Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Zelenina

Jak pěstovat a zpracovávat fazole

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
15.5.2025
v Zelenina
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
fazole

Fazole patří mezi nejstarší a nejvýznamnější plodiny pěstované lidmi. Jsou ceněné pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny, minerálních látek i vitaminů. Vedle své výživové hodnoty mají fazole také pozitivní vliv na půdu, protože jako leguminózy vážou vzdušný dusík, čímž obohacují půdu pro další plodiny. Pěstování fazolí není příliš náročné, ale pro dosažení dobré úrody a kvality plodů je důležité znát správné postupy. V tomto článku se podíváme, jak fazole úspěšně pěstovat, sklízet a zpracovávat.

Výběr odrůdy

Fazole se dělí do dvou základních skupin – keříčkové a tyčkové. Keříčkové fazole jsou nižší, kompaktní rostliny, které nevyžadují oporu, rostou rychle a hodí se i pro menší zahrádky. Tyčkové fazole dorůstají výšky až 2–3 metrů, vyžadují oporu, ale přinášejí vyšší a déle trvající úrodu.

Dalším hlediskem je účel použití – existují fazole:

  • Luskové (sklízejí se celé zelené lusky),
  • Na suché zrno (nechávají se vyzrát a suší se),
  • Máslové (mají žluté lusky),
  • Fialové, červené, strakaté (různé odrůdy podle barvy a chuti).

Před výsadbou si tedy dobře promyslete, k jakému účelu budete fazole využívat, a podle toho vyberte vhodnou odrůdu.

Příprava půdy a stanoviště

Fazole mají rády teplé, slunné a chráněné stanoviště. Půda by měla být lehčí, dobře propustná, bohatá na humus, s dostatkem živin, ale bez čerstvého hnoje, který by mohl způsobit hnití kořenů. Ideální je pH v rozmezí 6,0 až 7,0.

Před výsevem je vhodné půdu nakypřit a obohatit kompostem. Není třeba přidávat dusíkatá hnojiva, protože fazole samy díky hlízkovým bakteriím dusík vážou.

Výsev a pěstování

Výsev fazolí provádíme, jakmile půda dosáhne teploty alespoň 12–15 °C, tedy obvykle od poloviny května. V chladnější půdě špatně klíčí a jsou náchylné k hnilobám. Keříčkové fazole se vysévají do řádků vzdálených asi 40–50 cm, semena se kladou 3–5 cm hluboko s rozestupem kolem 10 cm.

Tyčkové fazole se vysévají do hnízd po 4–6 semenech kolem opory, například dřevěné tyče nebo síťové konstrukce. Mezi jednotlivými hnízdy je dobré dodržet vzdálenost minimálně 60 cm.

Fazole je nutné pravidelně zalévat, zejména v období kvetení a tvorby lusků. Zároveň však nesnášejí přemokření. V období růstu je vhodné okolí rostlin mulčovat, což pomáhá udržovat vlhkost a potlačuje plevel.

fazole
Zdroj foto: envato

Ošetřování během vegetace

Fazole vyžadují minimální péči, pokud mají vhodné podmínky. Je důležité udržovat záhon bez plevelů, pravidelně kontrolovat výskyt škůdců a chorob a podle potřeby provádět preventivní ošetření.

Nejčastější problémy při pěstování fazolí:

  • Antraknóza fazolí (tmavé skvrny na listech a luscích),
  • Bakteriální skvrnitost,
  • Mšice, zavíječ fazolový, mandelinky.

Vhodná je výsadba ochranných rostlin, jako je měsíček, bazalka nebo lichořeřišnice, které odpuzují škůdce. Proti chorobám pomáhá střídání plodin – na stejném místě by se fazole neměly pěstovat častěji než jednou za 4 roky.

Sklizeň

Luskové fazole sklízíme, jakmile dosáhnou délky 10–15 cm, ale ještě nejsou přezrálé – to znamená, že semena uvnitř lusků jsou stále měkká a lusky křehké. Pravidelná sklizeň podporuje další kvetení a tvorbu lusků.

Fazole na suché zrno necháme na rostlině plně dozrát a zaschnout. Jakmile lusky zežloutnou a začnou se otevírat, je čas je sklidit a usušit. Po sklizni se fazole vyloupou a dosuší, aby bylo možné je dlouhodobě skladovat.

Zpracování a uchování

Čerstvé fazolové lusky lze vařit, dusit, sterilovat nebo zmrazit. Před zmrazením je vhodné je blanšírovat – krátce povařit a zchladit v ledové vodě, čímž se zachová jejich barva a struktura.

Suché fazole je třeba před konzumací namočit alespoň na 8–12 hodin do studené vody a následně uvařit. Vaří se přibližně 60–90 minut, případně v tlakovém hrnci jen 20–30 minut. Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin jsou výbornou náhradou masa a základní surovinou pro mnoho jídel – polévky, saláty, pomazánky, přílohy i hlavní chody.

Suché fazole uchovávejte v suchu, temnu a chladu – ideálně v uzavíratelné nádobě nebo látkovém pytlíku, aby se zabránilo napadení potravinovými škůdci.

Výhody pěstování fazolí

Pěstování fazolí přináší řadu ekologických, výživových i ekonomických výhod:

  • Zlepšují strukturu půdy díky dusíkatým bakteriím.
  • Jsou nenáročné na pěstování a vhodné i pro začátečníky.
  • Obsahují hodnotné bílkoviny, vitaminy skupiny B, železo, hořčík a další důležité látky.
  • Mohou být skladovány po celý rok a využity různorodě v kuchyni.

Fazole jsou vděčnou a velmi zdravou plodinou, kterou zvládne vypěstovat i méně zkušený zahrádkář. Při dodržení základních zásad – výběr vhodného místa, správný výsev, pravidelná zálivka a včasná sklizeň – si zajistíte bohatou úrodu. Navíc jejich široké možnosti zpracování a uchování z nich činí výbornou potravinu pro každodenní i zimní využití.

Štítky: fazolejak pěstovat zeleninuochrana zeleninypéče o zeleninupěstování zeleninyskladování zeleninysklizeň zeleninyzelenina doma
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

ředkvičky

Zelenina v truhlíku: malá sklizeň, velká radost

od Jitka Chvapilova
2.6.2025
0

Nikdy jsem neměl velkou zahradu. A upřímně – dlouho jsem si myslel, že bez ní se o nějaké pěstování nemá...

rajčata

Jak správně pěstovat okurky a rajčata společně

od Jitka Chvapilova
17.5.2025
0

Okurky a rajčata patří mezi nejoblíbenější plodovou zeleninu, kterou si pěstují nejen zkušení zahrádkáři, ale i začátečníci na balkonech a...

Další příspěvek
líska

Jak pěstovat a chránit lísky

artycok

Jak pěstovat a chránit artyčoky na zahradě

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10 − nine =

Mohlo by vás zajímat

svizel siřišťový

Svízel syřišťový jako blahodárná léčivka

8.6.2020
zima rostliny

Zimní bezpečnost v domě: Jak minimalizovat rizika

3.12.2024
kava zrnka

Historie kávy je velmi pestrá

3.1.2023

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena