Ve světě už ho milovníci jedlých botanických zajímavostí znají, u nás zatím nemá ani český název. Řeč je o Hablitzia tamnoides – Kavkazský špenát. Ten, kdo ji jednou objeví už se jí nechce vzdát. A co je na ní tak báječného?
V prodejnách semínek bychom ji mohli najít jako Caucasian spinach, Kaukasische Spinat, Stjernemelde či Rankspenat. Lidově je pak odkazováno na názvy jako „hvězdička“ podle zajímavého květenství či „bujný špenát,“ to podle opravdu rychlého růstu. Je s podivem, že tak báječná listová zelenina nebyla objevená dříve. Ale vše se dá ještě dohnat. A jak tedy „vytrvalý špenát“ pěstovat?
Botanická zajímavost do kuchyně
Hablitzia tamnoides je jediný dochovaný zástupce rodu hablitzhia (takový rod pak označujeme jako tzv monotypický). Najdeme ho v pohoří Malého a Velkého Kavkazu, kde se mu dobře daří v nejrůznějších dolinách v bukových lesích a také podél řek. Perfektně zvládá nadmořskou výšku do 2 100 metrů nad mořem a doslova miluje stinná místa. U nás se mu bude dařit pod korunami stromů nebo třeba u severní stěny domu, kde vám mnoho jiných rostlin neporoste.
Úspěšné klíčení? Bez lednice se neobejdete
Adaptace na drsné horské podmínky, jež na Kavkazu panují, je u vytrvalého špenátu patrná zejména v době klíčení. Tomuto procesu vyhovuje teplota mezi 6-10°C, což může být v případě prvovýsevu během teplého jara nebo dokonce léta potíž. Nemusíte se však pachtit po zahradě zároveň s prvním sněhem, pomozte si za pomoci moderních technologií.
Semínka jednoduše vysejte do ploché misky a to tak, že je překryjete maximálně dvěma centimetry vlhkého substrátu. Misku uložte do lednice a udržte mírně vlhkou. Za dva až tři týdny by se měly objevit první rostlinky. Jakmile se to stane, bude potřeba spousta světla – to vám zajistí chladnější místnost a velké okno. Na přímé slunce však pozor! Je-li to nutné, opatřete na čas okno záclonou nebo kavkazskému špenátu nabídněte třeba sousedství vysokého ibišku, který v místnosti zimuje.
Ven mohou sazeničky přijít až po prvních jarních mrazících – pro jistotu. Svědčit mu bude propustná půda, stín až polostín a také vysoká opora. Bez ní se neobejde – postačí tyčka nebo jiná konstrukce, o niž se může na své cestě za světlem opřít. To je důležité, protože jednotlivé stonky mohou dorůst až tří metrů. Budou se vám tedy hodit i jako skvělá součást tzv. jedlého lesa.
Náš tip: Hablitzie nesmí nikdy zarůst plevelem. Mladé rostlinky je také třeba chránit proti slimákům – velmi jim chutnají a můžete o ně dokonce úplně přijít! Doporučujeme obsypávat záhony pískem nebo třeba vaječnými skořápkami. Po každém dešti nezapomeňte tuto vrstvu obnovit!
Co a jak jíst?
Počítejte s tím, že první rok se vám úroda příliš nevydaří. Rostliny je totiž třeba nechat dostatečně vyzrát, aby si vytvořily odolný kořenový systém a bez obtíží přežily zimu. Můžete samozřejmě nechat na zimování jen část a zbytek sklízet. A jak? Na jaře sklízíme první lístky, jež bývají světle zelené s načervenalými okraji. Chutnají jen tak za syrova a můžete je dávat všude tam, kam klasický salát.
Starší listy vyžadují spíše úpravu jako špenát – lehké spaření a pokrájení jim vzhledem k tužším vláknům prospěje. Na podzim pak rostliny často obrážejí podruhé, takže se můžete těšit z další úrody svěžích zelených listů, jež lze opět konzumovat zasyrova. A jaké prospěšné látky kavkazský špenát obsahuje? Zejména jde o:
- karotenoidy
- vitamín B12
- magnezium
- fosfor
- vápník
- zinek
Bát se nemusíte ani vysokého obsahu dusičnanů nebo kyseliny šťavelové. Kavkazský špenát je hodný pro děti i osoby s citlivým zažíváním. Nahradí špenát i hlávkový salát a přežije i tu nejtužší zimu! Napište si ho na seznam MUST HAVE pro příští rok!
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz