Houbaření je v Česku poměrně oblíbená aktivita. Ať už vyrazíte cíleně či při procházce přírodou najdete nějaké úlovky, začnete přemýšlet, jak s houbami naložit. Vyzkoušejte naše tipy na chutná, houbová jídla. Vyzkoušejte tyto houbové recepty.
Houbová kulajda
- 150 g čerstvých hub
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 6 brambor
- sůl
- pepř
- 4 kuličky nového koření
- lžička kmínu
- 1 kelímek zakysané smetany
- ocet
- cukr
Brambory a houby očistíme a nakrájíme na kostky. Dáme do hrnce s 1 l osolené vody a přidáme kmín, nové koření, bobkový list a pepř. Krátce povaříme.
V zakysané smetaně rozmícháme hladkou mouku, když jsou brambory měkké, přidáme směs do hrnce. Povaříme. Nakonec dochutíme octem a cukrem. Můžeme přidat na kousky pokrájené vajíčko, petržel či kopr na ozdobu.
Houbové rizoto 
- 400 g italské rýže
- 1 l zeleninového či masového vývaru
- 200 g čerstvých nebo 50 g sušených hub
- 50 g parmezánu nebo sýru grana padano
- máslo na smažení
- ½ cibule
- 3 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- 20 g másla
Sušené houby necháme 1hod. namočené ve studené vodě. Na másle necháme chvilku orestovat cibuli a česnek. Přidáme houby a necháme 5 minut restovat. Přibližně po 2 minutách přidáme lžíci vody.
Přidáme rýži, kterou neproplachujeme a necháme chvíli opražit (zatáhne se a neuvolňuje se z ní škrob). Pomalu, po naběračkách, přidáváme do směsi vývar. Průběžně mícháme. Vývar přidáváme postupně, po celou dobu, co se vaří rýže (20- 25 minut). Rizoto odstavíme ze zdroje tepla a pomalu do něj přimícháme lžící másla a parmezán. Dle chuti přidáme sůl a pepř.
Houbový guláš s klobásou
- 600 g hub
- 2 větší cibule
- 2 libové klobásy
- 2 lžíce mleté papriky
- 3 stroužky česneku
- 500 ml vývaru
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajského protlaku
- pepř
- sůl
- majoránka
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Očistíme houby a nakrájíme na větší kousky. Rozehřejeme v nádobě máslo a orestujeme dozlatova cibulku. Potom přidáme pokrájenou klobásu a rajský protlak. Necháme krátce prohřát.
Následně přidáme houby, česnek, papriku a kmín. Zaprášíme moukou a vlijeme vývar. Vše necháme 20 minut povařit za občasného zamíchání.
Ke konci dochutíme solí, majoránkou a pepřem. Jako přílohu podáváme knedlík nebo chléb.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz