Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Rady a návody

Máte velkou úrodu rajčat? Zkuste protlak, kečup nebo marmeládu

Markéta Hubáčková od Markéta Hubáčková
8.6.2020
v Rady a návody, Zelenina
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
rajčata kuchyně

pixabay

Pokud se vám letos urodilo opravdu hodně rajčat a vy nevíte, jak je zpracovat, přinášíme vám několik receptů, abyste je měli pěkně pohromadě.

Protlak

Nejjednodušší je uvařit z rajčat protlak. Ten potom použijete do rajské polévky, omáčky i gulášů. A jak na to? Zdravá, dobře vyzrálá rajčata nejprve spařte vroucí vodou a oloupejte jim slupky. Poté je nakrájejte na malé kousky a vařte do rozmělnění. Pak můžete přidat i sůl a cukr a vařit tak dlouho, dokud se vám hmota nezredukuje na kašovitou konzistenci. Uchovávejte buď zamrazené, nebo zavařte ve sklenicích jako okurky.

Sugo

Velmi podobné a jednoduché jako protlak je sugo. Jedná se vlastně o italskou omáčku, která je již ochucená. Nakrájejte nadrobno cibuli a česnek a orestujte na olivovém oleji. Potom přidejte na kousky nakrájená rajčata (předtím je zase zbavte slupek). Duste asi 15 minut, poté přidejte bazalku, sůl a pepř. Můžete ihned spotřebovávat na špagety, pizzu nebo lasagne. Ale také ji můžete zamrazit nebo zavařit do sklenic jako protlak.

rajčata

Kečup

Kečup už je sofistikovanější záležitost a není jenom z rajčat. Ale určitě to zvládnete také. Na kečup budete potřebovat:

– 2 kg rajčat,

– 0,5 kg jablek,

– 2 větší cibule,

– 150 g cukru,

– 1 lžíci soli,

– špetku mleté skořice,

– asi 10 kuliček černého pepře,

– asi 5 kuliček nového koření,

– lžičku mleté sladké papriky,

– 5 kusů hřebíčku,

– bobkový list,

– 150 ml octa.

Začneme tím, že si do hrnce dáme nakrájená rajčata, jablka a cibuli, přidáme ocet a cukr a veškeré koření (v sáčku nebo čajovém sítku). Vaříme asi hodinu do zhoustnutí, občas zamícháme. Potom vyndáme koření a směs propasírujeme přes řídké sítko nebo čistou látku. Kečup nikdy nemixujeme! Ještě horký kečup plníme do skleniček a sterilujeme cca 20 minut při 85 °C.

Marmeláda

Nevěříte, že z rajčat jde i marmeláda? Tak to se budete muset přesvědčit na vlastní chuť. Na marmeládu budete potřebovat:

– 1 kg rajčat,

– 1 kg jablek,

– 2 kg cukru a želírovací prostředek 2:1, nebo 1 kg želírovacího cukru,

– sáček kyseliny citronové.

Rajčata zbavíme slupek a nakrájíme na kousky, jablka také oloupeme a nastrouháme nahrubo. Dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté přidáme cukr a želírovací prostředek nebo želírovací cukr a kyselinu citronovou. Vaříme asi 20 minut za občasného míchání. Ještě horké plníme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme a otočíme na 5 minut víčkem dolů. Vrátíme a necháme vychladnout.
 

Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: produkty z rajčatrajcatazpracování rajčat
SdíletTweetPin
Markéta Hubáčková

Markéta Hubáčková

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Podobné články

sauerkraut 1675109 1280

Zahradní kuchyně v zimě – kouzlo sezónního tvoření

od Jitka Chvapilova
10.11.2025
0

Zima na první pohled znamená útlum zahrady, klid a odpočinek. Přesto i v tomto období může zahradní kuchyně zůstat místem...

srnky

Zahrada v bezpečí: jak na podzim předejít nájezdům divokých zvířat

od Jitka Chvapilova
30.10.2025
0

Podzim je období, kdy se divoká zvířata začínají intenzivně připravovat na zimu – hledají potravu, úkryty i teplá místa. Pro...

Další příspěvek
brambory

Jak poznáme, kdy sklízet brambory

máta

Víte, jak pěstovat mátu a jak bojovat proti rzi mátové?

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × five =

Mohlo by vás zajímat

jablka

Jak na pěstování jabloní na malých pozemcích

6.3.2025
dracik chlupaty

Dračík chlupatý je krásnou a trvalou skalničkou

13.2.2024
zahrada

Stavba zahradního domku bez stavebního povolení

11.6.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Pětkovec kopinatý je novinka mezi přenosnými rostlinami. Potěší zajímavými květy i jednoduchou péčí

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena