Espresso je nejznámější kávou, kterou si dáváme v kavárnách anebo doma. Jak ale vznikl jeho název, v čem se nejčastěji chybuje a jak si espresso připravit doma?
Původ pojmenování espresso
Název „espresso“ se vykládá různě a najdeme nejméně 3 zajímavé výklady. Prvním z nich je ten, že espresso znamená rychlý – tj. že káva je rychle připravena. Druhou možností je, že espresso znamená „vytlačený“, protože káva je vytlačena pákou kávovaru. Ačkoliv „press“ skutečně znamená tlačit, pochází toto slovo spíše z angličtiny než z italštiny. Poslední, ale asi nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že espresso je „káva na vyžádání“, protože samotný výraz „espresso“ je trpným příčestím od slovesa „esprimere“, tedy vyjádřit. Káva se totiž původně v Itálii podávala na baru, tzv. na vyžádání – all´espresso.
V čem se chybuje při českém pojmenování
Čeští fanoušci tento nápoj nazývají expreso, presso nebo preso, což ani v jednom případě není správně. Zatímco však v české kavárně se s tímto nešvarem setkáváme běžně a všichni baristé vědí, co chcete, v zahraničí si tímto výrazem nic neobjednáte. Naučte se raději onen správný výraz „espresso“.
Jak se připravuje klasické espresso
I v přípravě tohoto nápoje mnozí chybují, například nedodrží správnou teplotu nebo tlak. To je však zásadní. Na espresso potřebujete 7 g čerstvě umleté kávy, kterou musíte stlačit pákou v kávovaru vodou o tlaku cca 9 barů (8 až 10 barů) při teplotě 90 °C. Mezi další zásady patří, že šálek by měl být nahřátý, aby si káva udržela svou teplotu. Káva by měla za dodržení všech pravidel vytékat asi 25 sekund a měla by mít obsah 25 až 30 ml. Na hladině by pak měla být tzv. créma (crema), která má výšku 1 až 2 mm a barvu lískového oříšku. Pokud je tmavší, znamená to obvykle, že káva bude hořká nebo přepálená.
A jaké další kávy se dají připravit ze základního espressa
Ze základního espressa můžete vytvořit espresso doppio – dvojnásobné množství kávy i vody při stejné síle nápoje. Pokud espresso zalijete horkou vodou v poměr 1:1, budete mít lungo (prodloužené espresso). Dále se z espressa připravují i další nápoje: americano, cappuccino, latte machiatto, caffé latte nebo flat white. Z kvalitního espressa uděláte i kvalitní vídeňskou či irskou kávu. Jak je vidět, espresso je základem mnoha dalších nápojů, a tak se vyplatí udělat jej přesně podle pravidel.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz