Hledáte stále nové a nové tipy, jak využít letošní hojnou úrodu? Už na začátku září odmítají sběrny v některých krajích nadúrodu plodů vykupovat. Tak co tedy s nimi? Máme pro vás tip na rodinnou večeři, která zahřeje na jazyku i na duši.
Inspiraci jsme čerpali v Kanadě, tak proto ten javorový sirup. Pro úspěch receptu vyberte tři středně sladká jablka s pevnou dužinou. Nesmí být moučnatá ani příliš zralá, jinak se s nimi bude sirup bít. A to by výsledku rozhodně neprospělo.
Podmáslové lívanečky s jablíčky a javorovým sirupem
Ingredience:
- 120 gramů hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 265 ml podmáslí
- 1 lžíce cukru
- 50 gramů másla (25 a 25)
- špetka soli
- 3 středně zralá jablka
- 100 gramů vlašských ořechů
- 130 javorového sirupu
Začněte s přípravou jablek. Oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte polovinu másla na teflonové pánvi a opečte na něm plátky jablek. Pěkně pomalu a z obou stran. Míchejte pomalu, aby zůstala vcelku a nerozpadla se na kaši. Pak přidejte ořechy a javorový sirup. Udržujte na mírném plameni ještě alespoň 2-3 minuty. Pak odstavte.
Pak v míse připravte těsto na lívance. Prosejte mouku, aby byly pěkně nadýchané. Pak přidejte prášek do pečiva, sůl a cukr. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Žloutky smíchejte s podmáslím a máslem – to nechte předtím rozehřát, aby bylo tekuté. Do těsta však může přijít teprve ve chvíli, kdy docela vychladne! Moučnou směs umíchejte do hladkého těsta a nakonec přidejte bílkový sníh.
Smažte na lívanečníku malé lívance. Budou jim stačit 3-4 minuty z každé strany. Vyplácí se spíše pomalá příprava, během níž lívance krásně vyskočí a nabudou. Už hotové lívanečky z podmáslí servírujte polité karamelovými jablíčky. Slušet jim bude i kopeček šlehačky.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz