Bez černý zná každé malé dítě a i my jsme o něm mnohokrát psali. Poté, co zvládnete bezový sirup, bezovou šťávu či bezinková povidla, čeká vás další výzva: kosmatice.
Kde, kdy a jak nasbírat květy
Čisté květy bezu nasbíráme podél cest, na okrajích lesů, na vlastní zahrádce atd. Rozhodně se vyhýbáme silnicím, městům a okolí průmyslových zón. Bez kvete od dubna do června a po celou tuto dobu můžeme sbírat květenství, která jsou dostatečně rozvitá a přitom na nich ještě nejsou zelené plody. Sbíráme celá květenství i se stopkou, aby nám držela pohromadě. Můžeme je odlomit ručně, nebo ustřihnout nůžkami.
Co budeme potřebovat
Kromě květů bezu si připravíme suroviny na těstíčko, ve kterém budeme květenství obalovat. Pro čtyřčlennou rodinu nám bude stačit:
– 125 ml mléka,
– 2 vejce,
– 100 g hladké mouky,
– špetka soli.
Dále budeme potřebovat: olej na smažení, na sladkou variantu i cukr se skořicí.
Jak postupovat
Z výše uvedených surovin umícháme těstíčko tak, že nejprve promícháme vejce s mlékem a poté přidáváme mouku, dokud nám nevznikne hustší konzistence. Lehce osolíme. Květy bezu vezmeme za stopku, namočíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji z jedné strany. Poté stopku odstřihneme a květenství otočíme a smažíme i z druhé strany. Vyjmeme a odkládáme na čistý ubrousek, aby se nám přebytečný tuk vsákl.
Jak kosmatici podávat
Kosmatici můžeme podávat buď na slano – nejlepší je s bramborovou kaší, nebo s brambory a domácí tatarkou. Nebo je můžeme podávat na sladko – jako moučník, a v tomto případě je stačí posypat cukrem smíchaným se skořicí.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz