jahody

Sezóna melounů končí, uchovejte si její střípky v podobě lahodného sorbetu. Díky tomuto tipu se zaručeně povede

Melounový sorbet: Jen málokterá chuť dokáže charakterizovat tak, jako právě ta melounová. A nezáleží na tom, že se k nám většinou musí dovážet ze zahraničí (byť tuzemští pěstitelé začínají díky oteplujícímu se klimatu slavit své drobné úspěchy stále častěji).

Melounová sezóna vrcholí v srpnu, ovšem ještě i v září lze sehnat opravdu dobré a šťavnaté kousky za lidové ceny. Ovšem abyste si chuť tohoto báječného ovoce mohli užít třeba  i během zimních měsíců, měli byste ji zpracovat včas. A to vhodným způsobem. Nejjednodušším a nejrychlejším řešením je sorbet.

Máte pro vás tip na recept, který se zaručeně povede

Příprava sorbetu není nijak těžká. Ovšem pokud ho chcete „vyrábět“ za pomoci obyčejného cukru a následně jen tak hodit do mrazničky, nepochodíte. Místo toho vsaďte na delikátní finesy, který vám zaručí perfektní výsledek. A také se oprostěte od toho, že dokonalá zmrzlina z ovoce musí být vždy jen ovocná. Ono totiž i malé množství mléčné složky dokáže výsledek vylepšit přímo neuvěřitelně.

Melounový sorbet s mátovým sirupem a hladký jako z cukrárny

Máte po ruce přibližně kilo dužiny z dobře zralého melounu? Pak už je téměř vyhráno. Mimochodem takový meloun poznáte opravdu snadno. Prozradí se totiž hnědou zaschlou stopkou (nebo jejími zbytky) a samozřejmě  i dutým zvukem, který vydá, když na něj poklepete.

Meloun jednoduše vydlabejte ze slupky a nakrájejte na kostičky. Nemusí být moc úhledné ani stejně velké, stejně jsou totiž nakonec určeny  k rozmixování. A co si připravit dál?

  • Šťávu z jednoho citronu,
  • dvě lžíce smetany (nejlépe té ke šlehání a s co nejvyšší tučností),
  • podle chuti mátový sirup (cca 4 lžíce).

Náš tip: Meloun vybírejte pokud možno bez semínek, nebudete je poté muset pracně z jeho dužiny vybírat.

meloun - Sezóna melounů končí, uchovejte si její střípky v podobě lahodného sorbetu. Díky tomuto tipu se zaručeně povede

Zdroj foto: pixabay

V rozmixování problém není, trik spočívá v mražení

Jakmile budete mít všechny ingredience připravené, jednoduše je rozmixujte do pěny. Není na tom nic těžkého  a podle pěny poznáte, že je hotovo. Citron dodá sorbetu šťavnatost a lehký říz, smetana se pak postará o jeho jemnost a perfektní konzistenci. Samozřejmě citronu i smetany můžete během přípravy ubrat nebo přidat. Záleží na vaší chuti.

A jak je to s mátovým sirupem? Pokud ho nemáte, můžete si ho bud jednoduše připravit doma (stačí svařit cukr s mátou na nit) nebo ho nahradit obyčejným cukrem s jemně nasekanou mátou (čtyři lžíce by měly stačit). Ovšem cukr se nikdy ve dřeni nerozpustí tak dokonale, jako právě sirup. Takže pokud to jen trochu jde, opravdu se na této surovině nešiďte. Koneckonců – sirup využijete i při přípravě letních alkoholických i nealkoholických nápojů. Nejde tedy o nic, co by vám doma leželo jen tak bez využití.

A nakonec přijde ke slovu finální krok – mražení. To má svá specifika, které si zaslouží trochu bližší prozkoumání.

Melounový sorbet mrazte pomalu a s péčí

Vcelku nezáleží na tom, zda hmotu nakonec přesunete do menších formiček nebo jedné větší krabičky. Pamatujte si však jednu věc – vždy ji musíte dokázat dobře zamíchat, nejlépe lžičkou. Právě to je totiž tajemstvím dokonale hladkého sorbetu bez krystalků, o které si mohou nedočkaví jedinci dokonce nepříjemně odřít jazyk.

V restauracích se o tento proces starají profesionální stroje, my si budeme muset vystačit s časovačem. Ten nastavte na půl hodiny a během této doby sorbet zamíchejte. A opakujte to tak dlouho, dokud nebudete hmota zcela ztuhlá. Teprve pak budete mít hotovo.

Vyznavači fitness si mohou recept lehce upravit

Připadá vám mátový sirup jako kalorická bomba? Pak ho nahraďte sladidlem podle svého vkusu. Skvěle se rozmíchává erythritol nebo březový cukr (ten první vás zbaví kalorií úplně, ten druhý je zredukuje asi o 60 % – samozřejmě oproti klasickému cukru). Chuť březového cukru je hodně svěží, bude se vám tedy hodit více citronové šťávy.

A hodit by se mohla  i trocha proteinu, který udělá ze sorbetu něco víc, než jen rychlé mlsání. Na 350 gramů melounu si proto připravte 50 gramů libovolného sladidla, cca 30 gramů vanilkového proteinu a jednu větší snítku máty. Postup je podobný jako v předcházejícím případě, pouze zapracování proteinu si nechte až nakonec. Další postup včetně míchání během mrazení, je však již totožný.

Bez míchání zkrátka nezískáte dokonale hladkou zmrzlinu, a to i kdybyste se sebevíce snažili. A pokud by vám u ovoce chyběla mléčná složka, pak vsaďte na protein syrovátkový. Na našem trhu patří mezi nejlépe dostupné a zachutná opravdu každému. Poté už stačí váš fitness melounový sorbet jen servírovat.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář

Zavřít