cuketa

Vyzkoušené recepty na cuketové dobroty

12.8.2018
2 725 Zobrazení

V zimě je tato surovina ceněná téměř zlatem, v létě ji rozdáváme po kilech. O čem je řeč? Přece o cuketě! Tuto situaci zná asi každý zahrádkář – cuket se téměř vždy urodí nadbytek, ale rodina už ji nemůže ani vidět, a tak s nimi zásobujeme sousedy, kolegy v práci, kamarády a nakonec i kamarády našich kamarádů… S tím je ale konec. Cuketa má totiž jednu skvělou vlastnost – nemá příliš výraznou chuť, a tak ji můžete i ve velkém množství propašovat do celé řady jídel, aniž by to někdo poznal. Přináším Vám několik vlastnoručně ověřených receptů, které si zamiluje i zarytý odpůrce cukety.  Vyzkoušeno!

Krémová cuketová polévka / omáčka

Krémové polévky prostě frčí. Díky své plné chuti je vhodná i namísto klasického oběda během horkých letních dnů. A přestože je prakticky celý pokrm jen z cukety, paradoxně to ještě nikdy nikdo nepoznal.

Potřebujeme:

  • 1 kg cuket nakrájených na kostky
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
  • hrst bazalkových lístků, nasekaných na plátky
  • 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 60 ml smetany na vaření
  • 50 g strouhaného parmazánu + další k podávání
  • olej

Postup:

Na oleji osmažíme nasekaný česnek a listy bazalky, necháme rozvonět a poté přidáme osolené kostky cukety.  Opékáme dozlatova (cca 10 minut). Opepříme, podlijeme vývarem a vaříme dalších cca 10 minut a poté rozmixujeme. Do této krémové polévky přidáme smetanu a parmazán a ochutíme. Výborně se k podávání hodí opékané chlebové krutonky a zakysaná smetana.

Tip: Když uberete vývaru, můžete namísto polévky vytvořit báječnou jemnou omáčku na těstoviny.

Cuketové rizoto

Opravdovou letní delikatesou s vůní Itálie je krémové cuketové rizoto. Kromě toho, že je to opravdová lahůdka, můžete do něj nenápadně „schovat“ celou cuketu. Nenápadnosti posílíte tím, že cuketu oloupete od zelené slupky. Pak bude v pokrmu zcela inkognito.

Potřebujeme:

  • 100 g kulatozrnné rýže (arborio)
  • 1 nastrouhanou cuketu
  • slaninu nebo pancettu dle chuti
  • 100 g vyzrálého sýru – nejlépe čedaru
  • 1 dcl bílého vína
  • 4 dcl vývaru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • máslo

Postup:

Nejdříve si na mírném plameni na másle zpěníme cibulku s uzeninou, přidáme rozdrcený stroužek česneku a necháme rozvonět. Poté přidáme syrovou rýži a opražíme ji tak, aby se každé zrnko lesklo máslem. Poté přilijeme vývar a necháme z něj vypařit alkohol. Podlijeme vývarem a vaříme na mírném ohni. Po 10 minutách vaření přidáme cuketu a dále vaříme a podlévám dle potřeby vodou tak, aby se rýže nespálila. Vaříme tak dlouho, dokud nebude rýže měkká (nebo jako správný Ital můžete nechat rýži jen poloměkkou). Odstavíme z plotny, vmícháme lžíci másla a nastrouhaný sýr. Promícháme, aby se sýr rozpustil, a ihned servírujeme.

Cuketový perník

Za tento perník sklízím už několik sezón velké poklony i od tvrdých chlapáků, kteří tvrdí, že by „cuketu v životě nedali do pusy“.

  • 350 g cukety nastrouhané najemno
  • 350 g hladké mouky
  • 220 g cukru moučka
  • 3 ks vejce
  • 2 – 3 lžíce kakaa
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 2 lžíce kyselejší marmelády – např. rybíz nebo višeň
  • 1 balíček kypřícího prášku do perníku

Postup:

Vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme nastrouhanou cuketu, olej, marmeládu, vanilkový cukr a mouku promíchanou s práškem do perníku a kakaem. Vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě 25 minut na 170°C.

 

TIP:

 
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Zanechte komentář