Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Rostliny

Vyzkoušené recepty na cuketové dobroty

Kristýna Lindovská od Kristýna Lindovská
8.6.2020
v Rostliny
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
cuketa

V zimě je tato surovina ceněná téměř zlatem, v létě ji rozdáváme po kilech. O čem je řeč? Přece o cuketě! Tuto situaci zná asi každý zahrádkář – cuket se téměř vždy urodí nadbytek, ale rodina už ji nemůže ani vidět, a tak s nimi zásobujeme sousedy, kolegy v práci, kamarády a nakonec i kamarády našich kamarádů… S tím je ale konec. Cuketa má totiž jednu skvělou vlastnost – nemá příliš výraznou chuť, a tak ji můžete i ve velkém množství propašovat do celé řady jídel, aniž by to někdo poznal. Přináším Vám několik vlastnoručně ověřených receptů, které si zamiluje i zarytý odpůrce cukety.  Vyzkoušeno!

Krémová cuketová polévka / omáčka

Krémové polévky prostě frčí. Díky své plné chuti je vhodná i namísto klasického oběda během horkých letních dnů. A přestože je prakticky celý pokrm jen z cukety, paradoxně to ještě nikdy nikdo nepoznal.

Potřebujeme:

  • 1 kg cuket nakrájených na kostky
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
  • hrst bazalkových lístků, nasekaných na plátky
  • 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 60 ml smetany na vaření
  • 50 g strouhaného parmazánu + další k podávání
  • olej

Postup:

Na oleji osmažíme nasekaný česnek a listy bazalky, necháme rozvonět a poté přidáme osolené kostky cukety.  Opékáme dozlatova (cca 10 minut). Opepříme, podlijeme vývarem a vaříme dalších cca 10 minut a poté rozmixujeme. Do této krémové polévky přidáme smetanu a parmazán a ochutíme. Výborně se k podávání hodí opékané chlebové krutonky a zakysaná smetana.

Tip: Když uberete vývaru, můžete namísto polévky vytvořit báječnou jemnou omáčku na těstoviny.

Cuketové rizoto

Opravdovou letní delikatesou s vůní Itálie je krémové cuketové rizoto. Kromě toho, že je to opravdová lahůdka, můžete do něj nenápadně „schovat“ celou cuketu. Nenápadnosti posílíte tím, že cuketu oloupete od zelené slupky. Pak bude v pokrmu zcela inkognito.

Potřebujeme:

  • 100 g kulatozrnné rýže (arborio)
  • 1 nastrouhanou cuketu
  • slaninu nebo pancettu dle chuti
  • 100 g vyzrálého sýru – nejlépe čedaru
  • 1 dcl bílého vína
  • 4 dcl vývaru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • máslo

Postup:

Nejdříve si na mírném plameni na másle zpěníme cibulku s uzeninou, přidáme rozdrcený stroužek česneku a necháme rozvonět. Poté přidáme syrovou rýži a opražíme ji tak, aby se každé zrnko lesklo máslem. Poté přilijeme vývar a necháme z něj vypařit alkohol. Podlijeme vývarem a vaříme na mírném ohni. Po 10 minutách vaření přidáme cuketu a dále vaříme a podlévám dle potřeby vodou tak, aby se rýže nespálila. Vaříme tak dlouho, dokud nebude rýže měkká (nebo jako správný Ital můžete nechat rýži jen poloměkkou). Odstavíme z plotny, vmícháme lžíci másla a nastrouhaný sýr. Promícháme, aby se sýr rozpustil, a ihned servírujeme.

Cuketový perník

Za tento perník sklízím už několik sezón velké poklony i od tvrdých chlapáků, kteří tvrdí, že by „cuketu v životě nedali do pusy“.

  • 350 g cukety nastrouhané najemno
  • 350 g hladké mouky
  • 220 g cukru moučka
  • 3 ks vejce
  • 2 – 3 lžíce kakaa
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 2 lžíce kyselejší marmelády – např. rybíz nebo višeň
  • 1 balíček kypřícího prášku do perníku

Postup:

Vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme nastrouhanou cuketu, olej, marmeládu, vanilkový cukr a mouku promíchanou s práškem do perníku a kakaem. Vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě 25 minut na 170°C.

 

TIP:

 
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: cuketacuketové receptyreceptyrecepty z cukety
SdíletTweetPin11
Kristýna Lindovská

Kristýna Lindovská

Podobné články

rajčata

5 jedlých rostlin, které porostou i na okenním parapetu

od Jitka Chvapilova
3.6.2025
0

Pěstování jedlých rostlin doma je čím dál oblíbenější. Nejenže si tak můžete obohatit kuchyň o čerstvé bylinky a zeleninu, ale...

flower rhododendron 3406234 1280

Pěnišník (Rhododendron) – stálezelený klenot s jarním vodopádem květů

od Jitka Chvapilova
28.5.2025
0

Pěnišník, známý také pod latinským názvem Rhododendron, je jedním z nejvíce impozantních a okrasných keřů, které mohou vaši zahradu proměnit...

Další příspěvek
chilli papričky

Chilli papričky – jaké mají přínosy?

divizna

Usušené květy a listy divizny mají léčebné účinky

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 − 13 =

Mohlo by vás zajímat

rozmaryn

Rozmarýn není jen klasicky modře kvetoucí

8.8.2021
aronia

Jak zpracovat podzimní plody a zajistit si zásobárnu vitamínů na zimu

13.12.2020
fine scarlet 4480371 1280

Hlohyně šarlatová (Pyracantha) – okrasná pevnost pro zahradu plnou květů, trnů a bobulí

26.5.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena