Avokádo má vysoký obsah mastných kyselin, ale obsahuje extrémně nízké hladiny cholesterolu. Mnoho lidí má tendenci přestat jíst avokádo kvůli vysokokalorickému obsahu, myslí si, že by po časté konzumaci avokáda mohli ztloustnout. Nicméně, počet kalorií v avokádu je ve srovnání s jinými tučnými potravinami, jako je máslo nebo sádlo, stále ještě malé. Velký obsah tuku v avokádu pochází z unikátních zdrojů, jako jsou fytosteroly, které jsou přínosné z mnoha důvodů. Tento článek pojednává o různých přínosech avokáda a jeho nutričním obsahu pro zdraví.
Co je avokádo?
Avokádo má hruškovitý tvar a kožovitý vzhled kůže. Jedná se o ovoce, které je pěstováno na Persea Americana, což je stálezeleným stromem z rodiny Lauraceae. Avokádo je úzce spjato se skořicí a vavřínem. Obvykle je vysoký a může vyrůst až do výšky 20 metrů. Přibližná váha avokád je mezi 240 gramy a 1,5 kilogramu, v závislosti na rozmanitosti avokáda. Avokádo je možné sklidit brzy a poté ho nechat postupně dozrávat, když se prodává komerčně. Proto se avokádo nazývá klimakterické ovoce, které dozrává po sklizni, stejně jako banány.
Historie
Avokádo je dostupné v mnoha odrůdách, ale nejoblíbenější ze všech je krémová odrůda Hass. Avokádové stromy rostou dobře v tropických, subtropických a ekvatoriálních oblastech, ale stejně jako mnoho jiných druhů ovoce je kultura avokáda nejsnadnější ve středomořském klimatu. Svůj původ má avokádo ve státě Puebla v Mexiku, kde jeskynní důkazy o jeho existenci pocházejí z roku 10 000 př.Kr. Starověké středoamerické a jihoamerické kmeny používaly avokáda, která rostla divoce, ale není jasné, kdy začala.
Vzhledem k různým zdravotním přínosům je toto ovoce nyní pěstováno v řadě zemí. Má velmi silnou pokožku, která ji chrání před pesticidy. To je důvod, proč nemusíte kupovat organické avokádo. Jedná se o jednu z nejbezpečnějších plodin, pokud jde o nízkou expozici pesticidům.
Konzumace avokáda
Avokádo se konzumuje syrové, ve formě salátů, jen tak, na sendvičích, jako pomazánka nebo guacamole. Guacamole je tradiční mexický a středoamerický dip, který je také dobrý jako pomazánka na hamburgery a sendviče. Avokádo můžete také používat jako náhradu za obsah tuku (máslo nebo olej) při pečení nebo jako náhrada za majonézu v sendvičích. V tom případě přidáte stejné množství avokáda jako každý jiný tuk. To je způsob, jak snížit váš nezdravý příjem kalorií. Například 100 g avokáda obsahuje 14.66g tuku. Zatímco stejné množství másla obsahuje 81 g tuku.
Léčebné účinky avokáda
Avokádo má mnoho přínosů pro zdraví. Je plné živin, a je proto považováno za jednu z nejlepších potravin, kterou můžete jíst.
Zde jsou léčebné účinky avokáda:
Pomáhá při trávení (uklidňuje střeva, obsahuje vlákninu).
Pomáhá pečovat o naše zuby (konzumace avokáda odstraňuje nepříjemný dech, který je primárně způsoben zhoršením trávení nebo žaludeční nevolností. Flavonoidy nacházející se v avokádu zabíjejí bakterie v ústech).
Pečují o pokožku a vlasy (Obohacuje pokožku, která je suchá, popraskaná nebo poškozená. Proto se přidává do nejrůznějších kosmetických přípravků. Používá se také pro výživné suché a poškozené vlasy).
Podporuje zdraví jater (organické sloučeniny obsažené v avokádech pomáhají zlepšovat zdraví jater).
Zlepšuje vidění (avokádo obsahuje karotenoidy, jako je lutein a zeaxantin, které pomáhají chránit vaše oči před katarakty, očními chorobami spojené s věkem a makulární degenerací).
Podporuje zdraví srdce (mastné kyseliny obsažené v avokádu pomáhají udržovat zdravé hladiny cholesterolu).
Podporuje zdraví ledvin (Draslík je jedním z minerálů, které pomáhají pro udržování normální tepové frekvence. Avokádo je dobrý zdroj draslíku.).
Odstraňuje ranní nevolnosti v průběhu těhotenství.
Léčí artritidu.
Působí jako prevence rakoviny.
Posiluje kosti.
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz