Pokud se vám letos urodilo opravdu hodně rajčat a vy nevíte, jak je zpracovat, přinášíme vám několik receptů, abyste je měli pěkně pohromadě.
Protlak
Nejjednodušší je uvařit z rajčat protlak. Ten potom použijete do rajské polévky, omáčky i gulášů. A jak na to? Zdravá, dobře vyzrálá rajčata nejprve spařte vroucí vodou a oloupejte jim slupky. Poté je nakrájejte na malé kousky a vařte do rozmělnění. Pak můžete přidat i sůl a cukr a vařit tak dlouho, dokud se vám hmota nezredukuje na kašovitou konzistenci. Uchovávejte buď zamrazené, nebo zavařte ve sklenicích jako okurky.
Sugo
Velmi podobné a jednoduché jako protlak je sugo. Jedná se vlastně o italskou omáčku, která je již ochucená. Nakrájejte nadrobno cibuli a česnek a orestujte na olivovém oleji. Potom přidejte na kousky nakrájená rajčata (předtím je zase zbavte slupek). Duste asi 15 minut, poté přidejte bazalku, sůl a pepř. Můžete ihned spotřebovávat na špagety, pizzu nebo lasagne. Ale také ji můžete zamrazit nebo zavařit do sklenic jako protlak.
Kečup
Kečup už je sofistikovanější záležitost a není jenom z rajčat. Ale určitě to zvládnete také. Na kečup budete potřebovat:
– 2 kg rajčat,
– 0,5 kg jablek,
– 2 větší cibule,
– 150 g cukru,
– 1 lžíci soli,
– špetku mleté skořice,
– asi 10 kuliček černého pepře,
– asi 5 kuliček nového koření,
– lžičku mleté sladké papriky,
– 5 kusů hřebíčku,
– bobkový list,
– 150 ml octa.
Začneme tím, že si do hrnce dáme nakrájená rajčata, jablka a cibuli, přidáme ocet a cukr a veškeré koření (v sáčku nebo čajovém sítku). Vaříme asi hodinu do zhoustnutí, občas zamícháme. Potom vyndáme koření a směs propasírujeme přes řídké sítko nebo čistou látku. Kečup nikdy nemixujeme! Ještě horký kečup plníme do skleniček a sterilujeme cca 20 minut při 85 °C.
Marmeláda
Nevěříte, že z rajčat jde i marmeláda? Tak to se budete muset přesvědčit na vlastní chuť. Na marmeládu budete potřebovat:
– 1 kg rajčat,
– 1 kg jablek,
– 2 kg cukru a želírovací prostředek 2:1, nebo 1 kg želírovacího cukru,
– sáček kyseliny citronové.
Rajčata zbavíme slupek a nakrájíme na kousky, jablka také oloupeme a nastrouháme nahrubo. Dáme do hrnce a přivedeme k varu, poté přidáme cukr a želírovací prostředek nebo želírovací cukr a kyselinu citronovou. Vaříme asi 20 minut za občasného míchání. Ještě horké plníme do vyvařených sklenic, zavíčkujeme a otočíme na 5 minut víčkem dolů. Vrátíme a necháme vychladnout.
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz