kedluben

Kedluben: Opomíjená, ale velice zdravá zelenina

Kedluben většina lidí řadí mezi obyčejnější druhy zeleniny a často ji v obchodě přechází. Neláká sice na první pohled, ale obsahuje mnoho tělu prospěšných látek a může tvořit chutné zpestření jídelníčku.

Kedluben (Brasssica oleacera var. gongylodes) se řadí k zelenině, která se na zahrádkách objevuje jako první, třeba spolu s ředkvičkami. Kedlubnové bulvy jsou nadzemní části stonku rostliny, netvoří se tedy z listů ani květů. Podle obsahu antokyanů se určuje barva kedlubny. Můžete tedy zakoupit nebo vypěstovat bílé, modrofialové nebo zelené druhy.

Jak kedluben prospívá našemu tělu

  • Podporuje činnost žlučníku a zlepšuje trávení. Zlepšuje zácpu a upravuje stav střevní mikroflóry.
  • Působí preventivně proti zhoubnému onemocnění.
  • Zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky.
  • Reguluje hormonální hladinu v ženském i mužském organismu – upravuje bolestivou a nepravidelnou menstruaci, napomáhá při léčbě cyst a endometrióze.
  • Napomáhá při problémech s prostatou.
  • Vhodná při redukční dietě.
  • Podporuje imunitu.
  • Pozitivně upravuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Působí preventivně proti stresu.
  • Obsahuje vitamín B, C a K, provitamín A.
  • Je bohatá na minerální látky – draslík, železo, vápník, zinek, fosfor, hořčík, chlór, sodík, měď, jód, mangan, selen.

kedluben obed - Kedluben: Opomíjená, ale velice zdravá zelenina

Kedluben v kuchyni

Kedluben se poměrně dobře skladuje, takže zajistí přísun vitamínů i v zimě. Nejlepší je konzumace v čerstvém stavu. Jen tak na housku s máslem nebo nastrouhaná do salátů. Velmi chutná je kombinace s ředkvičkou, okurkou a vajíčkem. Přidat můžeme zálivku z kysané smetany či majonézy a trochu křenu či česneku.

Jemně nastrouhaná se využívá k přípravě pomazánek. U nás není příliš obvyklá tepelná úprava, ale připravuje se z ní kedlubnové zelí, zapékaná s masovou náplní, obaluje se v těstíčku nebo je součástí masových směsí. Chutná je ve směsi kvašené zeleniny nebo upečena s bylinkami jako zeleninové chipsy.

Marinovaná kedlubna s kozím sýrem

Kedlubnu nakrájíme na tenké plátky, lehce zblanšírujeme (očištěnou a nakrájenou zeleninu hodíme do osolené vroucí vody, po chvilce vytáhneme a dáme ihned zchladit do ledové vody. Ještě teplé marinujeme ve směsi jablečného octa, olivového oleje, soli, pepře a trošky cukru. Podáváme s bylinkovým kozím sýrem.

 

TIP:

 
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků

Zanechte komentář

Zavřít