Kokosový ořech se skutečně dá využít úplně celý. Obsahuje nejen jedlou dužinu, kokosové mléko a kokosový olej, avšak využít se dá i skořápka – jako hudební nástroj, palivo, krmítko pro ptáčky, na výrobu dřevěného uhlí a vnější kokosové vlákno ze slupky se používá jako substrát pro pěstování rostlin. Pojďme se na kokosový ořech podívat blíže.
Odkud pochází
Tady panuje mnoho dohadů, protože dnes jsou kokosové palmy rozšířené ve více než 80 zemích světa, a tak je těžké přesně najít jejich původní domovinu. S největší pravděpodobností to bude jižní Tichomoří, avšak stejně dobře by to mohla být i Severní nebo Jižní Amerika.
Jakou má kokos chuť
Kokos musíme rozdělit na dužinu a kokosové mléko (vodu). Zatímco dužina je křupavá a vláknitá, ale nemá specifickou příchuť, mléko (voda) je mírně nasládlé.
Jak využít kokos v kuchyni
Dužina se dá konzumovat čerstvá nebo sušená. Přidává se do dezertů, kokosek, kokosového cukroví nebo do čokolády a čokoládových tyčinek. Kokosové mléko se přidává do pokrmů s kari nebo do čatní. Kokosový olej je vhodný na smažení, a z jeho ztužené varianty se vyrábí i kokosové máslo. Kokos se dobře uplatní i při výrobě džemů, želé, punčů, kokosového (palmového) vína, araku nebo kokosové vodky.
Co kokos obsahuje a jak je prospěšný lidskému organismu
Kokos obsahuje vitamín C, dále železo a selen i měď. Má antivirové a protiplísňové účinky. Pomáhá zvyšovat imunitu organismu a dokáže zvyšovat energii i chuť k jídlu. Panenský olej z kokosového ořechu snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Čaj připravený z vláken vrchní slupky pomáhá léčit zánětlivá onemocnění. Kouř, který vzniká při pálení skořápek a slupek, prý odpuzuje komáry.
Kokosový olej v kosmetice
Kokosový olej se rychle vstřebává, a tak bývá součástí mnoha kosmetických výrobků: krémy, tělová mléka, mýdla, vlasové kondicionéry i masážní oleje.
TIP:
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz