ibišek t

Ibišek jedlý alias okru vypěstujete i na balkoně

16.1.2019
4 092 Zobrazení

Vzpomínáte na jedinečnou chuť zapečené musaky z turecké restaurace a netušíte, co byly zač ty malé zelené „papričky“ v jejím středu? Nešlo o nic jiného, než o jedlý ibišek. A snadno si ho vypěstujete i doma. Budete však překvapeni, o ten klasický dřevnatý totiž nejde.

Také máte ibišky zažité jako velké krasavce, zdobící naše byty? Ibišek čínský sice potěší svými květy, ale ibišek jedlý má v ruce další trumf – křehké, zajímavě chutnající světle zelené plody podobné paprice.

Ibišek nebo ibiškovec? Je to jedno…

Kromě zažitého názvu ibišek jedlý nebo ibiškovec jedlý (Hibiscus esculentus) se můžeme setkat i s alternativním názvem proskurník jedlý (Abelmoschus esculentus). Původní domovinou této rostliny je Afrika nebo Indie, na tom se vědci doposud neshodli. V exotických kuchařkách pak můžeme najít jeho plody pod mnoha názvy, například:

  • okra (Afrika a Amerika)
  • bhindi (Indie)
  • gomb (španělsky mluvící země)
  • bamija (balkánská oblast a Turecko)

Patří do čeledi slézovitých a na rozdíl od svých známějších sourozenců jde o jednoletou bylinu.  Květy se neobjevují na konci větviček nýbrž na konci listů a po odkvětu jejich místo rychle zaujmou vyvíjející se zelené tobolky, ceněné právě v gastronomii. Každá tobolka může dosáhnout délky až 20 cm (minimum pro sběr je 6) a uvnitř ukrývá až 60 semínek. Listy ibišku jedlého jsou dlanitého tvaru s 5-7 laloky. Na stonku stojí střídavě.

Při pěstování jedlého ibišku se bez předpěstování neobejdete

Sazeničky tohoto ibišku jsou zatím k dostání jen vzácně, ovšem semena – to už je něco jiného,  i když je budete muset nejspíš objednat přes internet. Vysejte je na přelomu března a února do mělké misky naplněné humózní zeminou. Udržujte v teple a při neustálé mírné závlaze. Brzy začnou klíčit a rychle růst.

Náš tip: Pokud se s výsevem opozdíte, namočte semena ibišku jedlého na 24 hodin do vlažné vody Budou klíčit rychleji.

Ven vysaďte mladé rostlinky koncem května, tedy v době, kdy už nehrozí riziko přízemních mrazíků, na které jsou ibišky obzvláště citlivé. Vybírejte humózní hlinitopísčitou půdu s dobrou propustností. Ibišky sázejte v minimální sponě 60×60 cm, a to nejlépe k tyčkám nebo jiné vhodné opoře. Vyhnete se tak poškození jejich kořenového systému při pozdější instalaci podpěr.

Ve výšce 60 nad zemí vyštípněte vegetační vrchol,  a důkladně zalijte. Nakonec pokryjte jejich okolí vhodným mulčem, který se postará o udržení dostatečné vlhkosti v půdě a zabrání prorůstání plevele. Chcete-li mít opravdu zásobu chutných plodů, nezapomeňte ani na hnojení, a to každých 14 dní komplexním přípravkem.

Jedlý ibišek potěší hned dvakrát – květy a plody

ibiškovec jedlý wikipedie - Ibišek jedlý alias okru vypěstujete i na balkoně

Zdroj foto: wikipedie

Květy ibišku jsou nažloutlé se světle červeným až okrovým středem. Vydrží jeden den (za velkého horka) i méně. Plody se dají sklízet téměř okamžitě, nejlépe za 5-6 dní po odkvětu, když jsou ještě křehké, sliznaté a rychle zpracovatelné. Na délku měří asi 6 cm a nemusíte je zbavovat dužnatého vnitřku, protože semena se ještě nezačala vyvíjet. Vždy je však dobré nechat dva nebo tři semeníky plně dozrát a zajistit si tak materiál k výsevu na další rok.

Okra v orientální kuchyni

„Jídlo chudých,“ tak se okře dřív na Dálném Východu říkalo. Dnes je na ni ovšem pohlíženo jinak. Právě její exotický nádech láká turisty, navíc moderní vědecké výzkumy potvrdily přítomnost celé řady zdraví prospěšných látek. Zejména jde o:

  • vápník
  • hořčík
  • draslík
  • železo
  • zinek
  • vitaminy A, B, C, E a K

Okra na indický způsob

A na závěr si ukážeme jeden rychlý a chutný recept přímo ze země mahárádžů.

  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 lžíce kokosového oleje (lze nahradit jiným)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 300 gramů lusků ibišku jedlého
  • asi 1 cm zázvorového kořene
  • snítka čerstvého koriandru

Z okry odkrojíme špičky a zbytek lusku rozkrájíme na tenké proužky. Obě cibule nakrájíme na kostičky. Polovinu rozmixujeme s ostatními surovinami (vyjma koriandru) a šesti lžícemi vody, druhou osmažíme na lžíci oleje. Cibuli vyndáme a místo ní prohřejeme získanou pastu z okry a koření. Na závěr vmícháme nadrobno nasekaný koriandr, osmaženou cibuli a podáváme ještě teplé nejlépe s pečivem.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jana Sramcikova

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář