Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ovoce

Jablka žňovky jsou tu, uvařte si z nich zdravou přesnídávku

Kristýna Lindovská od Kristýna Lindovská
8.6.2020
v Ovoce
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
ovky

První vlaštovkou mezi jablky je odrůda zvaná Průsvitné letní. Že Vám to nic neříká? Možná je znáte spíše pod názvem skleněná jablka či žňovky. Své druhé označení si vysloužily právě díky své časné úrodě už v období žní – tedy v období od poloviny července do začátku srpna.

Tato jasně žlutobílá jablka mají spíše svěží kyselkavou chuť. Někomu to tak vyhovuje a může jablka zkonzumovat přímo. My ostatní „mlsouni“ si z nich můžeme uvařit zdravou domácí přesnídávku či kompot.

Neotálejte s přípravou

Bohužel jsou jablka po dozrání velmi padavá a nedají Vám moc času na to, abyste si je neporušené otrhali už ze stromu. Častěji je nalezneme spíše na zemi a s mírnými potlučeninami. V obou případech však nesmíme se zpracováním úrody otálet. Jablka nejsou vhodná k delšímu skladování, rychle se kazí a moučnatí. Jakmile zežloutnou, je pravděpodobně už pozdě. A co s jablky udělat? Zkuste například jablečný kompot nebo přesnídávku. Obojí je možné si i zavařit, ale je to taková dobrota, že to možná nebude ani potřeba.

Jablečný kompot

V hrnci smícháme 3 dl vody, 2 lžíce cukru, pár kapek citronové šťávy. Pro ochucení můžeme přidat také skořici, hřebíček nebo citronovou kůru. Takto připravenou tekutinu přivedeme k varu. Přidáme oloupaná a nakrájená jablka. Necháme několik minut povařit a doléváme vodu dle potřeby. Kompot je hotový ve chvíli, kdy jablka začnou lesknout.

Domácí přesnídávka

Oloupaná a nakrájená jablka nasypeme do hrnce a z poloviny zalijeme vodou a svaříme po dobu asi 5 minut a poté necháme odkapat. Pokud máme více jablek, můžeme použít stejnou již uvařenou směs i na další várku jablek. Odkapaná jablka rozmixujeme ručním mixérem. Tuto směs znovu přivedeme k varu a ochutíme dle libosti cukrem, skořicí či citronovou kůrou a máme hotovo. Nebojte se experimentovat a zkuste jablka namixovat ještě s jiným ovocem. Výborně se mohou hodit například meruňky či hrušky.

Tip na „falešné“ zavařování: Pokud budete chtít přesnídávku či kompot uchovat, nemusíte kvůli tomu vytahovat celou zavařovací sadu. Jednoduše přelijte horkou směs do sterilizovaných skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí otočte zpět dnem dolů a uchovávejte na chladném místě.
 

Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

 Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: jablkažňovkyzpracovánízpracování žňovek
SdíletTweetPin
Kristýna Lindovská

Kristýna Lindovská

Podobné články

chili 5242933 1280

Květ bez plodu: Jak nedostatek bóru ohrožuje úrodu kvetoucích plodin

od Jitka Chvapilova
20.7.2025
0

Květy bez plodů: Zdravá, plodící rostlina je výsledkem souhry mnoha faktorů – od kvalitní půdy, přes správnou zálivku až po...

apple 4055926 1280

Černý povlak na jablkách i hruškách: Co je sazovitost ovoce a jak s ní účinně bojovat

od Jitka Chvapilova
18.7.2025
0

Při sklizni ovoce může být velkým zklamáním zjištění, že plody nejsou krásně lesklé a zdravé, ale pokryté černým, matným povlakem,...

Další příspěvek
rajčata kuchyně

Máte velkou úrodu rajčat? Zkuste protlak, kečup nebo marmeládu

brambory

Jak poznáme, kdy sklízet brambory

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × four =

Mohlo by vás zajímat

dyne ovoce

Sklízíme dýně a jak je správně uskladnit. To už je trochu věda

16.11.2021
dristal

Dřišťál pěstujeme nejen pro jeho podzimní zbarvení

17.9.2022
hokaido t

Dýně Hokaido – jak prospívá našemu zdraví a její využití v kuchyni.

8.6.2020

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena