kopřivy

Kopřivová polévka – jarní povzbuzení pro váš organismus

27.4.2019
4 313 Zobrazení

Hledáte jednoduché recepty na využití jarních bylinek? Kopřivová polévka bude tím pravým. Zabere pár minut, chutná skvěle a se zakysanou smetanou ji klidně můžete vydávat za špenátovou, takže ani ostřílení kritici zdravé stravy nic nepoznají.

Kopřivy se dají sbírat až do chvíle, než vykvetou. Ale nejlepší jsou stejně na jaře, dokud jsou ještě mladé. Neměli byste jíst starší kopřivy, které kvetou. Nechutnají dobře a ani nám už tolik neprospívají. Jsou opravdovou pokladnicí snadno vstřebatelných minerálů, vitamínů a taky skvělé chuti.

kopřiva 1 - Kopřivová polévka – jarní povzbuzení pro váš organismus

Kopřivová polévka – jak ji připravit?

Recept je opravdu velmi jednoduchý. Stačí na procházce nasbírat velkou hrst kopřiv (nebo raději dvě) a doma bude do půl hodiny večeře na stole. Budeme potřebovat:

  • 1 litr masového vývaru
  • kopřivy
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce krupice

Připravíme si masový vývar se zeleninou (příp. pro vegetariánskou verzi jen zeleninový). Připravte ho, jak jste zvyklí, pěkně s petrželí, mrkví, celerem a kořením. (Skvěle se hodí i kostra kuřete od nedělního oběda. Chuť je výraznější a přidáte-li do vody ještě jedno nebo dvě kuřecí křídla, rozhodně bude i silný). Scedíme a maso a zeleninu odložíme na další využití.

Kopřivy mezitím omyjeme a osušíme a jejich větší část přidáme do vývaru. Pamatujte si, že sbíráme jen horní části kopřivy – vrchol se dvěma listy pod ním (spodní části jsou příliš tvrdé). Kopřiv musí být opravdu mnoho, protože při vaření rychle ztrácí na objemu. Radši víc než míň.

Vaříme a mezitím zbylé kopřivy spaříme, překrojíme a osmahneme na másle (nepovinný krok). Po deseti minutách je polévka hotová. Zahustíme ji jíškou z másla a krupice a vaříme dalších 10 minut. Ochutíme citronovou šťávou, která nám pomůže lépe využít některé vitamíny a minerály a dosolíme a dopepříme.

A je hotovo. Kopřivová polévka chutná skvěle s vařenými vejci a krutony. Její chuť pak zjemní zakysaná smetana.

 

TIP:

 
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

1 Komentářů

Zanechte komentář