Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Ovoce Zpracování a uchování ovoce

Jahodový džem: ideální pro zdravé snídaně

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
15.4.2025
v Ovoce, Zpracování a uchování ovoce
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
dzem

fotografie: pixabay

Jahodový džem je oblíbeným doplňkem snídaní, který přináší sladkou a svěží chuť jahod i do chladných měsíců. Tento domácí džem je nejen chutný, ale také obsahuje výživné látky, jako jsou vitamíny a antioxidanty. Níže naleznete kroky, jak připravit lahodný jahodový džem doma.

Výběr a příprava jahod

Začněte výběrem kvalitních jahod. Ideální jsou zralé, aromatické jahody, které jsou bohaté na chuť a barvu. Jahody omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na menší kousky. Množství cukru lze upravit podle osobní preference.

Vaření džemu

Při vaření jahodového džemu smíchejte nakrájené jahody s cukrem a nechte je několik hodin odstát, aby jahody pustily šťávu. Poté směs pomalu vařte. Pro zvýraznění chuti můžete přidat šťávu z citronu. Vařte, dokud směs nezhoustne a nezíská typickou konzistenci džemu.

Sterilizace sklenic

Pro dlouhodobé uchování džemu je důležité použít sterilizované sklenice. Sklenice můžete sterilizovat vařením ve vodě nebo v troubě. Tím zajistíte, že džem zůstane čerstvý a bez bakterií.

dzem z jahod
fotografie: pixabay

Plnění sklenic a uzavření

Nalijte horký džem do sterilizovaných sklenic, nechte malý prostor pod víčkem a pevně uzavřete. Ujistěte se, že víčka jsou dobře utěsněna, aby se předešlo kontaminaci vzduchem.

Skladování

Uložte sklenice s džemem na chladném, tmavém místě. Správně skladovaný jahodový džem může vydržet několik měsíců až rok. Před použitím vždy zkontrolujte, zda se na džemu nevytvořila plíseň nebo jiné známky zkázy.

Kontrola cukru

Jahodový džem je skvělým doplňkem ke snídaním. Můžete ho podávat s toastem, jogurtem, palačinkami nebo jako náplň do pečiva. Domácí příprava umožňuje kontrolu nad složení a množstvím cukru, což z něj dělá zdravější a osobnější alternativu k kupovaným produktům.

Štítky: informace o ovocijahodový džemjahody¨ovoceuchování ovocezimazpracování jahodzpracování ovoce
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

ovocny

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Příprava ovocných kompotů z čerstvého ovoce je ideálním způsobem, jak si zachovat chuť léta po celý rok. Kompoty jsou výborné...

jablon

Mražení jablíček pro rychlé dezerty

od Jitka Chvapilova
16.4.2025
0

Mražení jablíček je vynikající způsob, jak mít po ruce čerstvé ovoce pro přípravu rychlých dezertů. Tento proces je jednoduchý a...

Další příspěvek
sladkost

Uchování malin v medu: zdravý sladký snack

jam 6269040 1280

Příprava broskvové marmelády - od vaření po skladování

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10 − two =

Mohlo by vás zajímat

cerny bez

Recepty z černého bezu: Využití v kuchyni, v domácí lékárně i proti vráskám

13.12.2020

Mečíky: Od prvního listu po poslední květ – kompletní průvodce

21.5.2024

Mechanizace pro pěstování Českého česneku a práce s půdou

16.11.2017

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena