Kombucha je kvašený nápoj ze sladkého čaje. Hmota je někdy nesprávně považována za houbu. Pravděpodobně pochází z Asie. Vytváří se na povrchu nápoje, není těžké si ji vyrobit doma, ale je třeba dodržet určitá pravidla.
Kombucha (v češtině většinou čteme kombuča) není žádnou novinkou, populární byla ve dvacátých a třicátých letech například u nás, v Rusku nebo Rakousku. V poválečném období upadla v zapomnění. V současnosti se znovu stává hitem.
Co je kombucha
Někdy se mylně označuje jako houba, ve skutečnosti je to symbiotická kolonie kvasinek a bakterií, která vytváří na povrchu nápoje pružnou gelatinozní blánu z bakteriální celulózy. Tvarem kopíruje stěny a vytváří nad nápojem „poklici“.
K výrobě kombuchového nápoje budeme potřebovat tzv. „matku“. Běžně ji můžete zakoupit v prodejnách zdravých potravin nebo se poptejte v okolí, jistě se najde někdo, kdo se rád podělí. Setkat se můžete i s názvem SCOBY.
- V jednom litru vroucí vody necháme vyluhovat 4 sáčky černého čaje. Asi po deseti minutách je vyndáme. Přidáme 4 lžíce klasického řepného cukru. Necháme čaj vychladnout zhruba na teplotu okolo 300 Při nižších teplotách by vám vrstva špatně narůstala.
- Jakmile bude mít nápoj požadovanou teplotu, vložíme do něj „matku“ – kombuchovou kulturu. Pokud máme jablečný ocet, přidáme do nápoje lžíci. Jeho účinkem dojde k rychlému snížení pH a zabrání se tak šíření patogenů.
- Sklenici přikryjeme plátnem, zavážeme nebo upevníme gumičkou. Láhev postavíme na tmavé místo a při pokojové teplotě necháme kvasit týden až deset dní. Také můžeme ochutnat pátý den a pokud nápoj už bude chuťově dle vašeho gusta, stočte do láhví a dejte do lednice.
- Chuť je, kromě jiného, ovlivněna délkou kvašení, čím déle necháme kvasit, tím bude nápoj kyselejší a ostřejší. Pokud jsme na kombuchu zapomněli, nevadí. Vzniklý „kombuchový ocet“ velmi dobře využijeme při úklidu jako ekologický prostředek pro odstranění vodního kamene.
Proč je kombucha zdravá

Zdroj foto: upload.wikimedia.org
Kvasný nápoj obsahuje cenné přírodní látky, které posílí bakteriální mikroflóru střeva. Mnoho lidí má střevní mikrobiom ve velmi špatné kondici. Kombucha tedy reguluje trávení. Také prospívá látkové výměně a pomáhá odstraňovat odpadní látky z organismu.
Kyselina glukuronová, obsažená v nápoji, podporuje obranyschopnost a snižuje hladinu cholesterolu. Z dalších zdraví prospěšných kyselin jsou to vinná, citronová, glukonová, octová, malonová, oxalová.
Obsažené aminokyseliny a enzymy jsou důležité pro fungování hormonů, imunitního a nervového systému. Dále napomáhá při zánětech kloubů, kožních chorobách, diabetu, migrénách a žaludečních potížích.
Jak kombuchu pít
Každý si musí najít svou míru. Pokud s nápojem začínáte, raději pozvolna. Vaše střevní bakterie si musí zvyknout. Začněte například se skleničkou a postupně množství přidávejte během dne.
Do nápoje můžete přidat například sušené ovoce, bylinky nebo koření. Ale až v okamžiku, kdy už v nápoji nebude kombuchová kultura.
Jak kombuchu uchovávat a omlazovat
Rosolovitou hmotu nemusíte vyhazovat, lze ji použít na přípravu dalšího nápoje. Na dně sklenice, ve které jsme vyráběli kombuchu, necháme trochu původního roztoku. „Houbu“ opláchneme a vložíme do roztoku. Uchováváme v lednici.
Po určité době houba na povrchu vytváří dceřiné vrstvy. Omlazujeme ji tak, že spodní starou, tmavší vrstvu odloupneme. Při dobré péči hmota vydrží až 6 měsíců.
Několik rad na závěr
- Na začátku výroby se může stát, že houba klesne na dno. Ničemu to nevadí, opět vyplave na povrch.
- Jestliže stočený nápoj necháte při pokojové teplotě, kvasné procesy probíhají dále.
- Je dobré dodržet přídavek jablečného octa, působí preventivně proti plísním.
- Pokud nápoj skladujete delší dobu, mohou se uvnitř tvořit zárodky nové houby.
- Jakmile je houba skvrnitá a hnědá, tak se vyhazuje.
- Když se o kombuchovou kulturu budete dobře starat, vydrží vám až 6 měsíců.
- Nápoj ani houba by neměly přijít do styku s kovovými nástroji.
- Houba se nikdy nevkládá do horkého čaje.
- Při práci s kombuchovou kulturou dodržujeme hygienu, myjeme si ruce a lahve musí být čisté.
- Stará houba se vyhazuje například do kompostu nebo se dá využít jako pleťová maska.
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz