Kdo by neznal provensálské koření? Dává středomořský nádech všem pokrmům připraveným podle francouzských receptů. Zkuste si jej vyrobit z koření, které máte ve vlastní zahrádce.
Sklizeň bylinek na podzim
Po letní sklizni většina bylinek znovu obroste a na podzim můžete sklidit další úrodu. Bývá sice o něco menší, ale na výrobu domácí směsi koření to postačí. Bylinky sbírejte za suchého, nejlépe slunného počasí, a to raději odpoledne, když opadne veškerá rosa.
Jaké bylinky budete potřebovat
Na výrobu provensálské směsi budete potřebovat asi 50 g levandule, 50 g majoránky, 25 g tymiánu, 25 g rozmarýnu, 1 list šalvěje a navíc asi 0,5 kg soli.
A jak postupovat při výrobě kořenicí směsi
Bylinky usušte v horkovzdušné troubě při teplotě 50 °C. Můžete použít i sušičku na ovoce a postupovat podle návodu. Dáváte-li přednost pomalému sušení, sušte bylinky odděleně ve svazečcích pověšené na suchém a dobře větraném místě.
Po usušení odtrhněte lístečky bylinek a dřevnaté stonky vyhoďte. Listy šalvěje se nejlépe nalámou na menší kousky. Poté všechny bylinky i se solí nasypte do mixéru a nasekejte je najemno. Můžete také použít hmoždíř, ale je to fyzicky náročnější.
Záleží jen na vás, zda si bylinky nasekáte zcela najemno, nebo je necháte v hrubších kouscích – obojí je možné, směs však musí být hlavně homogenní.
Jak bylinkovou směs uchovávat a k čemu se hodí
Bylinky pak uschovejte do vzduchotěsných uzavíratelných sklenic, aby si uchovaly své aroma. Směs můžete používat na pokrmy francouzské kuchyně, jako je např. ratatouille, grilované maso (zejména kuřecí, jehněčí a skopové), ryby, těstoviny, vhodné je i na pizzu nebo do omáček.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz