bez cerny

Lék na téměř všechny nemoci? Lidová medicína to o téhle bylince tvrdí

Pokud byste si museli vybrat jen jednu jedinou bylinku na všechny neduhy, která by to byla? Heřmánek, jitrocel nebo snad měsíček či aktuálně oblíbené konopí? Všechno špatně. Nahlédneme-li do nejstarších bylinářů, najdeme nejdelší seznam pozitivních účinků u černého bezu. Je velká škoda, že černý bez v našich domácnostech nevyužíváme více.

Někoho odradí specifická chuť, jiného trochu pracnější příprava, neb květy ani bobule se nesmí užívat syrové. Oč jednodušší je sáhnout do police pro sušený heřmánek nebo čajovou směs na nachlazení? Nicméně po přečtení našeho článku se nejspíš na bez k blízkému okraji lesa nejspíš přece jenom vypravíte. Nasušit ho totiž můžete i v paneláku bez sušárny.

Černý bez vychvaloval už Hippokrates…

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,“ říká se. A není divu, vždyť tento léčivý strom je využíván už od antiky. První záznamy pocházejí od Hippokrata a toho vám určitě nemusíme blíže představovat. Některým postupům se ovšem musíme i dnes zasmát – například se tvrdilo, že kůra černého bezu škrábaná shora dolů zastavuje zvracení, zatímco opačný postup měl od dávivých stavů naopak ulevit. V mnoha kulturách byl bez tak ceněn, že ho lidé nikdy nepoužívali jako palivo do ohně a za poškození vzrostlého stromu mohla hrozit dokonce i smrt.

Dnes ho vnímáme především jako účinný lék na nachlazení, což je ovšem jen pověstná špička ledovce jeho léčivých účinků. Zkrátka a dobře, zásobíte-li se bezem v dostatečném množství (a v nejrůznějších podobách) nebudete už žádnou jinou bylinku potřebovat. V praxi to samozřejmě není tak jednoduché. Černý bez by se totiž neměl užívat déle než čtyři týdny za sebou (myšleno samozřejmě vnitřně), takže čas od času se hodí jeho prostřídání s jinou bylinkou. Pauza by měla trval alespoň 14 dní, u dětí do 12 let pak tři týdny.

Léčivé je na černém bezu úplně všechno – od kořenů až po květy, nejčastěji se však využívají právě květy a plody, kde je koncentrace účinných látek nejvyšší. Stojí za to vědět, že květy černého bezu by měly být sbírány v době, kdy jsou plně rozvinuty, což je v měsících od května do července – plody pak od září až do října. Sběr by měl probíhat za dobrého a především suchého počasí.

Jak sušit bez, když nemáte místo ani čas

Já tvrdím, že milovník bylinek si přijde na své, i kdyby bydlel v garsonce. A jak si nasušit černý bez do zásoby? Pokud opravdu nikde nemáte místo, poslouží vám obyčejné papírové talířky. Na ty rozložte květy, lehce je zakryjte pečícím papírem a dejte nahoru na skříň. Pravidelně kontrolujte a po usušení přesuňte do vhodné nádoby. Bezinky zase nasušíte v troubě – stačí vám 40 °C, pootevřená dvířka a pár hodin času. Správně usušené bezinky jsou opravdu ale opravdu tvrdé a skvěle se hodí pro přípravu čaje. Opět skladujte ve vzduchotěsné nádobě. A mimochodem. Šťávu z bezinek i celé plody můžete také zamrazit, což je často ta nejrychlejší cesta. Ovšem mrazení nenahradí tepelnou úpravu, na to pozor!

Černý bez – kontraindikace a důležité info

O černém bezu se všude píše, jak je zdravý – ovšem je také jedovatý. Není tak výjimečné najít na internetu recept na smoothie z čerstvých bezinek nebo podobné recepty. Čerstvé bezinky jsou však toxické a této vlastnosti vás zbaví pouze tepelná úprava či sušení. Jiná pomoc zkrátka není. Nedoporučuji z osobní zkušenosti například ani ovocné placky z plodů obalených v těstíčku. Naopak smažené kosmatice riziko nepředstavují a jde o zajímavý a chutný letní dezert pro každou příležitost.

A co když syrové plody přece jen zkonzumujete? Nebude vám nijak výrazně špatně, ovšem zvracení a úpornému průjmu se nevyhnete a opravu silná intoxikace s sebou může přinést i závratě a ztrátu vědomí. Jinak je černý bez bezpečný a mohou ho i děti od dvou let věku. U těhotných a kojících matek se spíše nedoporučuje kvůli možným účinkům na dítě. Zevní použití např. ve formě obkladů na ekzémy je neomezeno.

Nemusíte tedy odstraňovat keř černého bezu ze zahrady kvůli dětem nebo domácím zvířatům. Pár snědených kuliček bude mít za následek maximálně lehký průjem, nic horšího by se stát nemělo. Strašit děti výplachem žaludku je ve většině případů zbytečné, to by jich musely zkonzumovat opravdu ale opravdu hodně!

Jak nám mohou prospět květy černého bezu alias kosmatice?

Květy bezu mají pozitivní vliv na trávicí systém a močové cesty. Odvar je vhodný k vypláchnutí úst a krku při nachlazení a lze ho aplikovat i na oči, postižené záněty spojivek. Studený odvar ocení i lidé bojující proti akné nebo zánětlivým lézím na pokožce. Stačí přelít dvě lžíce čerstvých květů (nebo jednu lžíci sušených) šálkem horké vody a nechat mírně vychladnout. Obklad je možné připravovat i z teplé tekutiny, chladnutí není třeba. Naopak oči vyžadují výhradně zcela vychladlý odvar.

bez - Lék na téměř všechny nemoci? Lidová medicína to o téhle bylince tvrdí

Recepty z bezinkových květů

Už se nemůžete dočkat, až si na voňavých a zajímavě chutnajících květech pochutnáte? Využijte některý z našich osvědčených receptů.

Recept na sirup z černého bezu

Ingredience:

  • 30 květů černého bezu
  • 1 kg cukru
  • 1 litr vody
  • šťáva z 1 citronu

Postup: Oklepejte květy, aby se zbavily všech nečistot (neproplachujte pod vodou, přišli byste o jejich intenzivní vůni). Pak odstraňte tlustší zelené stonky (jinak bude sirup hořký) a vložte květy do velké mísy. Přilijte převařenou vodu s cukrem, přidejte citronovou šťávu a nechte 2 dny odpočívat. Poté přeceďte sirup přes síto nebo gázu, nalijte do čistých sklenic a uložte do chladničky, vydrží tu asi tři měsíce. Užívejte po lžičkách (3-6 denně) nebo přidejte třeba do čaje.

Recept na želé z květů bezinky

Ingredience:

  • 25 květenství bezu
  • 100 ml citronové šťávy
  • 800 ml vody
  • 500 g želírujícího cukru 2:1

Postup: Květy očistěte, odstraňte z nich tlusté části stopek, vložte do hrnce a zalijte vodou a citronovou šťávou. Promíchejte a zakryté nechte přes noc odpočívat. Další den přidejte želírující cukr, promíchejte a vařte po dobu 3 minut za stálého míchání. Hotovou směs nalijte do sklenic, zavíčkujte, otočte vzhůru a počkejte až vychladne. Želé z květů bezinky můžete jíst jen tak nebo přidat do koláčů nebo jiných zákusků.

Sušenky z květů černého bezu

Ingredience:

  • dvě a půl sklenice mouky
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • květy ze čtyř velkých kosmatic

Postup: Vyšlehejte v míse cukr s vejci a mírně změklým máslem. Postupně přidejte mouku a nakonec i bezové květy. Zabalte do potravinové fólie a na hodinu vložte do ledničky. Po uplynutí této doby těsto vyválejte na tloušťku asi 4 mm, vytvořte libovolně velké sušenky a upečte dozlatova. Bude to trvat asi 10 – 15 minut při teplotě 200 ℃. Dobrou chuť!

Bezinky jako superpotravina? Ale samozřejmě!

Jako superpotravinu označujeme takovou, která obsahuje nadprůměrné množství hodnotných výživových prvků. Zpravidla jde o vitamíny a minerály. Výběr superpotravin na našem trhu je pestrý, většina z nich k nám však musí putovat z velké dálky. A přitom bezinky nám rostou hned na zápraží. A co všechno obsahují? Především glykosidy, pektiny, taniny, ovocné kyseliny, vitamíny (zejména hodně C a provitamin A) a cenné minerální soli (vápník, draslík, sodík a železo).

Díky tomu si umí poradit s celou řadou neduhů. Působí antipyreticky a podporují vylučování bronchiální sekrece. Zlepšují elasticitu kapilárních stěn, vykazují diuretické a diaforetické vlastnosti, mírně čistí organismus a zmírňují bolest. Doporučují se rovněž jako bezpečný detoxikační lék, odstraňující z našeho těla nebezpečné metabolické produkty a toxiny, nashromážděné zejména v průběhu revmatických nebo kožních onemocnění. Bezinky se užívají také při zánětlivých stavech žaludku nebo střev, stejně jako neuralgii a ischias.

Regulují trávení, zmírňují nadýmání a pálení žáhy. Používají se na problémy s ledvinami i na otoky. Posilují sliznice dýchacích cest a také zužují krevní cévy, což podporuje pomalejší šíření patogenních mikroorganismů. Mohou pomoci při léčbě žaludečních a dvanáctníkových vředů a dokonce i k jejich prevenci.

Recepty z černého bezu aneb jak zpracovat bezinky

Připravili jsme pro vás menší sbírku osvědčených známých i méně známých receptů na zpracování černého bezu. Vyberou si tak bylinkáři-začátečníci i protřelí matadoři, kteří rádi zkouší něco nového.

Recept na sirup černého bezu

Ingredience:

  • 1 kg plodů černého bezu
  • 800 gramů cukru
  • trochu vody

Postup: Zralé ovoce opláchněte a oddělte z větviček, dobře to jde obyčejnou vidličkou. Vložte do hrnce, zasypte cukrem a nalijte 2-3 lžíce vody. Zakryjte a vařte, dokud ovoce nepustí šťávu. Poté přes sítko nalije sirup do čistých sklenic nebo lahví, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Po zchlazení skladujte na chladném místě a po otevření v chladničce. Pijte pro zdraví maximálně půl sklenice denně.

Náš tip: Účinky sirupu z černého bezu může posílit kombinace s lipovým nebo malinovým čajem.

Recept na tinkturu z bezinek

Ingredience:

  • 4 sklenice bezinek
  • 2 šálky cukru
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 sklenice vody
  • 3 sklenice vodky

Postup: Bezinky připravíme jako v předešlém receptu  a poté je podusíme s cukrem na pánvi, dokud nezačnou pouštět šťávu. Stáhneme z plamene a necháme hodinu odpočívat. Přidáme kůru a citronovou šťávu. Nalijeme do čisté velké sklenice a přidáme vodu a vodku. Zavřeme a uchováváme po dobu jednoho měsíce na chladném a stinném místě (čas od času doporučujeme protřepat). Poté scedíme, opět necháme týden odležet a nakonec přefiltrujeme. Necháme zrát 30 dní a můžeme užívat- obvykle 15-40 kapek denně podle akutnosti obtíží.

Recept na džem z černého bezu

Ingredience:

  • 800 gramů bezinek
  • 200 gramů cukru
  • 100 ml vody

Postup: Očistěte a omyjte bezinky. Vložte do hrnce, přilijte vodu a vařte nezakryté po dobu 10 minut. Poté rozmixujte dohladka, přidejte cukr a vařte 15 minut za občasného míchání. Poté nalijte  horký džem do čistých a opařených sklenic, zavíčkujte, otočte vzhůru nohama a nechte vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě. Džem je velmi chutný, a navíc vám dodá spoustu cenných vitamínů a dalších užitečných látek.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít