Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Česnek

Už jste slyšeli o černém česneku? Má pozoruhodné účinky a využijete ho i v kuchyni

Helena Kratochvílová od Helena Kratochvílová
27.7.2022
v Česnek, Recepty, Zelenina
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
cesnek cerny

Zdroj foto: envato

Mnozí by si mohli myslet, co že je to za zvláštní druh česneku. Není to však samostatná odrůda, je to nám známý obyčejný česnek, který prošel speciálním procesem. Co je to tedy černý česnek a jak se vyrábí?

Černý česnek (Black garlic) je v podstatě klasický česnek (Allium sativum), který prošel procesem, který se mnohdy označuje jako fermentace, ale není tomu úplně tak. Paličky běžného bílého česneku se speciálně zpracují, a to tak, že se umístí do speciálního boxu, kde je kontrolovaná teplota a vlhkost. Obvykle tu stráví několik týdnů.

Během tohoto procesu mění barvu, chemické složení, chuť i vůni. Dalo by se říct, že prochází takovým pomalým pečením. Nejsou používány žádné jiné látky. Díky tomu česnek získá charakteristické vlastnosti.

Ztratí část své typické ostré chuti a vůně. Má mírné sladkou a pikantní chuť. Názor si budete muset udělat sami. Některým chutná jako lékořice či balsamico, jiným jako pečené švestky či lehký podtón skořice nebo vanilky. Jeho konzistence se také mění, je spíše měkký a mazlavý.

cerny cesnek
Zdroj foto: envato

Černý česnek pro zdraví

Zdroje uvádí, že černý česnek má dvakrát více antioxidantů než běžný česnek. Obsah S-allycysteinu pomáhá s prevenci rakoviny a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podobnou látku obsahuje i klasický česnek, díky níž má specifickou vůni a chuť.

Dále obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Také minerální látky a stopové prvky jako vápník, hořčík, železo, selen, jód, zinek, sodík, mangan. Posiluje imunitu, podporuje srdeční činnost, pomáhá při nachlazení a infekcích.

Doporučuje se při problémech jako astma a alergie. Snižuje stres a zklidňuje organismus. Užitečný je v procesu trávení a funguje proti střevním parazitům. Má velmi obdobné účinky jako klasický česnek, jen se uvádí, že více výraznější.

Zakoupit se dá v lékárnách jako doplněk stravy nebo ve obchodech typu zdravá výživa.

Všestranné využití v kuchyni

I když je pro nás spíše novinkou, v Asii je využíván již dlouhou dobu. Zejména korejská jídla jsou jím obohacena. Vyloupané stroužky česneku se přidávají do jídel nebo se dají konzumovat jen tak. Hodí se na všechny masa, na topinky, do salátů a těstovin, pomazánek, polévek, omáček nebo dipů. Stejně tak i do sladkých pokrmů.

Pomazánka z černého česneku

  • 1 lučina (stejnou službu udělá i jiný krémový sýr)
  • 3 lžičky pažitky
  • 2 stroužky černého česneku
  • 1 zakysaná smetana
  • ½ lžičky naloženého křenu
  • sůl
  • pepř

Dáme si do mixéru lučinu, zakysanou smetanu a česnek. Rozmixujeme do hladka. Přidáme pažitku a křen, zamícháme. Dochutíme solí a pepřem. Mažeme na pečivo.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: Allium sativumbylinkyčerný česnekfermentace česnekureceptúprava česnekuzdravá výživazpracování česneku
SdíletTweetPin
Helena Kratochvílová

Helena Kratochvílová

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Podobné články

ředkvičky

Zelenina v truhlíku: malá sklizeň, velká radost

od Jitka Chvapilova
2.6.2025
0

Nikdy jsem neměl velkou zahradu. A upřímně – dlouho jsem si myslel, že bez ní se o nějaké pěstování nemá...

rajčata

Jak správně pěstovat okurky a rajčata společně

od Jitka Chvapilova
17.5.2025
0

Okurky a rajčata patří mezi nejoblíbenější plodovou zeleninu, kterou si pěstují nejen zkušení zahrádkáři, ale i začátečníci na balkonech a...

Další příspěvek
prutrznik lysy

Průtržník lysý: Nenápadná bylinka s obrovskými účinky

rukavice

Rukavice pro vaše bezpečí

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three × 2 =

Mohlo by vás zajímat

mučenka

Mučenkový herbář: Které druhy ochotně pokvetou v našich podmínkách

9.6.2020
skalník

Zakládáte skalku? Nezapomeňte na listnáče – víme, které se hodí nejlépe

8.6.2020
bazen foto zima

Zimní údržba bazénových filtrů a pískových filtrů

18.1.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena