sipkovy caj 2

Začala sezona šípků. Nasbírejte si vitamínovou bombu. Dodržujte několik pravidel

9.9.2019
56 233 Zobrazení

Šípky dozrávají na přelomu léta a podzimu. Narazit na ně můžete prakticky všude. Když si uděláte s dětmi procházku, spojte ji se sběrem této plodiny, bohaté na vitamín C. Jak v nich uchovat co nejvíce vitamínů? Dodržujte několik zásad.

  • Pokud chcete šípky sušit, sbírejte zralé, tvrdé, jasně oranžové až červené plody. Na keři nechte změklé plody se skvrnami nebo jakkoliv poškozené.
  • Když si chcete vyrobit např. marmeládu, můžete vzít i měkké šípky.
  • Na sběr si vezměte košík, látkovou nebo papírovou tašku. V igelitu se vám mohou zapařit.
  • Dobré je přibalit, zahradnické rukavice a nůžky.

Jak sušit?

Doma je opláchněte vodou, osušte a kazové přeberte. Měly by uschnout rychle, aby se v nich zachovalo co nejvíce vitamínů a prospěšných látek. Pokud nemáte sušičku a je ještě slunečné počasí, dejte je na plech a nechte sušit na sluníčku. Pokud už počasí nepřeje, poslouží dobře trouba. Rozložíme šípky na pečící papír, dáme do trouby vyhřáté na 700 C, dvířka necháme pootevřená. Přesný čas sušení nelze s jistotou říct, každý má jiný typ trouby, šípky jsou různě velké. Obecně platí, že správně usušené šípky mají tmavě červenou barvu, na pohmat jsou suché a můžeme je snadno rozdrobit. Nesmí být hnědé nebo připálené.

sipkovy caj - Začala sezona šípků. Nasbírejte si vitamínovou bombu. Dodržujte několik pravidel

Uskladňujeme v uzavíratelné sklenici nebo v látkovém pytlíku v dobře větrané spíži či komoře. Nasbírat byste si je měli ideálně každý rok čerstvé, jinak ztrácí s časem prospěšné látky.

Čaj se nejčastěji připravuje z drcených plodů. Lze ho udělat i z celých, ale proces bude trvat déle. Večer dáme celé šípky do vody, ráno vodu i s šípky povaříme. Z nádoby potom rozléváme čaj, šípky po celou dobu necháváme luhovat. Z toho důvodu takto připravujeme větší množství. Po vypití šipky nevyhazujeme, ještě můžeme použít 2x na nálev, stále bude chutný a zdravý.

Drcené plody dáme do sklenice se studenou vodou, necháme odstát půl hodiny, Potom přivedeme na 2 minuty do varu a necháme 15 minut odstát, nyní můžete podávat.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Profilový obrázek

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

2 Komentářů

  1. Profilový obrázek

    Před sušením je třeba odstříhat stopky a zbytky okvětí z druhé strany. Trouba by měla být max na 60, suché šípky se nelámou, ale naopak jsou velmi tvrdé. Pokud se lámou, jsou přeschlé. Čaj: Podrcené šípky – asi 10 g na osobu se dají luhovat 1 hod do 1/2 l studené vody, pak se přivedou k varu a ihned vypnou. Nechá se asi 15 min vyluhovat, a přecedí se přes papírový kapesník či filtr. V drcených jsou totiž vlákna jak skelná vata. a šípkový čaj by neměl přijít do styku s kovem. A sušené šípky občas rády plesniví, takže se musí občas zkontrolova.

  2. Profilový obrázek

    V žádném případě nenechat přejít varem‼️‼️. . Vypnout při 70 stupních a nechat louhovat .

Zanechte komentář

Zavřít