cibule prorůstavá wikipedia

Cibule poschoďová – kuriozita do vaší zahrady

Cibule poschoďová, známá také pod názvem cibule prorůstaná, se postará o to, abyste měli na své zahradě taky něco trochu kuriózního. Kromě toho, že hezky vypadá, je také velmi zdravá, a hlavně zcela mrazuvzdorná. A kdo by nechtěl přísun vitamínů po celý rok?

Jak cibule vypadá

Tato cibule vytváří pod zemí shluk cibulek, má zelenou štiplavou nať a 3 pacibulky na konci stvolu. Používá se především nať a pacibulky.

Jak cibuli poschoďovou pěstovat

Cibule je mrazuodolná, takže se dá pěstovat i ve vyšších polohách. Vyšších výnosů se však dočkáte na teplejších stanovištích. Cibule potřebuje pouze lehkou, dobře propustnou a výživnou půdu. Nevadí jí kyselejší půda, zato zcela nesnáší čerstvý chlévský hnůj. Takže pokud potřebuje přihnojit, pak nejlépe kompostem.

Kdy sázet a sklízet

Tuto cibuli můžete v zásadě sázet dvakrát do roka. Od července do září vysazená cibule se sklízí na podzim a v zimě. Od března do dubna vysazená cibule se pak sklízí po celé léto. Pokud chcete sklízet jen nať, odstraňujte pacibulky. Pokud si naopak pochutnáte na pacibulkách, pak je sklízejte dříve, než spadnou zem – v případě, že spadnou k zemi, obvykle zapustí kořínky a budou z nich nové rostlinky.

Co s natí a pacibulkami

Nať používejte jako jarní cibulku do salátů, na ozdobu brambor atd. Pacibulky si můžete naložit do sladkokyselého nálevu a jíst je jako přílohu nebo přidávat např. do bramborového salátu. A jak na to?

Přísady do nálevu: 500 g pacibulek, 500 ml bílého vinného octa, 500 ml vody, 100 g cukru, 3 lžíce soli, 2 lžičky kuliček bílého pepře, 2 lžičky kuliček nového koření, 2 lžičky hořčičných semínek a 1 bobkový list.

Postup: Ocet s vodou, cukrem a solí přiveďte k varu, odstavte a nechte zchladnout. Cibulky oloupejte, narovnejte do malých zavařovacích skleniček, navrch rozložte rovnoměrně pepř, nové koření, hořčičná semínka a nalámaný bobkový list. To celé zalijte připraveným nálevem. Cibule musí být zcela ponořené. Zavíčkujte a zavařte v zavařovacím hrnci asi 30 minut na 90 °C.

 

TIP:

 
Rostliny, sazenice, semínka, truhlíky, potřeby na zahradu a mnoho dalšího můžete zakoupit v ONLINE ZAHRADNICTVÍ ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Jsem maminka dvou dětí – školačky a předškoláka, se kterými ráda podnikám výlety do přírody i za kulturou. Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček. Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou.

Zanechte komentář

Zavřít