vino

Co si můžeme představit pod pojmem vinařství

Zatímco vinohradnictví se zabývá zejména pěstováním vinné révy, vinařství už kromě toho víno především zpracovává a vyrábí. Někdy se pod pojem vinařství ukryjí obě odvětví a jednotlivá vinařství třeba v naší republice si samozřejmě to své víno i pěstují.

Výroba bílého vína

Bílé víno se vyrábí trochu jinak než červené nebo růžové – viz dále. Postupuje se tak, že se zralé hrozny rozmačkají v mlýnku a poté se lisují. Abyste si dokázali představit spotřebu, uvádíme, že ze 100 kg hroznů získáme asi 75 až 80 litrů moštu, přičemž u vysoce kvalitních vín získáme jen 65 litrů moštu. Takový mošt obsahuje přírodní kvasinky, ale výrobci mohou přidat i ušlechtilé kvasinky, které následně zkvasí přírodní cukr na alkohol. Tím vznikne mladé víno. To je potřeba ještě oddělit od kalů a nechat zrát v sudu, kde se tzv. stabilizuje. Když se dosáhne požadovaný stupeň zralosti, víno se může začít plnit do lahví.

vina 400x600 - Co si můžeme představit pod pojmem vinařství

Zdroj: envato

Výroba červeného vína

Proces výroby červeného vína je odlišný. Barvivo, které způsobuje charakteristickou barvu vína, se totiž nachází ve slupkách hroznů, a tak je nejprve nutné nechat zkvasit drť modrých hroznů. Až poté se víno lisuje. Kromě toho třapiny hroznů obsahují velmi mnoho tříslovin, takže se je potřeba je během výroby vína průběžně odstraňovat. Možné je rovněž získanou drť zahřívat, aby se uvolnilo více červeného barviva. Díky zahřívání je barva intenzivnější.

Výroba růžového vína

Růžová vína se vyrábějí podobným způsobem jako výše zmíněná červená vína, ale je potřeba drť modrých hroznů vylisovat brzy po začátku kvašení.

Základní podmínky při výrobě vína

Při výrobě vína je třeba dodržet zejména tyto podmínky:

  1. Je třeba důsledně odkalit mošt, a to zejména u bílých vín. Zakalené víno není kvalitní.
  2. Teplota uchovávání v sudu by měla být relativně nízká. To se zase týká zejména bílých vín, protože červená vína je možné zahřívat pro získání barvy.
  3. Ačkoliv dnes už máme k dispozici stále lepší a lepší přístroje, které se dají využít i při výrobě vín (teploměry atd.), vše stále závisí na sklepmistrovi a na tom, jak se o víno „stará“.

Zdroje: www.wikipedia.org, Dörr, H.-G., Co nevíte o víně, Ikar, Praha 2000

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář