A máme tu zase něco pro děti. Krásně nadýchané, voňavé a křehké lívanečky získáte, když čtvrtinu dávky mouky nahradíte mletými mandlemi.
Suroviny
- 20 g droždí,
- 40 g cukru krupice,
- 500 ml mléka,
- 300 g hladké mouky,
- 100 g mletých mandlí,
- 1–2 vejce,
- špetka soli,
- olej na smažení,
- černý rybíz (čerstvý nebo mražený) a cukr na přeliv
Postup
Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy nadrolíme droždí, trošku cukru, mouky a vlažného mléka. Kvásek necháme chvíli vykynout. Pak přidáme vejce, zbytek mléka, mouky a mleté mandle a špetku soli. Důkladně promícháme a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
Potom rozpálíme lívanečník nebo pánev s olejem a smažíme lívance z obou stran. Podáváme s přelivem, který připravíme následovně: černý rybíz dáme do hrnce a podlijeme malým množstvím vody. Přivedeme k varu a vaříme, dokud se kuličky rybízu nerozvaří. Pak přidáme cukr, promícháme, ještě chvíli povaříme a stáhneme z plamene.
Obměna
Lívanečky samozřejmě můžeme podávat také klasicky s cukrem a skořicí, nebo namazané marmeládou/povidly a posypané strouhaným tvarohem.
TIP:
Vše pro domácnost, domácí potřeby, dekoraci a mnoho dalšího můžete zakoupit ZDE
Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz