Pěstování cibule z přímého výsevu je o něco pracnější, ovšem mnohdy nám může zachránit úrodu. Není tajemstvím, že i velkoproducenti – zejména v teplejších oblastech – tento způsob s oblibou používají. Cibule vypěstované tímto způsobem bývají totiž trvanlivější a zdravější než ty ze sazečky nebo dokonce z předpěstovaných sazenic.
Ovšem stejnými benefity vás cibule potěší i v ne zcela ideálních podmínkách. Nesvědčí jí pouze velmi těžké, jílovité půdy v nichž velmi pomalu roste a často podléhá nejrůznějším chorobám. Vyšší polohy s vlhčím klimatem zase způsobují její krkatění.
Jak na výsev cibule ve zkratce
Cibuli se nejvíce zalíbí na slunném místě s dobře prohřátou půdou. Právě tady vyrůstají ty nejlepší cibulky s jemnou nasládlou chutí. Ke zdárnému růstu potřebuje také správnou výživu a to především draslík a fosfor. Naopak velký pozor si dáváme na dusíkatá hnojiva. Nadbytek této živiny totiž zpomaluje dozrávání cibulí a ty poté ve sklepě nebo ve spíži dlouho nevydrží.
K výsevu přikročíme podle počasí asi od poloviny března. Připravíme si řádky, které jsou od sebe vzdáleny asi 25-30 cm. Rostlinky cibule vzejdou poměrně hustě, proto je později musíme ujednotit na vzdálenost 8-10 cm. Pokud to neuděláme, vzájemně by konkurovaly a výsledek by nás rozhodně nepotěšil.
Pomůcka pečlivého zahrádkáře:
Pamatujte si, že na 10 m2 záhonu budeme pro přímý výsev potřebovat asi 4,5 až 6 gramů semen. Nezdá se to moc, ovšem jde o množství 200-350 semen, co je pro následné vyjednocení zcela dostačující.
A pro kompletní výčet musíme zmínit ještě ozimé cibule. Ty se vysévají v srpnu a do zimy stihnou poměrně slušně poporůst – dosáhnou asi 20 centimetrů výšky. Zimu bez potíží přečkají. Na jaře je poté vyjednotíme a těšíme se na úrodu. Dozrávají v prakticky stejném čase, jako cibule ze sazečky – mnohdy i dříve. Získaná sklizeň je však odolnější a trvanlivější.

Zdroj foto: pixabay
Jaké odrůdy použít pro přímý výsev cibule
Sortiment cibule pěstované ze sazečky je poměrně omezený a to je rozhodně škoda. Mnoho starších a trvanlivějších odrůd tak z našich zahrádek postupně mizí. Chcete to změnit? Pak vám doporučíme několik nejlepším favoritů.
Globo – jde o pozdní odrůdu tzv. salátové cibule, která vás potěší zajímavými chuťovými nuancemi. Sadbu je vhodné vzhledem k delší vegetaci předpěstovat a to už výsevem v únoru. Ze záhonku poté sklízíme cibule, kterém mohou dosáhnout až jednoho kilogramu váhy. Jestliže vsadíme na přímý výsev (od poloviny března až do začátku dubna), pak nám budou odměnou cibule menší, ovšem stejně chutné. Chlubí se rovněž množstvím šťávy, takže pokud nedáte na cibuli dopustit jakožto na přírodní antibiotikum, pak jde o skvělou volbu.
Náš tip: při jednocení z přímého výsevu vsaďte kvůli značné výsledné velikosti na jednocení do větší spony. 10×30 cm by mělo být dostačující minimum.
Unico F1 – velká kulatá cibule, která se může díky tuhé žlutohnědé suknici pyšnit opravdu dlouhou skladovatelností. Vytváří rovněž mohutný kořenový systém, díky němuž lze tuto cibule pěstovat i v sušších oblastech. Vodu si najde sama.
Albienka – jde o pozdní velmi výnosnou odrůdu, pyšnící se (jak už název napovídá) bílou barvou. Má podobu vřetýnek, které se při krájení nerozpadnou. Pro skladování se příliš nehodí, mnohem lépe ji užijete pro přímou spotřebu. Skladovat ji lze pouze krátkodobě. Její genetická výbava ji umožňuje poměrně úspěšně odolávat obávané plísni cibulové.
Tandem – získáte poloranou výnosnou odrůdu kulovitého tvaru se žlutozelenou suknicí. Potěší milovníky palčivé chuti, ukryté v pevné dužině s bílou až nažloutlou barvou. Středně silný krček dobře zatahuje. Tandem se používá prakticky výhradně pro jarní výsevy. V obchodech bývá k vidění velmi často.
Blanco Duro – bílá cibule pro všechny, kteří nedají dopustit na jemně sladkou chuť, ideální pro konzumaci bez tepelné úpravy. Kulovité cibule mohou dorůst 0,5 a 1 kilogramu váhy. Vysít je lze v březnu až do začátku dubna. Pro vyjednocení je doporučena spona 30×10 cm (což ostatně platí pro všechny větší odrůdy). Vegetační doba je dlouhá, úrody se tedy dočkáme nejdříve na konci srpna, spíše však v září. Pro dlouhé skladování se nehodí, při přímé konzumaci však potěší svou křehkostí a jemností. I tahle krasavice se často objevuje na pultech obchodů. Zpravidla zaujme svou impozantní velikostí
Tosca – mezi cibulemi pěstované z přímého výsevu je jasnou stálicí. Poznáte ji podle dlouhého oválného tvaru a hladké světle hnědé suknice. Úspěšně odolává krčkové hnilobě a skladovat ji lze opravdu dlouho. Díky jemné lahodné chuti se uplatní především v salátech.
Měli byste vědět: Některé odrůdy cibule se hodí jak pro přímý výsev, tak pro pěstování ze sazečky. Patří sem například:
• Všetana – poloraná odrůda a velmi dobrou skladovatelností s jemnou nasládlou chutí. Chlubí se dobře zatahujícím krčkem a bílou až nažloutlou dužinou.
• Karmen – červená poloraná cibule s jemnou bílou dužinou a pikantní chutí. Skvěle se hodí pro skladování. Poznáte ji i podle karmínového probarvení mezi suknicemi opět oblíbený sortiment obchodů).
• Štutgartská – ostřejší cibule se zlatožlutou až nahnědlou suknicí. Skladování snáší bez problémů. Potěší vás i dobrým výnosem.
A vsadit lze i na dovozové kousky. Z těch lze doporučit zejména Centurion, Agostanu nebo Sturon. V našich podmínkách se velmi dobře aklimatizují a na záhonku tudíž příliš péče nevyžadují. Výsev ze semen a pěstování ze sazečky se vám tak zaručeně podaří.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz