Červenou jeřabinu neboli jeřáb ptačí asi známe všichni, protože roste planě podél cest nebo se i uměle vysazuje podél chodníků na sídlištích. Černá jeřabina – aronie – je však méně známá, což je škoda, protože její plody jsou plné vitamínů a můžeme je mnoha způsoby využít v kuchyni.
Odkud pochází aronie
Aronie pochází původně ze Severní Ameriky a znali ji i staří Indiáni, kteří sbírali její plody. U nás se pěstuje v zahradách jako okrasný keř, který na jaře kvete bílé a na podzim má červené listy a černé plody.
Co obsahují plody aronie
Plody obsahují zejména vitamíny P a C, vitamíny skupiny B, vitamín E a A, karoten, flavonoidy a jód.
Co léčí plody aronie
Konzumování plodů aronie má příznivý vliv na činnost štítné žlázy, snižuje vysoký krevní tlak, má protizánětlivé účinky, působí protiskleroticky a žlučopudně.
Co si můžeme z aronie připravit
Domácí ovocný čaj – buď samotné sušené plody aronie, nebo plody aronie + sušené jablečné slupky + sušené plody rakytníku, vše po jednom dílu, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Přecedíme a pijeme teplý v zimních měsících, můžeme dosladit medem. Díky aronii získáme krásně červenou barvu čaje.
Domácí léčivý kompot – cca 1 kg omytých černých jeřabin smícháme se 750 g cukru, dobře promícháme, naplníme do malých skleniček, nevaříme a uskladníme v chladu a suchu. Konzumujeme 2 lžíce kompotu 1x denně po dobu 3 týdnů pro celkové posílení organismu. Takováto vitamínová bomba se hodí jak v zimě, tak na jaře.
Džem z aronie – cca 1 kg omytých jeřabin podlijeme troškou vody a rozvaříme, poté přidáme asi 500 g cukru a sáček kyseliny citronové, chvíli povaříme a plníme do čistých skleniček. Ještě horké otočíme na 5 minut dnem vzhůru, poté obrátíme a necháme vychladnout. Džem je výborný na lívance, palačinky nebo do jogurtu jako zdravá snídaně.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz