kávová sedlina je ideální jako substrát v malých množstvích (méně než 1 kg hlívy). Pokud chcete pěstovat větší množství, můžete kávu smíchat s 20-50 % slámy.
Inkubace
Nyní se vaše houby začínají rozmnožovat v substrátu a připravují se na konečnou fázi plození. Poskytnutí potřebných podmínek pro inkubaci je jednoduché, a to i doma. Teplota 20-24 °C je klíčová. Oblast by měla být v ideálním případě tmavá, aby se zabránilo předčasnému přichycení, ale není to nezbytné. Jakmile je pytel zcela bílý, je čas začít plodit.
Plození
Po všem vašem úsilí, je čas, abyste získali odměnu a sklidili si hlívu. Houby rostou ve volné přírodě v reakci na stres (jako je nedostatek živin) nebo na změny ve svém prostředí. Tento proces chcete napodobit. Zde je vše, co musíte udělat, abyste mohli poskytnout optimální podmínky pro vývoj hub:
Světlo
Přímé sluneční světlo není dobrý nápad, je však zapotřebí určité množství nepřímého světla, aby se plodnice správně vytvořily. Nezískávají energii ze světla, takže dostatečným zdrojem bude osvětlení nebo stinný parapet.
Čerstvý vzduch
Ve volné přírodě hlíva ústřičná roste na pahýlu, který jí umožňuje příjem čerstvého vzduchu bohatého na kyslík. Poskytnutí 5 cm štěrbiny nebo otvoru v pytli bude znamenat, že mycelium získá prostor, ze kterého bude vyrůstat.
Vlhkost vzduchu
Substrát stříkejte dvakrát denně vodou, aby byl substrát hydratován. To povzbudí houby, aby se vytvořily a zabránilo se jejich vysychání.
Teplota
Toto je specifické pro každý druh hlívy, avšak většina druhů vám poděkuje za teploty v rozmezí 10-30 °C.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz