jablka

Nevíte, co udělat s jablky? S javorovým sirupem a lívanečky vás nezklamou

15.10.2018
1 963 Zobrazení

Hledáte stále nové a nové tipy, jak využít letošní hojnou úrodu? Už na začátku září odmítají sběrny v některých krajích nadúrodu plodů vykupovat. Tak co tedy s nimi? Máme pro vás tip na rodinnou večeři, která zahřeje na jazyku i na duši.

Inspiraci jsme čerpali v Kanadě, tak proto ten javorový sirup. Pro úspěch receptu vyberte tři středně sladká jablka s pevnou dužinou. Nesmí být moučnatá ani příliš zralá, jinak se s nimi bude sirup bít. A to by výsledku rozhodně neprospělo.

Podmáslové lívanečky s jablíčky a javorovým sirupem

Ingredience:

  • 120 gramů hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 265 ml podmáslí
  • 1 lžíce cukru
  • 50 gramů másla (25 a 25)
  • špetka soli
  • 3 středně zralá jablka
  • 100 gramů vlašských ořechů
  • 130 javorového sirupu

Začněte s přípravou jablek. Oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte polovinu másla na teflonové pánvi a opečte na něm plátky jablek. Pěkně pomalu a z obou stran. Míchejte pomalu, aby zůstala vcelku a nerozpadla se na kaši. Pak přidejte ořechy a javorový sirup. Udržujte na mírném plameni ještě alespoň 2-3 minuty. Pak odstavte.

Pak v míse připravte těsto na lívance. Prosejte mouku, aby byly pěkně nadýchané. Pak přidejte prášek do pečiva, sůl a cukr. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Žloutky smíchejte s podmáslím a máslem – to nechte předtím rozehřát, aby bylo tekuté. Do těsta však může přijít teprve ve chvíli, kdy docela vychladne! Moučnou směs umíchejte do hladkého těsta a nakonec přidejte bílkový sníh.

Smažte na lívanečníku malé lívance. Budou jim stačit 3-4 minuty z každé strany. Vyplácí se spíše pomalá příprava, během níž lívance krásně vyskočí a nabudou. Už hotové lívanečky z podmáslí servírujte polité karamelovými jablíčky. Slušet jim bude i kopeček šlehačky.

 

TIP:

 
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři. Později moje první kapesné padlo na pokojový břečťan a z dětského pokojíčku se rychle stala neprostupná džungle. První nezdary byly pro mě motivací, abych se o nároky svých zelených svěřenců začala zajímat podrobněji. Zahradničení a pěstování okrasných i užitkových rostlin je dodnes mým velkým koníčkem, ke kterému se přirozeně přidalo i vaření a využívání léčivých vlastností (nejenom) tuzemských bylinek. Mou další velkou lásko je Asie, zejména pak Čína a Japonsko, takže pokud chcete vědět, jak se pěstují pivoňky, čím si předcházet bonsaje nebo kterak začlenit do zahrádky bambus, budu přesně váš člověk :)

Zanechte komentář