kvetolice

Romanesco: Zelenina mající to nejlepší z květáku a brokolice

Znáte, viděli či jste slyšeli o vskutku originálním druhu plodiny, která je zkrátka něco mezi květákem a brokolicí? Zelenina, která rozhodně zaujme vzhledem. Věřte, že se jedná o zdravou a chutnou zeleninu, kterou si lze vypěstovat a konzumovat na mnoho různých způsobů. Romanesco, česky květolice je jedlou rostlinou druhu brukev zelná.

Jedná se o jednu z dostupných variantních forem květáku, kterému je podobná, stejně jako brokolici. Zelenina, která vyniká vyšším obsahem vitamínu C a to dokonce více než samotný květák a především vitamínem B9, obsahuje však celou řadu vitamínů, stejně tak omega 3 mastné kyseliny, minerální látky, zejména draslík, antioxidanty, beta-karoten apod.

Rostlina pocházející z Itálie

První zmínka o této impozantní rostlině se objevila již v 16. století a to v severní části Itálie při pobřeží Jadranu a to pod názvem broccolo romanesco. Dnes se tento druh zeleniny pěstuje v teplých částech Francie, především v Bretani. Stejně tak v současné době pojmenování nese různé varianty původního názvu či popisující bizarní a netypický tvar rostliny.

Jen tak pro zajímavost, ve Spojených státech amerických je tato plodina známá pod názvem Romanesco broccoli, ale třeba ve Francii se o ní hovoří jako o zelí a je tu známá pod názvem Romanesco cabbage, v Itálii ji najdete pod označením Broccolo romanesco. Z tohoto důvodu se tak lze u nás setkat s tím, že někdo tuto plodinu bere jako za zelí, květák či brokolici. Romanesco není ani jedno. Je zkrátka plodinou, která má pouze něco z květáku a něco z brokolice. Chuťově má blíže k brokolici, ale intenzita chuti je mnohonásobně vyšší.

romanesca - Romanesco: Zelenina mající to nejlepší z květáku a brokoliceZelenina s dekorativním vzhledem

Rostlina, která rozhodně zaujme a je nepřehlédnutelná. Růžice vynikají krásnou jablkově zelenou barvou a především výtečnou chutí. Co se týče pěstování, tak je obdobné jako v případě brokolice či květáku. Semena bez problému zakoupíte i na internetu v e-shopech orientujících se na prodej semen a osiv.

Romanesco lze předpěstovat ve skleníku či v pařeništi, vegetační doba se pohybuje okolo 75 až 100 dní. Sklízí se zhruba 3 měsíce po výsevu i dříve, než se růžice rozvolní a dojde k otevření poupat. Při pozdním výsevu je možné sklízet až do listopadu, mírné mrazíky rostlině zásadně neublíží.

Romanesco potřebuje slunné stanoviště s půdou bohatou na živiny, která bude mít dostatek vápníku a hodnota pH bude 6 až 7,2. Rostlina potřebuje hnojení, samozřejmě nejlepší variantou je hnojení hnojem či kompostem. Nutná je pravidelná zálivka, ale pozor na přemokření, kterému je třeba předcházet.

Romanesco v kuchyni a na talíři

Nejen pro svůj zajímavý vzhled, je tak ideální volbou do zeleninových salátů či jako interesantní obloha k jídlu. Romanesco lze běžně upravit jako květák či brokolici a právě díky své pevnější konzistenci je výborný do nákypů i na zapékání. V kombinaci se sýrem v zapečené variantě je nepřekonatelný. Rovněž je možné romanesco současně kombinovat s květákem i brokolicí.

 

TIP:

Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář

fourteen + ten =