ruzickova kapusta

Co jsou to brukvovité rostliny a jak je poznáme

Brukvovité rostliny mohou být byliny i zelenina, které mají některé znaky společné. Které? A jak je poznáme od jiných druhů? Podívejte se na přehled.

Co jsou brukvovité

Brukvovité (Brassicecaeae) jsou vyšší dvouděložné rostliny, které mají obvykle jednoduché listy a kvetou bíle, žlutě nebo purpurově, a to čtyřčetnými květy. Z bylin sem patří například česnáček, hořčice, řeřišnice, penízek rolní nebo kokoška pastuší tobolka, ze zeleniny pak kapusta, zelí, květák, brokolice, řepka, pekingské zelí, křen, ředkev či růžičková kapusta.

Trocha historie

Počátek brukvovitých můžeme hledat v pravěku, konkrétně v eocénu, kdy se tato čeleď oddělila od luštěnicovitých (Cleomacae), kam patří například luštěnice a další podobné letničky.

brokolice - Co jsou to brukvovité rostliny a jak je poznáme

Zdroj foto: envato                                    Brokolice

Jak jsou brukvovité užitečné pro ostatní přírodu

Zajímavé je, že všechny brukvovité mají květy, které lákají motýly a včely, jsou tedy vhodné pro přilákání hmyzu na zahradu. Zahrádkářům ale nedělá radost to, že i housenky některých motýlů se rády popásají na rostlinách (bělásek zelný, bělásek řepový a bělásek řepkový).

Co brukvovité obsahují

Brukvovitá zelenina obsahuje zejména glykosidy, které se jmenují glukosinoláty. Jejich přítomnost v rostlině způsobuje její štiplavou chuť. Ovšem jedovaté nejsou brukvovité žádné, snad jedině příliš mnoho brukvovitých rostlin v píci domácích zvířat jim může způsobit trávicí potíže.

kvetak - Co jsou to brukvovité rostliny a jak je poznáme

Zdroj foto: envato                                  Květák

Druhy brukvovité zeleniny

Zelí hlávkové – bylo vyšlechtěno z brukve zelné, dá se konzumovat syrové v salátech, upravené jako kysané nebo vařené.

Kapusta – rovněž byla vyšlechtěna z brukve zelné, ale na rozdíl od zelí se nedá konzumovat syrová, tj. i do salátů se musí povařit. Obsahuje mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek (B, C, E, K, vápník, hořčík, selen, fosfor).

Květák – rovněž byl vyšlechtěn z brukve zelné, jako zeleninu používáme zdužnatělé květenství, tato zelenina není vhodná pro lidi trpící dnou, protože obsahuje velké množství kyseliny močové.

Brokolice – i brokolice je vyšlechtěna z brukve zelné a je nejbližší příbuznou květáku. Může se konzumovat syrová i dušená. Obsahuje například vitamíny C, D, E, B a draslík a fosfor.

Růžičková kapusta – tento kultivar brukve zelné obsahuje hlavně velké množství vitamínu C a odolává menším mrazíkům, proto může být na zahradě nejdéle ze všech brukvovitých.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář

one + twelve =