kvaseny napoj

Kombucha: Zázračný nápoj, jak si ho vyrobit doma

Kombucha je kvašený nápoj ze sladkého čaje. Hmota je někdy nesprávně považována za houbu. Pravděpodobně pochází z Asie. Vytváří se na povrchu nápoje, není těžké si ji vyrobit doma, ale je třeba dodržet určitá pravidla.

Kombucha (v češtině většinou čteme kombuča) není žádnou novinkou, populární byla ve dvacátých a třicátých letech například u nás, v Rusku nebo Rakousku. V poválečném období upadla v zapomnění. V současnosti se znovu stává hitem.

Co je kombucha

Někdy se mylně označuje jako houba, ve skutečnosti je to symbiotická kolonie kvasinek a bakterií, která vytváří na povrchu nápoje pružnou gelatinozní blánu z bakteriální celulózy. Tvarem kopíruje stěny a vytváří nad nápojem „poklici“.

K výrobě kombuchového nápoje budeme potřebovat tzv. „matku“. Běžně ji můžete zakoupit v prodejnách zdravých potravin nebo se poptejte v okolí, jistě se najde někdo, kdo se rád podělí. Setkat se můžete i s názvem SCOBY.

  • V jednom litru vroucí vody necháme vyluhovat 4 sáčky černého čaje. Asi po deseti minutách je vyndáme. Přidáme 4 lžíce klasického řepného cukru. Necháme čaj vychladnout zhruba na teplotu okolo 300 Při nižších teplotách by vám vrstva špatně narůstala.
  • Jakmile bude mít nápoj požadovanou teplotu, vložíme do něj „matku“ – kombuchovou kulturu. Pokud máme jablečný ocet, přidáme do nápoje lžíci. Jeho účinkem dojde k rychlému snížení pH a zabrání se tak šíření patogenů.
  • Sklenici přikryjeme plátnem, zavážeme nebo upevníme gumičkou. Láhev postavíme na tmavé místo a při pokojové teplotě necháme kvasit týden až deset dní. Také můžeme ochutnat pátý den a pokud nápoj už bude chuťově dle vašeho gusta, stočte do láhví a dejte do lednice.
  • Chuť je, kromě jiného, ovlivněna délkou kvašení, čím déle necháme kvasit, tím bude nápoj kyselejší a ostřejší. Pokud jsme na kombuchu zapomněli, nevadí. Vzniklý „kombuchový ocet“ velmi dobře využijeme při úklidu jako ekologický prostředek pro odstranění vodního kamene.

Proč je kombucha zdravá

kombucha 334x600 - Kombucha: Zázračný nápoj, jak si ho vyrobit doma

Zdroj foto: upload.wikimedia.org

Kvasný nápoj obsahuje cenné přírodní látky, které posílí bakteriální mikroflóru střeva. Mnoho lidí má střevní mikrobiom ve velmi špatné kondici. Kombucha tedy reguluje trávení. Také prospívá látkové výměně a pomáhá odstraňovat odpadní látky z organismu.

Kyselina glukuronová, obsažená v nápoji, podporuje obranyschopnost a snižuje hladinu cholesterolu. Z dalších zdraví prospěšných kyselin jsou to vinná, citronová, glukonová, octová, malonová, oxalová.

Obsažené aminokyseliny a enzymy jsou důležité pro fungování hormonů, imunitního a nervového systému. Dále napomáhá při zánětech kloubů, kožních chorobách, diabetu, migrénách a žaludečních potížích.

Jak kombuchu pít

Každý si musí najít svou míru. Pokud s nápojem začínáte, raději pozvolna. Vaše střevní bakterie si musí zvyknout. Začněte například se skleničkou a postupně množství přidávejte během dne.

Do nápoje můžete přidat například sušené ovoce, bylinky nebo koření. Ale až v okamžiku, kdy už v nápoji nebude kombuchová kultura.

Jak kombuchu uchovávat a omlazovat

Rosolovitou hmotu nemusíte vyhazovat, lze ji použít na přípravu dalšího nápoje. Na dně sklenice, ve které jsme vyráběli kombuchu, necháme trochu původního roztoku. „Houbu“ opláchneme a vložíme do roztoku. Uchováváme v lednici.

Po určité době houba na povrchu vytváří dceřiné vrstvy. Omlazujeme ji tak, že spodní starou, tmavší vrstvu odloupneme. Při dobré péči hmota vydrží až 6 měsíců.

Několik rad na závěr

  • Na začátku výroby se může stát, že houba klesne na dno. Ničemu to nevadí, opět vyplave na povrch.
  • Jestliže stočený nápoj necháte při pokojové teplotě, kvasné procesy probíhají dále.
  • Je dobré dodržet přídavek jablečného octa, působí preventivně proti plísním.
  • Pokud nápoj skladujete delší dobu, mohou se uvnitř tvořit zárodky nové houby.
  • Jakmile je houba skvrnitá a hnědá, tak se vyhazuje.
  • Když se o kombuchovou kulturu budete dobře starat, vydrží vám až 6 měsíců.
  • Nápoj ani houba by neměly přijít do styku s kovovými nástroji.
  • Houba se nikdy nevkládá do horkého čaje.
  • Při práci s kombuchovou kulturou dodržujeme hygienu, myjeme si ruce a lahve musí být čisté.
  • Stará houba se vyhazuje například do kompostu nebo se dá využít jako pleťová maska.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

Zanechte komentář

Zavřít