Brusinky si každý vybaví jako malé červené kuličky plné zdraví. U nás na ně v přírodě nenarazíte, ale i tak lze mít brusinky po celý rok po ruce. I když jsou dostupné v lékárně jako potravinové doplňky, doma si můžete sami vyzkoušet některé skvělé recepty.
Brusinkový sirup nejen do čaje
- 1 kg brusinek
- 0,5 kg cukru (může být i třtinový)
- 0,5 l vody
- skořice – podle chuti, můžete ji vynechat
- do směsi lze přidat i pár kousků jablka
Brusinky dáme do hrnce a zalijeme vodou. Vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Ponecháme pár hodin odpočívat a následně rozmixujeme do hladka mixérem. Jakmile ve směsi nejsou žádné hrudky, přidáme do ní cukr a necháme přejít varem. Nakonec propasírujeme přes plátno, abychom se zbavili slupek a větších kousků. Skladujeme v lahvi, v lednici.
Marmeláda z brusinek
- 250 g čerstvých brusinek
- 200 ml vody
- 200 g cukru
- 1 hřebíček
- ½ lžičky sušené citronové kůry
Brusinky propláchneme vodou. V hrnci smícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Do vroucí vody nasypeme brusinky, jakmile bobule popraskají, stáhneme teplotu. Přidáme kůru z citronu a hřebíček. Vaříme na mírném ohni, občas promícháme a necháme probublávat přibližně 15–20 minut do zhoustnutí. Teplou marmeládu nalijeme do sklenic.
Voňavý brusinkový likér
- 500 g rozinek
- 2 pomeranče
- 400 g cukru
- 400 g čerstvých nebo 300 g sušených brusinek
- 700 ml kvalitní vodky nebo slivovice
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
Připravíme si dostatečně velkou, uzavíratelnou sklenici. Dáme do ní šťávu a kůru z pomeranče, rozinky, cukr, koření, alkohol a brusinky. Důkladně uzavřeme a protřepeme, ponecháme 14 dní v chladnějším prostředí macerovat.
Po uplynutí doby scedíme přes plátno do sklenic a uchováváme v lednici, podává se vychlazený. Vydrží až 14 dní. Pokud láhev pěkně ozdobíte, je vhodný i jako dárek.
Rychlý a výborný salát s kuskusem, brusinkami a kozím sýrem
- 200 g kuskusu
- 50 g sušených brusinek
- 150 g kozího sýru
- 50 g vlašských ořechů
- Několik zelených lístků na ozdobu (rukola, špenát atd.)
Zálivka:
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- černý pepř mletý
Kuskus zalijeme 400 ml vroucí vody a necháme zhruba 10 minut pod pokličkou. Všechny ingredience na zálivku prošleháme. Ořechy můžeme přibližně 2 minuty opražit nasucho v pánvičce.
Kozí sýr si nakrájíme na kostičky a smícháme s vychladlým kuskusem. Přidáme zálivku, ořechy a brusinky. Salát si uložíme do lednice. Před podáváním můžeme ochutit lístky salátu tak, že je pokapeme olejem, citronovou šťávou a osolíme. Do salátu je přidáváme těsně před podáním.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz