Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Marmelády

Jak zpracovávat domácí ovoce na džemy a marmelády

Jitka Chvapilova od Jitka Chvapilova
8.4.2025
v Marmelády
Doba čtení: 3 minut čtení
A A
0
jam 6269040 1280

fotografie: pixabay

Domácí džemy a marmelády jsou oblíbenou pochoutkou, která v sobě ukrývá chuť léta i lásku k poctivému domácímu zpracování. Kromě skvělé chuti nám umožňují zužitkovat přebytky ovoce, které bychom jinak možná nevyužili. Příprava džemů je navíc činnost, která přináší radost a pocit uspokojení z vlastnoručně vytvořeného produktu.

Výběr a příprava ovoce

Základem dobrého džemu nebo marmelády je kvalitní ovoce. Mělo by být zralé, ale ne přezrálé, bez známek hniloby či plísní. Zpracovávat lze jak jednodruhové, tak směsné ovoce – například kombinaci jahod s rebarborou, meruněk s broskvemi nebo švestek s jablky.

Ovoce je třeba před zpracováním důkladně omýt, odstopkovat a případně vypeckovat. U některých druhů ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky, je vhodné i oloupání slupky. V případě měkkého ovoce (např. maliny, borůvky) postačí jen lehké očištění a odstranění případných nečistot.

dzem
fotografie: pixabay

Rozdíl mezi džemem a marmeládou

Mnozí lidé tyto pojmy zaměňují, ale existuje mezi nimi zásadní rozdíl. Džem je výrobek, který obsahuje rozvařené ovoce nebo jeho části, zatímco marmeláda (v pravém slova smyslu) se vyrábí převážně z citrusových plodů a obsahuje jemné kousky kůry. V Česku se ale běžně používá slovo marmeláda i pro výrobky z jiných druhů ovoce.

Pomůcky a vybavení

K výrobě džemů budete potřebovat:

  • Velký hrnec – ideálně s nepřilnavým povrchem nebo nerezový
  • Vařečku nebo silikonovou stěrku
  • Odměrky a váhu
  • Čisté sklenice s víčky, ideálně sterilizované
  • Trychtýř pro snadnější plnění sklenic
  • Případně i želírovací prostředky, pokud ovoce neobsahuje dostatek přirozeného pektinu

Cukr a želírování

Jednou z klíčových složek je cukr, který nejenže džem osladí, ale také působí jako konzervant. Množství cukru se liší podle typu ovoce a požadované sladkosti. Standardní poměr bývá 1:1 (ovoce : cukr), ale lze použít i méně – zejména v kombinaci s želírovacími prostředky, jako je pektin (přírodní látka obsažená např. v jablkách a citrusových slupkách).

Alternativou mohou být želírovací cukry (např. 2:1 nebo 3:1), které již obsahují pektin i kyselinu citronovou, a umožňují snížit množství přidaného cukru.

Postup výroby

  1. Připravte ovoce – omyjte, očistěte, nakrájejte na menší kousky.
  2. Vložte do hrnce a začněte zahřívat. Přidejte případně malé množství vody, pokud je ovoce suché.
  3. Přisypte cukr a případně želírovací prostředek.
  4. Vařte za stálého míchání, dokud se ovoce nerozvaří a směs nezačne houstnout.
  5. Pro ověření hustoty použijte želírovací zkoušku – dejte trochu džemu na studený talířek a sledujte, zda tuhne.
  6. Horkou směs nalijte do sklenic, ihned uzavřete a otočte dnem vzhůru na 5–10 minut.
  7. Po vychladnutí sklenice uložte na chladné a tmavé místo.

Tipy pro vylepšení chuti

Do džemů lze přidávat různé koření a přísady, které obohatí výslednou chuť:

  • Vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
  • Skořice, badyán nebo hřebíček
  • Citronová nebo pomerančová kůra
  • Alkohol – např. rum, likér nebo brandy (v malém množství)

Skladování a trvanlivost

Džemy by měly být skladovány na chladném a tmavém místě – ideálně ve spíži nebo sklepě. Při správném zavaření vydrží i několik let. Po otevření však doporučujeme uchovávat sklenici v lednici a spotřebovat do několika týdnů.

Výroba domácích džemů a marmelád je krásný způsob, jak uchovat chuť léta a využít sezonní úrodu. I když se může na první pohled zdát složitá, s trochou cviku a trpělivosti se z ní stane radostná tradice. Domácí džem není jen pochoutkou – je to i vzpomínka ve sklenici, kterou si můžete vychutnat i uprostřed zimy.

Štítky: džem receptmarmeláda receptrecepty ovocevýroba džemůvýroba marmelády
SdíletTweetPin
Jitka Chvapilova

Jitka Chvapilova

Podobné články

marmelády

Jak na zpracování ovoce na domácí džemy a marmelády

od Jitka Chvapilova
13.3.2025
0

Zpracování ovoce na domácí džemy a marmelády je jedním z nejlepších způsobů, jak uchovat čerstvé plody a zároveň si vychutnat...

marmeláda

Vyrábíme marmelády

od Markéta Hubáčková
4.11.2020
0

Z bylinek a ovoce nemusíte každoročně vyrábět jen šťávy, sirupy a medy, ale výborné jsou i marmelády. Přinášíme vám základní recept...

Další příspěvek
cactus 1369334 1280

Jak pěstovat kaktusy v interiéru

lilek

Pěstování a využívání lilku: Zdraví na talíři

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

thirteen − 5 =

Mohlo by vás zajímat

kosatec

Jak správně ošetřit a zimovat trvalky

5.4.2025
plevel 1

Proč je tak obtížné zbavit se plevele?

8.6.2020
jam 6269040 1280

Jak zpracovávat domácí ovoce na džemy a marmelády

8.4.2025

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena