Kedluben většina lidí řadí mezi obyčejnější druhy zeleniny a často ji v obchodě přechází. Neláká sice na první pohled, ale obsahuje mnoho tělu prospěšných látek a může tvořit chutné zpestření jídelníčku.
Kedluben (Brasssica oleacera var. gongylodes) se řadí k zelenině, která se na zahrádkách objevuje jako první, třeba spolu s ředkvičkami. Kedlubnové bulvy jsou nadzemní části stonku rostliny, netvoří se tedy z listů ani květů. Podle obsahu antokyanů se určuje barva kedlubny. Můžete tedy zakoupit nebo vypěstovat bílé, modrofialové nebo zelené druhy.
Jak kedluben prospívá našemu tělu
- Podporuje činnost žlučníku a zlepšuje trávení. Zlepšuje zácpu a upravuje stav střevní mikroflóry.
- Působí preventivně proti zhoubnému onemocnění.
- Zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky.
- Reguluje hormonální hladinu v ženském i mužském organismu – upravuje bolestivou a nepravidelnou menstruaci, napomáhá při léčbě cyst a endometrióze.
- Napomáhá při problémech s prostatou.
- Vhodná při redukční dietě.
- Podporuje imunitu.
- Pozitivně upravuje hladinu cholesterolu v krvi.
- Působí preventivně proti stresu.
- Obsahuje vitamín B, C a K, provitamín A.
- Je bohatá na minerální látky – draslík, železo, vápník, zinek, fosfor, hořčík, chlór, sodík, měď, jód, mangan, selen.

Kedluben v kuchyni
Kedluben se poměrně dobře skladuje, takže zajistí přísun vitamínů i v zimě. Nejlepší je konzumace v čerstvém stavu. Jen tak na housku s máslem nebo nastrouhaná do salátů. Velmi chutná je kombinace s ředkvičkou, okurkou a vajíčkem. Přidat můžeme zálivku z kysané smetany či majonézy a trochu křenu či česneku.
Jemně nastrouhaná se využívá k přípravě pomazánek. U nás není příliš obvyklá tepelná úprava, ale připravuje se z ní kedlubnové zelí, zapékaná s masovou náplní, obaluje se v těstíčku nebo je součástí masových směsí. Chutná je ve směsi kvašené zeleniny nebo upečena s bylinkami jako zeleninové chipsy.
Marinovaná kedlubna s kozím sýrem
Kedlubnu nakrájíme na tenké plátky, lehce zblanšírujeme (očištěnou a nakrájenou zeleninu hodíme do osolené vroucí vody, po chvilce vytáhneme a dáme ihned zchladit do ledové vody. Ještě teplé marinujeme ve směsi jablečného octa, olivového oleje, soli, pepře a trošky cukru. Podáváme s bylinkovým kozím sýrem.
TIP:
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz