Bazalka je opravdu univerzální bylinka. Jestliže jsme se naučili vyrábět z ní pesto, pak výroba bazalkového cukru bude skutečně hračka. Navíc získáme efektní ozdobu na dorty, zákusky či poháry.
Co budeme potřebovat
K výrobě bazalkového cukru budeme potřebovat jen následující ingredience:
– asi 2 hrsti čerstvých bazalkových listů,
– asi 200 g cukru (může být bílý, hnědý, třtinový),
– mixér nebo hmoždíř.
Jak postupovat
Listy bazalky omyjeme a necháme okapat. Poté je spolu s cukrem vložíme do mixéru nebo hmoždíře a rozmixujeme či rozdrtíme. Pokud použijete hmoždíř, je lepší listy předem trochu natrhat, nasekat nebo nastříhat. A máme hotovo.
Jak bazalkový cukr skladovat
Bazalkový cukr nevydrží příliš dlouho, spotřebujte jej nejlépe ihned, nebo jej uchovávejte maximálně 3 dny v chladničce. Nespotřebovaný můžete zamrazit, ale mnohem lepší je, když si pokaždé vyrobíte čerstvý. Ostatně nedá to mnoho práce.
Jak bazalkový cukr použít
Bazalkovým cukrem můžete ozdobit dort, který kromě aroma bude mít zelenou barvu. Můžete jím také osladit ovocný salát, bylinkovou limonádu nebo čaj. Dále se hodí ke všem dezertům z jahod: jahodám se šlehačkou, jahodové zmrzlině, jahodovému poháru atd. Pro dokonalou párty stačí bazalkovým cukrem ozdobit okraje skleniček. Pěkného efektu dosáhnete, když tento cukr použijete místo zeleného barviva: získáte tak zelenou šlehačku, zelenou náplň do dortů a zákusků apod.
Přesvědčili jsme vás o výhodách bazalkového cukru a vyzkoušíte si jej podle našeho návodu vyrobit a použít?
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz