Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Magazín, portál o zahradničení a pěstování
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Úvod Bylinky

Máta peprná: Léčí, pomáhá a výborně chutná

Kateřina Lulková od Kateřina Lulková
8.8.2021
v Bylinky, Rady a návody, Recepty
Doba čtení: 4 minut čtení
A A
0
mata peprna

Zdroj foto: envato

Máta peprná: Proslulá bylinka. Kdo by neznal mátu, která je proslulá příchutí pro žvýkačky, zubní pasty, ústní vody, ale vyniká léčivými účinky. Taktéž nabízí řadu možností využití doma, ať už v kuchyni či v kosmetice. Vyrobit si doma můžete nejen zdravý osvěžující drink, ale také například mátovou zmrzlinu. Kde všude a jak lze mátu použít?

Máta peprná (Mentha piperita) je bylinou, která nelze pěstovat ze semene. Na druhou stranu se ovšem velmi snadno rozmnožuje a i se dosti rozrůstá na záhoně. Mátu můžete pěstovat na zahrádce i v květináči doma či na terase. Jde o jednu z nejpoužívanějších rostlin, která se pěstuje po celém světě a nabízí mnohem širší spektrum využití, než je mnohým známo.

Listy máty peprné obsahují až dvě procenta silic, z nich je nejvíce zastoupena silice menthonemu a mentolu. Rostlina obsahuje zhruba čtyřicet účinných látek. Máta má nezaměnitelnou chuť i aroma.

Význačné účinky máty

  • Efektivní pomoc při bolestech hlavy a to různého původu, od bolesti vyvolané napětím, stresem až po migrénu.
  • Zklidňuje zažívací trakt – je známo o této rostlině, že je dokonalou a zejména účinnou volbou při podrážděném žaludku, kdy cítíte, že máte žaludek na vodě, poradí si se žaludečními problémy, dokáže zastavit zvracení, ulevuje od bolesti při žlučníkových kamenech, zmírňuje nadýmání, je skvělou volbou i pro ty, kdo trpí tzv. cestovní nevolností, zlepšuje trávení.
  • Uvolňuje dýchací cesty – máta je účinná v období nachlazení, viróz či chřipek, neboť díky své svěžesti uvolňuje dýchací cesty při rýmě, inhalace je doporučována lidem trpícím astmatem.
  • Účinná pomoc proti bakteriím v dutině ústní – nebývá nadarmo ingrediencí v mnoha přípravcích v rámci zubní hygieny. Díky antibakteriálnímu účinku je rychlou pomocí v případě náhlé bolesti zubu či dásní. Zde nejvíce pomůže v podobě připraveného kloktadla. Je vhodná i na výplachy úst a dezinfekci ústní dutiny.
  • Péče o podrážděnou i aknózní pleť – na podrážděnou pokožku od slunce, kožní zánět a jiné problémy, jako je akné apod., pomůže mátový obklad, který zklidní a zmírní podráždění. A problematické pleti pomůže prostřednictvím antiseptického i antioxidačního efektu.
  • Zlepšení krevního oběhu – díky tomu i stimuluje růst vlasů. Máta je prospěšná i na naše vlasy, kdy stačí dát pár kapek mátového oleje přímo na vlasovou pokožku, rovněž účinně bojuje proti lupům.
  • Působí proti nespavosti – zde pomůže večer před spaním šálek mátového čaje.
  • Máta je přírodní afrodiziakum.
mata
Zdroj foto: envato                                máta peprná

Využití aneb máta trochu jinak

Všeobecně je známé využití máty v podobě sirupu či limonády. Zejména v letním období je velmi osvěžující. V horkých dnech je máta skvělou ingrediencí do vody k ovoci apod. Ovšem mátu můžete použít v kuchyni i při přípravě zmrzliny, hlavního pokrmu apod.

Osvěžující limonáda s mátou

Potřeba: 1 l studené vody (možno přidat i led), máta a to čím více, tím lépe, citron, kdo se neobejde bez cukru, tak trocha třtinového cukru.

Postup: mátu opláchněte, nasekejte, vložte do nádoby a zalijte vodou, přidejte šťávu z citronu. Nalijte do skleniček a můžete ještě dozdobit plátky citronu a přidat eventuálně kostky ledu.

Okurkový salát s mátou

Potřeba: salátová okurka, sůl, ½ šálku najemno nakrájené máty, zakysaná smetana.

Postup: okurku nastrouhejte, přidejte nasekanou mátu, osolte a smíchejte se zakysanou smetanou. Místo zakysané smetany je možné použít podmáslí.

Losos s mátou

Potřeba: losos, sůl, máslo, máta, citrón, pepř.

Postup: plátky či podkovy lososa osolte, opepřete a opečte po obou stranách na másle, poté posypte najemno nakrájenou mátou a pokapejte šťávou z citronu.

Mátová zmrzlina

Postup: svazek máty, 2x smetana na šlehání, 1 vanilkový cukr, 150 g cukru, čokoláda na vaření nebo s vysokým obsahem kakaa.

Postup: mátu rozmixujte s cukry, ušlehejte smetanu v tuhou šlehačku a vmíchejte do ní sladkou mátu. Tu naplňte do zmrzlinovače či plastové uzavíratelné nádoby a dejte zmrazit. Před podáváním posypte nastrouhanou čokoládou.

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Štítky: bylinkamáta peprnárecepty
SdíletTweetPin1
Kateřina Lulková

Kateřina Lulková

Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. Mou vášní je četba knih, psaní, dlouhé procházky, pobyt v přírodě a rekreační běh. Nezapomenutelné jsou mé vzpomínky na letní prázdniny, které jsem jako dítě zcela dobrovolně a s chutí trávila pletím zahrady a veškerou péčí o ni. Ten skvostný pohled na mé vítězství v boji s plevelem byl nejsladší odměnou. Jako dospělák si nyní užívám nejen relax v podobě rýpání se v hlíně, ale v pěstování květin, vlastní zeleniny a především bylinek. Vše pak praktikuji ve svém kulinářském umění a testuji na své rodině a známých :-)

Podobné články

mesicek lekarsky t

Měsíček lékařský: Jak na pěstování a využití měsíčku lékařského

od Jitka Chvapilova
1.5.2025
0

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je jedna z nejstarších léčivých a okrasných bylin, známá svými zářivě oranžovými až žlutými květy a...

deštová voda

Jak si založit zahradu pro úsporu vody

od Jitka Chvapilova
1.5.2025
0

Pro úsporu vody: Vzhledem k měnícím se klimatickým podmínkám, častějším suchům a nedostatku srážek se stále více lidí začíná zajímat...

Další příspěvek
zahrada

4 tipy pro úspěšné množení rostlin po celý rok

zahradni posezeni

Teakové zapeklitosti: nenechte se napálit

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × 4 =

Mohlo by vás zajímat

Jak Pestovat Brambory Ve Skleniku V Zime

Jak pěstovat brambory ve skleníku v zimě

16.2.2024
Close up of mineral fertilizers in hands fertilizing tomato plant

2,8 kg Hnojík Genius: Přírodní hnojivo pro zdravou zahradu s přidaným Lignohumátem – NYNÍ SLEVA 4 %

2.2.2025
pergola dum

Péče o zimní lezení po pergole

23.2.2024

Populární články

  • clematis

    Jak rozmnožit plamének? Existují celkem tři snadné způsoby

    4 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Hnojení kávovou sedlinou: Kde se nehodí a kde naopak nahradí to průmyslové

    6 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Vajgélii můžete upravovat řezem až do poloviny července. Doporučujeme to však neodkládat

    13 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Když listy česneku žloutnou, nebývá odhalení příčiny těžké. Pomůžeme vám s tím a poradíme se zásahem

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Dnes již můžeme pěstovat gerbery na naší zahrádce

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Přidejte si Sazenicka.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení

Přidat nový playlist

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Pěstování dle druhu
    • Bylinky
    • Houby
    • Keře
    • Luštěniny
    • Ovoce
    • Půda
    • Rostliny
    • Stromy
    • Zelenina
  • Pěstování dle místa
    • Pěstování na balkóně a terase
    • Pěstování na zahradě
    • Pěstování v interiéru
  • Praktické tipy
    • Dekorace a prvky na zahradu
    • Pergoly a zahradní domky
    • Škůdci a choroby
    • Užiteční živočichové
  • Recepty
  • Rady a návody

© 2017-2021 sazenicka.cz - Všechna práva vyhrazena