cibule

Ozimá cibule: Čas na výsev. Na co si však dát pozor

Pokud máte rádi cibuli a je nepostradatelnou ingrediencí ve vaší kuchyni, rozhodně se vyplatí vyset ozimou cibuli. Vhodný čas je právě nyní. Na co je třeba však pamatovat při samotném výsevu?

Cibule řadě pokrmů dodá tu správnou a vyváženou chuť. Pro svůj obsah cenných látek má však i velmi pozitivní vliv na naše zdraví, však obsahuje sirné sloučeniny, vitamín C, vápník, selen, zinek, flavonoidy apod. Konzumací tak dochází ke snížení cholesterolu v krvi, ke snížení krevního tlaku. Cibule působí proti nachlazení, rýmě a proti řadě bakterií. Taktéž snižuje riziko vzniku osteoporózy.

Základ spočívá ve správném výběru odrůdy

Pokud jste se setkali osobně či slyšeli o neúspěšném pěstování ozimé cibule, které se nezdařilo, tak věřte, že do jisté míry je problém v dané odrůdě. Pokud jsou doslova holomrazy, tak zpravidla nevydrží žádná ozimá cibule. Které odrůdy je tedy vhodné zvolit pro pěstování v našich podmínkách?

cibul - Ozimá cibule: Čas na výsev. Na co si však dát pozor

Zdroj foto: en.wikipedia.org

  • Augusta – bez problému přezimuje, má krátkou vegetační dobu a nabízí brzkou úrodu, tj. sklizeň, jedná se o cibuli střední velikosti.
  • Hiberna – velmi výnosná, jedná se o velkou kulovitou až mírně ploše kulovitou cibuli se středně silným krčkem, vyniká příjemnou chutí a velmi dobrým přezimováním.
  • Gerda – obsahuje dvakrát vyšší množství vitamínu C v nati, má pozitivní vliv na trávení, nepostradatelná v tradiční čínské a italské kuchyni.
  • Senshyu Yellow – Allium – polopozdní odrůda, mrazuvzdorná, brzká sklizeň, japonská odrůda mající žlutou barvu. Semínka se vysévají nejdříve od poloviny srpna, ne dříve.

Jak pěstovat ozimou cibuli

Ozimá cibule se pěstuje z důvodu brzké sklizně na jaře, kdy se tak můžete těšit z vlastní úrody. Optimální termín pro výsev ozimé cibule je od poloviny srpna. Vysévat tak lze právě od půlky srpna do začátku září. Doba výsevu má podstatné odůvodnění v tom, že rostlina do příchodu zimy dosáhne cca 0,5 cm v krčku, čímž bude dostatečně silná na přezimování i pod sněhem a na jaře velmi brzy vyraší a vy se budete moci těšit na bohatou úrodu.

Důležité je použít vyšší výsev, alespoň o ¼ osiva více, aby přezimovalo dostatečné množství. Holt se stane, že přes zimu některé rostlinky umrznou.

Ošetření během  vegetace se neliší od jarní cibule. Ozimou cibuli můžete sklízet již od jara jako zelenačku, později jako zelenou cibuli s natí. Při raných sklizních suché cibule musíte počítat s nižší skladovatelností, maximálně 3-6 měsíců. Ozimá cibule se pěstuje jako běžná, jen je rozdíl ve výsevu, který se právě provádí od poloviny srpna. Po výsevu je dobré překrýt netkanou bílou textilií a zavlažovat, zejména pokud je suchý podzim. Přes zimu působí textilie i částečně místo sněhové pokrývky.

Sklízí se cibule i nať plná vitamínů

Mladá cibulka i nať jsou bohatým zdrojem vitamínů a důležitých látek, které mají blahodárný účinek na naše zdraví. Vlastní úrodě se samozřejmě nevyrovná žádná cibule koupená v supermarketu. Druhy ozimé cibule se liší chutí, některé mají palčivější a jiné naopak mírnou, což ocení zejména menší neboli mladší strávníci.

 

TIP:

 
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

 

Štítky
, ,

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Zanechte komentář

Zavřít