První vlaštovkou mezi jablky je odrůda zvaná Průsvitné letní. Že Vám to nic neříká? Možná je znáte spíše pod názvem skleněná jablka či žňovky. Své druhé označení si vysloužily právě díky své časné úrodě už v období žní – tedy v období od poloviny července do začátku srpna.
Tato jasně žlutobílá jablka mají spíše svěží kyselkavou chuť. Někomu to tak vyhovuje a může jablka zkonzumovat přímo. My ostatní „mlsouni“ si z nich můžeme uvařit zdravou domácí přesnídávku či kompot.
Neotálejte s přípravou
Bohužel jsou jablka po dozrání velmi padavá a nedají Vám moc času na to, abyste si je neporušené otrhali už ze stromu. Častěji je nalezneme spíše na zemi a s mírnými potlučeninami. V obou případech však nesmíme se zpracováním úrody otálet. Jablka nejsou vhodná k delšímu skladování, rychle se kazí a moučnatí. Jakmile zežloutnou, je pravděpodobně už pozdě. A co s jablky udělat? Zkuste například jablečný kompot nebo přesnídávku. Obojí je možné si i zavařit, ale je to taková dobrota, že to možná nebude ani potřeba.
Jablečný kompot
V hrnci smícháme 3 dl vody, 2 lžíce cukru, pár kapek citronové šťávy. Pro ochucení můžeme přidat také skořici, hřebíček nebo citronovou kůru. Takto připravenou tekutinu přivedeme k varu. Přidáme oloupaná a nakrájená jablka. Necháme několik minut povařit a doléváme vodu dle potřeby. Kompot je hotový ve chvíli, kdy jablka začnou lesknout.
Domácí přesnídávka
Oloupaná a nakrájená jablka nasypeme do hrnce a z poloviny zalijeme vodou a svaříme po dobu asi 5 minut a poté necháme odkapat. Pokud máme více jablek, můžeme použít stejnou již uvařenou směs i na další várku jablek. Odkapaná jablka rozmixujeme ručním mixérem. Tuto směs znovu přivedeme k varu a ochutíme dle libosti cukrem, skořicí či citronovou kůrou a máme hotovo. Nebojte se experimentovat a zkuste jablka namixovat ještě s jiným ovocem. Výborně se mohou hodit například meruňky či hrušky.
Tip na „falešné“ zavařování: Pokud budete chtít přesnídávku či kompot uchovat, nemusíte kvůli tomu vytahovat celou zavařovací sadu. Jednoduše přelijte horkou směs do sterilizovaných skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí otočte zpět dnem dolů a uchovávejte na chladném místě.
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz