Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Recepty

Dva recepty na jahodový sirup

Kristýna Lindovská od Kristýna Lindovská
8.6.2020
v Recepty
Doba čtení: 2 minut čtení
A A
0
jahody 1

Nedaří se Vám v létě dodržovat pitný režim? Vyzkoušejte si zpestřit pitný režim domácím sirupem. Svým složením strčí do kapsy všechny kupované sirupy, a pokud máte navíc ovoce z vlastní zahrádky, tak i pěkně ušetříte. Základem je mít kvalitní ovoce, spoustu cukru, trochu času a hlavně chuť pustit se do práce. Pojďme si představit recept na klasický jahodový sirup a na rychlý sirup bez vaření.

Vařený jahodový sirup

Pro jeho přípravu potřebujeme:

  • Jahody (čerstvé či mražené)
  • Cukr
  • kyselinu citronovou
  • konzervant v podobě kvalitního alkoholu

Postup: Jahody s cukrem smícháme v poměru 1:1, rozmačkáme či rozmixujeme a necháme 2-3 dny odstát v chladu a temnu. Poté směs přecedíme přes látku nebo gázu do hrnce a vmícháme 10-15 g kyseliny citronové (pokud nemáte v plánu sirup delší dobu skladovat, můžete množství cukru i kyseliny citronové zredukovat dle chuti). Sirup můžeme dále ochutit například skořicí, mátou, vanilkou či citronovou kůrou. Takto připravenou směs pomalu zahříváme, ale nenecháváme vřít. Sirup by pak mohl začít želírovat a měli bychom z něj spíše marmeládu.

Ještě horký sirup přelijeme do vymytých čistých sklenic až po hrdlo. Na závěr do sklenice nalijeme malé množství alkoholu (např. rum, vodku či pálenku) tak, aby uzavřely hladinu a k sirupu se nedostal vzduch. Láhev pořádně uzavřeme a necháme vychladnout.

Vychladnuté lahve skladujeme v chladu a temnu. Při tomto skladování vydrží i několik měsíců (pokud to vydržíte i vy). Před podáváním sirupu dětem bychom nejdříve měli vrchní alkoholovou vrstvu vylít, ale pro běžného smrtelníka to nutné není. Ba naopak. Takový rum dodá jahodám skvělý šmrnc.

Jahodový sirup za studena

Pokud se vám nechce vařit, můžete si připravit sirup také v jeho studené verzi.

Potřebujeme:

  • 2,5 kg jahod
  • 2,5 kg cukru
  • 1,5 l vody
  • 10-15 g kyseliny citronové

Jahody pokrájíme na menší kousky, vložíme do (uzavíratelné) nádoby, zasypeme kyselinou citronovou, zalijeme vodou a dobře uzavřeme. Takto necháme louhovat 1-2 dny. Poté scedíme, přisypeme cukr a dobře rozmícháme.

Dobrou chuť!

 

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: domácí výrobajahodový sirupreceptysirupy
SdíletTweetPin1
Kristýna Lindovská

Kristýna Lindovská

Podobné články

zazvor krajeny

Jak na pěstování zázvoru a jeho využití

od Jitka Chvapilova
1.4.2025
0

Zázvor (Zingiber officinale) je tropická rostlina známá po celém světě pro své aromatické oddenky s výraznou chutí a širokým spektrem...

kecup

Jak pěstovat a zpracovávat rajčata pro výrobu domácího kečupu

od Jitka Chvapilova
30.3.2025
0

Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstovanou zeleninu na zahrádkách i balkonech. Jsou nejen chutná, ale také bohatá na vitaminy,...

Další příspěvek
fazole

Vypěstujte si vlastní fazole

cuketa

Vyzkoušené recepty na cuketové dobroty

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × two =

Mohlo by vás zajímat

stany

Béžový zahradní altán Loomi – stylová ochrana pro vaše venkovní aktivity. NOVINKA

2.2.2025
podkopnicek

Málo známí podkopníčci škodí zejména na ovocných dřevinách

15.10.2021
Zimni Ochrana Pro Bazeny S Nekonecnym Okrajem

Zimní ochrana pro bazény s nekonečným okrajem

15.2.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena