Vlašských ořechů se letos urodilo opravdu hodně, a tak napřesrok pravděpodobně zase nebudou. Nejen proto se vyplatí uskladnit si je i do zásoby. Jak na to, aby opravdu vydržely?
Loupat, či neloupat
Ořechy můžeme skladovat jak loupané, tak neloupané a obojí má samozřejmě své výhody i nevýhody. Neloupané ořechy zabírají více místa, nemáme je hned po ruce, když potřebujeme něco upéct, ale také déle vydrží a dají se skladovat i zavěšené v prodyšném pytli na chráněném místě venku. Loupané ořechy zaberou o poznání méně místa, můžeme je ihned použít, ovšem rády se kazí, žluknou, plesniví, a dokonce je mohou napadnout moli. Kde tedy skladovat loupané ořechy?
V lednici
Velmi jednoduchou variantou skladování je lednice. Loupané ořechy, a to i ty nasekané, namleté nebo nastrouhané vydrží docela dlouho v lednici (až půl roku), pokud je máme ve vzduchotěsných nádobách, aby nechytly pach a vlhkost od ostatních surovin.
V mrazáku
Ještě déle nám vyloupané ořechy vydrží v mrazáku (určitě jeden rok, ale i více). Zase je tam můžete uskladnit jak celé, tak i nasekané nebo namleté, a to nejlépe do plastové krabičky nebo do igelitového sáčku. Vyplatí se opatřit je datem zamražení, abyste spotřebovávali ty nejstarší.
Zavařené nasucho
Nejdelší dobu trvanlivosti si však zajistíte zavařováním na sucho. Takto vydrží i několik let, takže vás nepřekvapí neúroda ořechů v dalších letech. A přitom je tento způsob velmi jednoduchý. Stačí naplnit vyloupané ořechy do sklenic, zavíčkovat a zavařit v zavařovacím hrnci při teplotě 90 °C po dobu 90 minut. Sklenice musejí být v tomto případě zcela ponořené ve vodě, a tak je možná budete muset zatížit (čistým kamenem, sklenicí naplněnou vodou apod.), aby nevyplavaly. Nemáte-li zavařovací hrnec, můžete k zavařování použít i troubu, mikrovlnku nebo myčku na nádobí (viz náš článek o zavařování v myčce).
Který způsob uskladnění ořechů využíváte vy?
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz
V mikrovlné troubě a celé zavěšené v rašlovém pytli ve stodole.
Dobrý den,
já skladuji ořechy zavařené na sucho. Mám trochu jiný postup než je uvedeno v článku. Čisté sklenice dám nahřát do trouby (160°C), postupně je vyndavám, nasypu vyloupané ořechy, zavíčkuji, nechám vychladnout a je hotovo. Myslím že jednodušší způsob neexistuje.
Romana